• In English
  • ПЕРЕВЕЗЕННЯ ОБ´ЄКТІВ РЕГУЛЮВАННЯ В ПОШТОВИХ ВІДПРАВЛЕННЯХ.
    , опубліковано 23 Травня 2019 року о 14:14

    Пошта на перший погляд звичайне транспортування (перевезення) повідомлень (листів, листівок), посилок. Але це тільки здається. Поштові відправлення, як і транспортні засоби, є  одним із способів перенесення шкідливих організмів, які можуть завдати значної шкоди рослинам.
    Тому значну увагу необхідно  приділяти перевірці  рослин і продуктів рослинного походженяя, що  пересилаються. Таке поштове відправлення повинно  супроводжуватись  фітосанітарним сертифікатом і при надходженні інспектор повинен ретельно оглянути та відібрати зразки для фітосанітарної експертизи в присутності оператора пошти та митного інспектора, що має засвідчити відсутність регульованих та не регульованих шкідливих організмів. Але є винятки, коли дозволяється  ввезення  у поштових відправленнях без фітосанітарного сертифіката свіжих або сушених фруктів та овочів (крім картоплі) у кількості, що не перевищує двох кілограмів кожного виду згідно ст. 36 Закону України  «Про карантин рослин».
    Занесення шкідливих організмів можливе з різними об´єктами  регулювання. Особливої уваги заслуговує  насіннєвий та садивний матеріал, що, в основному, завозиться у весняно-осінній період, який  використовується  для власних потреб і в якості наукового обміну (дослідні зразки).
    Ввезення насіннєвого та садивного матеріалу на територію України дозволяється у вупроводі фітосанітарного сертифікату, а сорти повинні бути внесені до Державного реєстру сортів України.  Відповідно до  ст.20 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» такий вантаж повинен також супроводжуватись сертифікатом  країни-експортера, що засвідчує якість насіння та садивного матеріалу, або сертифікатом ISTA та сертифікатом ОЕСР у випадку, якщо культура відноситься до схеми сортової сертифікації до яких приєдналась Україна.
    Ввезення на територію України та вивезення за її межі зразків насіння і садивного матеріалу сортів рослин, не включених до Реєстру сортів рослин України та Переліку сортів рослин ОЕСР, можуть здійснюватися для селекційних, дослідних робіт і експонування  суб´єктами господарювання  на основі підтвердження Держпродспоживслужби.
    В разі, якщо сорт не занесений до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, але занесений до Переліку сортів рослин ОЕСР, тих сільськогосподарських рослин, до схем сортової сертифікації яких приєдналася Україна, насіння ввозиться на підставі погодження Держпродспоживслужби. Такий насіннєвий і садивний матеріал ввозиться виключно для цілей розмноження та подальшого вивезення за межі України.
    Додержуючись цих вимог ми зменшимо кількість ввезення шкідливих організмів і покращимо  фітосанітарний стан України!
    Call Now Button
    Будь в курсі подій