• In English
  • ЗНОВУ БОТУЛІЗМ! ЯК УБЕРЕГТИСЯ?
    , опубліковано 14 Серпня 2019 року о 15:15

    Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області інформує, що з початку 2019 року в Київській області зареєстровано 3 випадки захворювання на ботулізм, з 3-х захворівших людей – одна від цієї страшної хвороби померла.

    Ботулізм – це захворювання, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким перебігом з ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Збудник Clostridium botulіnum постійно існує в ґрунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин, гинуть при температурі 1200С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин.

    Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження, забруднених клостридіями.

    У зоні ризику такі харчові продукти: в’ялена, копчена та солона риба, м’ясні та рибні консерви, консервовані продукти домашнього приготування, домашня ковбаса.

    В Київській області випадки ботулізму спричинені переважно споживанням рибної продукції.

    Вражає те, що споживачі дуже часто не цікавляться про безпечність та якість рибної продукції, що мають придбати. В свою чергу, недбалість реалізаторів такої продукції призводять до сумних наслідків.

    Так, останній випадок можливого захворювання на ботулізм, ймовірно був пов’язаний з вживанням придбаної рибної продукції в роздрібній торгівлі.

    В ході проведення епідеміологічного розслідування випадку та інспекції магазину, де було придбано сумнівний продукт було встановлено: на продукті відсутнє маркування виробника, відсутні дані про виробника, місце та дата виготовлення, також в Державному реєстрі потужностей операторів ринку – інформація щодо постачальників такої продукції відсутня.

    Головним управлінням Держпродспоживслужби в Київській області були вжиті відповідні заходи реагування стосовно суб’єкта господарювання з реалізації, сумнівний продукт вилучено і доставлено на лабораторні випробування.

    Слід зазначити,  що з метою відповідального відношення до свого здоров’я, при купівлі продуктів харчування, зокрема рибної продукції, необхідно обов’язково звертати увагу на терміни та умови зберігання, не вживати харчові продукти при найменшій підозрі щодо їх якості.

    Будьте обережні! Бережіть своє здоров’я!

    Call Now Button
    Будь в курсі подій