• In English
  • ФЕРОМОННІ ПАСТКИ – ЕФЕКТИВНИЙ МЕТОД БОРОТЬБИ ІЗ ШКІДНИКАМИ
    , опубліковано 18 Вересня 2019 року о 09:09

    Феромонні пастки – це спеціалізовані мініконтейнери, які використовуються для заманювання та відлову комах за допомогою відповідного запаху, який характерний тільки для представників відповідного виду. Пастки притягують лише тих комах, чиї феромони використовуються. В світовій практиці широко застосовують пастки з синтетичними феромонами, що дають змогу отримувати інформацію про наявність шкідників на певній території, визначати їх чисельність, динаміку розвитку, а на підставі одержаних при цьому даних планувати відповідні карантинні заходи. Пастки застосовуються у всьому світі близько 30 років. Вони не приносять шкоди людині та навколишньому середовищу.

    Основною метою застосування феромонних пасток є: – виявлення нових вогнищ;

    – встановлення меж вогнища;

    – встановлення динаміки льоту присутніх на території області карантинних шкідників;

    – зниження чисельності карантинних організмів за допомогою феромонних пасток для створення «самцевого вакууму» та дезорієнтації самців, тобто порушення феромонного зв’язку між статями.

    Для різних видів комах використовують різні конструкції пасток – все залежить від способу життя шкідника.

    Види пасток:

    Дельтовидна пастка

    використовується для відлову картопляної молі, південноамериканської томатної молі, капрового жука, персикової плодожерки, АБМ, лісового похідного шовкопряда, яблуневої плодожерки, сливової плодожерки, східної плодожерки, гронової листокрутки, яблуневої молі, совок

    Пастка клейова

    Жовта – для відловлювання тютюнової білокрилки, середземноморської плодової мухи, західного кукурудзяного жука;

    Блакитна – для відловлювання західного квіткового трипсу

    Бар’єрна пастка 

    для відлову смолівки кедрової, великого модринового короїда, китайського вусача

    Пастки з феромонним диспенсером потрібно вивішувати в сонячних місцях на краю деревостану перед очікуваним терміном льоту (як правило для більшості шкідників лісу – друга половина травня

    Пастка Ліндгрена

    для відловлювання вусачів родини Монохамус та златок

    Дахоподібна пастка

    для відловлювання каліфорнійської, тутової та  інших видів щитівок

    Пастка для відлову капрового жука

    Через певний період часу феромонні пастки знімаються і направляються до фітосанітарної лабораторії для визначення (підтвердження) наявності карантинних шкідливих організмів та їх чисельності. Оскільки карантинні організми можуть завдати величезної шкоди сільськогосподарським угіддям, лісовим насадженням, плодовим та ягідним культурам, продуктам запасу, тощо, дуже важливо вчасно їх виявити.

    В разі виявлення карантинних організмів на даній території запроваджується карантинний режим та проводиться ряд фітосанітарних заходів спрямованих на запобігання поширенню, локалізації, а в подальшому і ліквідація даних організмів.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій