• In English
  • БУР’ЯНИ СТРИГИ НАБУЛИ НОВОГО КАРАНТИННОГО СТАТУСУ
    , опубліковано 26 Вересня 2019 року о 13:13

    Стрига (Striga spp.)  Всього на планеті налічується близько 60 видів даного роду.

    Стриги можуть зустрічатись як на культурних сільськогосподарських рослинах, так і на необроблених землях. Вражають вони в першу чергу злакові та зернові культури (пшеницю, жито, кукурудзу, просо, сорго, овес, рис)

    Сьогодні, я хочу зупинитись на одному виді стриг, а саме Єгипетській стригі ( Striga hermonthica Benth.) днорічна трав’яниста напівпаразитична рослина. Стебло заввишки 15-60 см, волосисто-шовковисте, слабогалузисте. Корені білі, або білі з червоними смугами, циліндричні. Листки лінійні, цільнокраї. Квітки великі, зібрані в довгі китиці.

    Розповсюдження відбувається від материнської рослини, насіння розноситься на далекі відстані вітром, водою, на вовні тварин, пір’ї птахів, одязі людини, на поверхні машин, на колесах автомобілів і сільськогосподарській техніки.

    Найбільшу шкодочинність стрига завдає, рослині на якій паразитує, в перший місяць вегетації. Бур’ян утворює численні, м’ясисті підземні пагони. Їхня кількість може бути дуже великою – до 500 на одній рослині. При контакті з з корінням, клітини паразита починають виділяти фермент, який розм’якшує або розчиняє стінки тканини ураженої рослини. Гаусторії паразита досягають поживних судин ураженої рослини, і далі стрига живе як паразит. Потім пагони виходять на поверхню грунту, розвиваються стебло і листки. Сильно уражені стригою культурні рослини мають такий вигляд, як під час сильної посухи. Листки в’януть, жовтіють, ріст затримується, згодом уся рослина зморщується і відмирає. Залежно від ступеня ураження, урожайність може знижуватись від 40% до 100%.

    Найбільш ефективним агротехнічним прийомом боротьби зі стригами є своєчасна і ретельна культивація грунту (до моменту цвітіння).

    Для попередження завезення на територію України  Striga spp необхідно проводити ретельне інспектування об’єктів регулювання (вантажів, матеріалів, транспортих засобів).

    Чим і займаються фітосанітарні інспектора Головного Управління Держпродспоживслужби будучи на сторожі митних кордонів та в районах країни.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій