• In English
  • НА КИЇВЩИНІ ЗАВЕРШЕНО ЧЕРГОВУ КАМПАНІЮ З ВАКЦИНАЦІЇ ДИКИХ М’ЯСОЇДНИХ ТВАРИН ПРОТИ СКАЗУ
    , опубліковано 27 Вересня 2019 року о 16:16

    В рамках виконання плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин в Україні у 2019 році, погоджених рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичною комісією при Кабінеті Міністрів України від 28.12.2018 за № 3, Держпродспоживслужбою в період з 14 по 22 вересня 2019 року на Київщині проведено осінню кампанію з пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин проти сказу.

    За допомогою літаків АН-2, оснащених системами GPS і системами реєстрації скидання вакцини, було розповсюджено принади із вакциною на визначених територіях (загальною площею до 21676,5 км2) над лісовими та сільськогосподарськими угіддями області, за виключенням територій населених пунктів, автошляхів та водойм.

    Пероральна імунізація спрямована на запобігання поширення сказу серед диких м’ясоїдних тварин, котрі є основними розповсюджувачами збудника цієї хвороби. Завдяки їй у багатьох країнах Європи в кінці минулого століття вдалося повністю позбутися цього захворювання.

    Слід зазначити, вакцина безпечна для людей і тварин та навколишнього середовища. Желеподібна капсула з вакциною проти сказу розміщена в принаді, що має вигляд невеликих брикетів розміром із сірникову коробку з різким запахом м’ясокісткового борошна.

    Пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин з охопленням всього ареалу їх мешкання на території країни здійснюється Держпродспоживсвлужбою вже вдруге з 2018 року, і як наслідок у 2019 році відмічається зменшення випадків захворювання тварин на сказ. Зокрема в Київській області, станом на кінець вересня 2019 року, зареєстровано всього 10 випадків, що на 25 випадків менше, ніж за відповідний період минулого року.

    Систематичне проведення пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин знизить, а в подальшому – забезпечить звільнення території України від сказу природньо-вогнищевого типу.

      Довідково:

    Сказ – особливо небезпечна гостра вірусна хвороба тварин і людини, яка характеризується ознаками поліенцефаломієліту, паралічами і абсолютною смертністю. Відповідно до оцінки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), сказ входить у п’ятірку найбільш небезпечних зооантропонозів.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій