• In English
  • ГОЛОВНИМ УПРАВЛІННЯМ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ РОЗПОЧАТО ЧЕРГОВИЙ ЦИКЛ СЕМІНАРІВ ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ АЧС
    , опубліковано 11 Жовтня 2019 року о 16:16

    На сьогодні розповсюдження африканської чуми свиней (далі – АЧС) набрало масштабів панзоотії – надзвичайно широке розповсюдження інфекційної хвороби тварин, яке охоплює країну, кілька країн, материк (декілька – материків). Наразі захворювання на АЧС зареєстровано в багатьох країнах Європейського та Азійського континентів.

    На жаль, АЧС не обійшла стороною і Україну. З 2012 року (з дати першого захворювання) випадки АЧС були зареєстровані в усіх областях України.

    Згідно з офіційною статистикою, у 2018−19 рр. спостерігається скорочення спалахів. Так, станом на 8 жовтня, у 2019 зафіксували 47 випадків, що на 98 менше, ніж торік і на 116 менше ніж у 2017.

    В той же час, у продовж останніх місяців, спалахи АЧС були зареєстровані у двох великих сільськогосподарських підприємствах – ТзОВ “Галичина-Захід” (поголів’я свиней – 102 тис. гол.) та фермерське господарство «Лідер» (8 тис. гол.).

    Враховуючи вищезазначене, з метою підвищення обізнаності громадян та на виконання протокольного рішення засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Київській облдержадміністрації від 09.07.2019 (протокол № 1), Головним управлінням    Держпродспоживслужби розпочато черговий цикл семінарів щодо профілактики африканської чуми свиней (далі – АЧС).

    Так, 09 жовтня 2019 року, в м. Білій Церкві, відбувся семінар на тему: «Епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней та заходи з її профілактики»

    До участі в семінарі були запрошені – керівники, спеціалісти свинарських господарств, користувачі мисливських угідь, голови Державних надзвичайних протиепізоотичних комісій при райдержадміністраціях та міськвиконкомах, начальники районних державних лікарень ветеринарної медицини, начальники районних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області правобережної частини Київщини.

    Питання стосовно епізоотичної ситуації щодо АЧС у світі та Україні, причин поширення вірусу та заходи з профілактики його захворювання були висвітлені національним консультантом Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Олександром Рєвнівцевим. Головний лікар ветеринарної медицини ТОВ «Нива Переяславщини» Денис Юрко поділився досвідом організації заходів біобезпеки в великотоварному свинарському господарстві. Головний спеціаліст відділу організації протиепізоотичних заходів Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області Олексій Бабенко проаналізував стан виконання заходів біобезпеки у свинарських господарствах області. Доповідач зазначив, що лише біля 25 відсотків господарств заходи з біобезпеки виконують на достатньому рівні.

    Після завершення презентацій спікерів, учасники семінару обговорили проблемні питання щодо профілактики АЧС.

    Наступний семінар заплановано провести в м. Борисполі 16.10.2019 за участі представників господарств, спеціалістів державної ветеринарної медицини, органів влади лівобережної частини області.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій