• In English
  • В М. БОРИСПОЛІ ВІДБУВСЯ ДРУГИЙ СЕМІНАР З ПИТАНЬ ПРОФІЛАКТИКИ АЧС
    , опубліковано 18 Жовтня 2019 року о 15:15

    Головним управлінням Держпродспоживслужби в Київській області 16.10.2019 проведено другий семінар з чергового циклу семінарів щодо профілактики африканської чуми свиней (далі – АЧС).

    Семінар відбувся в м. Борисполі, в залі засідань Бориспільської районної державної адміністрації. До участі в семінарі були запрошені керівники, спеціалісти свинарських господарств, користувачі мисливських угідь, голови Державних надзвичайних протиепізоотичних комісій при райдержадміністраціях та міськвиконкомах, начальники районних державних лікарень ветеринарної медицини, начальники районних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області лівобережної частини Київщини.

    Роботу семінару відкрила начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області Олена Матвієнко, яка у вступному слові звернула увагу учасників семінару на загрози, що несе АЧС для свинарської галузі та необхідності суворого виконання заходів біобезпеки.

    Як і в попередньому семінарі (в м. Білій Церкві), національним консультантом Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Олександром Рєвнівцевим було проінформовано присутніх про епізоотичну ситуацію щодо АЧС у світі та Україні, про причини поширення вірусу та заходи з профілактики захворювання. Головний лікар ветеринарної медицини ТОВ «Нива Переяславщини» Денис Юрко поділився досвідом організації заходів біобезпеки у великотоварному свинарському господарстві.

    Разом з тим, Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області вважає за необхідне зазначити, що в попередній інформації про відповідний семінар в м. Білій Церкві (розміщено на сайті Головного управління https://dpssko.gov.ua/oblvet.org.ua/ 11.10.2019) було вказано кількість зареєстрованих випадків АЧС в Україні (47 випадків) з початку року станом на 08.10.2019. В той же час, окремі засоби масової інформації, що використали дану публікацію, вказали, що ці випадки сталися на Київщині.

    Станом на 18.10.2019 на території області з початку року зареєстровано два випадки АЧС в індивідуальних господарствах двох населених пунктів Бородянського району (с. Озера, с. Новий Корогод). Після проведення заходів, передбачених Інструкцією з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, карантин введений у вказаних населених пунктах був скасований.    Наразі на території Київської області відсутні неблагополучні пункти щодо АЧС.

    Проте, зважаючи на особливе географічне розміщенням території та економічне становище Київщини, а саме: наявність великої кількості міжнародних, загальнодержавних автошляхів, залізничних шляхів, вокзалів, міжнародних аеропортів, великих міст і значної концентрації населення, а також розміщення на території області значної кількості свинопоголів’я, як в промислових господарствах так і в індивідуальних господарствах населення, постійно існує загроза занесення вірусу АЧС на територію області та виникнення осередків захворювання.

    Враховуючи вищезазначене, Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області ще раз закликає всіх власників свиней дотримуватися заходів біобезпеки та виконувати інші вимоги Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій