• In English
  • ЕКОЛОГІЧНА БЕЗПЕКА!
    , опубліковано 31 Жовтня 2019 року о 11:11

    Викид забруднюючих речовин в атмосферне повітря – це надходження речовин в атмосферу від джерел забруднення. Джерело викиду – об’єкт (підприємство, цех, агрегат, установка, транспортний засіб тощо), з якого надходить в атмосферне повітря забруднююча речовина або суміш таких речовин.

    Для забезпечення екологічної безпеки, створення сприятливого середовища життєдіяльності, запобігання шкідливому впливу атмосферного повітря на здоров’я людей та навколишнє природне середовище здійснюється регулювання викидів найбільш поширених і небезпечних забруднюючих речовин, перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України.

    Забруднююча речовина – це речовина хімічного або біологічного походження, що присутня або надходить в атмосферне повітря і може прямо або опосередкова справляти негативний вплив на здоровя людини та стан навколишнього природного середовища.До основних забруднюючих речовин, що надходять в атмосферу в результаті діяльності підприємства, відносяться оксиди азоту, оксид і діоксид вуглецю, пил неорганічна і діоксид сірки.

    Однією з основних причин забруднення атмосферного повітря є низький рівень оснащення джерел викидів пилогазоочисним обладнанням. Значно впливає на забруднення атмосфери відсутність установок по вловлюванню газоподібних сполук, а саме: діоксиду сірки, діоксиду азоту, оксиду вуглецю, летючих органічних сполук та інших. Зазначені речовини надходять в повітря від котелень, які працюють на кам’яному вугіллі, асфальтобетонних заводів, тощо.

    Шкідливі викиди потрапляють в навколишнє середовище щодня і практично постійно, що пов’язано зі стрімкими темпами розвитку цивілізації. Якщо ситуація   не зміниться, це може загрожувати найсерйознішими наслідками.

    ФАКТОРИ, ЯКІ СПРИЯЮТЬ УНИКНЕННЮ СЕРЙОЗНИХ НАСЛІДКІВ:

    1. Установка на підприємствах очисних споруд, введення пунктів контролю забруднень.
    2. Перехід на альтернативні, менш токсичні і негорючі джерела енергії, наприклад, воду, вітер, сонячне світло.
    3. Раціональне використання автотранспорту: своєчасне усунення поломок, налагодження вихлопної системи.
    4. Законодавче регулювання на державному рівні.
    5. Раціональне ставлення до природних ресурсів, озеленення.

    Негативний вплив шкідливих компонентів на здоров’я населення, флору і фауну, будівельні об’єкти і споруди не обмежується територією, що прилягає до джерел викидів, а поширюється на сотні й тисячі кілометрів. Тому в даний час забруднення довкілля набуває глобального характеру, а витрати на його охорону стали сумірні з величиною екологічного збитку. Розробка заходів щодо зниження викидів забруднюючих речовин дозволить поліпшити показники якості атмосферного повітря і скоротити надходження парникових газів в повітряний басейн регіону.

     

    Call Now Button
    Будь в курсі подій