• In English
  • СТОП НЕЛЕГАЛЬНІ ЗАСОБИ ЗАХИСТУ РОСЛИН
    , опубліковано 03 Грудня 2019 року о 09:09

    З метою захисту посівів сільськогосподарських культур від шкідливих організмів, відповідно до запланованих посівних площ польових культур урожаю 2020 року аграрії планують придбання засобів захисту рослин. Оскільки шкідники, хвороби та бур’яни можуть значно скоротити врожайність та погіршити якість, перетворити продовольчі культури на неїстівні, крім використання ґрунтообробних машин, якісного насіння, мінеральних добрив, важливе значення має застосування високоякісних та ефективних засобів захисту рослин – пестицидів.

    Застосування пестицидів допомагає контролювати бур’яни, шкідників та хвороби, захищати та обробляти продовольчі культури на етапі росту, а також забезпечувати високу якість та лежкість (здатність до тривалого зберігання) свіжих фруктів та овочів.

    Використання засобів захисту рослин в Україні регламентовано Законами України “Про пестициди і агрохімікати”, “Про захист рослин” та іншими  нормативно-правовими актами.

    Усі пестициди, що реалізовуються в Україні згідно з чинним законодавством, проходять обов’язкову державну реєстрацію, в ході якої їх перевіряють на відповідність загальноприйнятим санітарно-гігієнічним нормам і встановленим рівням екологічної безпеки та включені до «Переліку пестицидів і агрохімікатів», а продукція у дрібній розфасовці має бути в списку препаратів, дозволених для роздрібного продажу населенню. Державний реєстр пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні опубліковано на офіційному сайті Міністерства енергетики та захисту довкілля України – https://menr.gov.ua/content/derzhavniy-reestr-pesticidiv-i-agrohimikativ-dozvolenih-do-vikoristannya-v-ukraini-dopovnennya-z-01012017-zgidno-vimog-postanovi-kabinetu-ministriv-ukraini-vid-21112007–1328.html.

    Засоби захисту рослин умовно можна поділити на три групи:  оригінальні препарати, що виробляються компаніями – оригінаторами, генерики – це непатентовані препарати,  що є відтворенням оригінального препарату, на який закінчився термін патентного захисту та фальсифікати – свідомо підроблена продукція, під назвами відомих препаратів має приховані властивості, невідомі хімічні сполуки. Токсичні домішки невивчених препаратів потрапляють у довкілля, накопичуються у поверхневих та підземних водах і на довгі роки залишаються у ґрунті, впливаючи на майбутні врожаї та здоров’я людини!

    Згідно чинного законодавства фальсифіковані пестициди – продукція, яка не відповідає встановленим вимогам, що висуваються до пестицидів, у тому числі вимогам щодо маркування та пакування, розміщення інформації про товар на його упаковці тощо, та/або продукція, на упаковці якої зареєстрований знак для товарів та послуг використано з порушенням прав власника.

    Отже, враховуючи збільшення на ринку попиту та пропозиції засобів захисту рослин на що необхідно звернути увагу споживачу щоб уникнути придбання  неякісних ( фальсифікованих ) препаратів, та не наражати своє здоров’я, урожай та довкілля на небезпеку.

     

    Основні види підробок:

    – продаж генериків під назвою оригінальних препаратів;

    – нелегальне фасування оригінальних продуктів (роздрібні засоби захисту рослин не розфасовуються в медичну тару у вигляді медичних ампул, пігулок, шприців тощо);

    – відсутність діючої речовини в імітації препаративної форми;

    – зниження вмісту діючої речовини.

     

    Наслідки, які може спричинити застосування фальсифікованих  пестицидів: часткова або повна втрата врожаю; накопичення залишків небезпечних речовин у харчових продуктах, що загрожує здоров’ю споживачів; погіршення родючості ґрунтів; шкода здоров’ю  аграрія  під час внесення препарату; суттєві матеріальні збитки; вроджені каліцтва; відсутність ефекту бажаної дії від підроблених гербіцидів, інсектицидів та фунгіцидів; забруднення навколишнього середовища, поверхневих та ґрунтових вод та ін.

     

          Шляхи захисту від фальсифікату:

     

    1. Купуйте пестициди  лише в спеціалізованих магазинах  по продажу засобів захисту рослин в офіційних дистриб’юторів.
    2.  Звертайте особливу увагу на наявність захисних елементів на упаковці:  голограма, захисні плівки, номер партії, спеціальні позначки на кришці тощо. Оригінальну голограму неможливо зняти з упаковки неушкодженою.
    3. Тарна етикетка повинна міцно кріпитися до упаковки.
    4.  Інформація на етикетці має бути надрукована українською мовою, із зазначенням назви постачальника та його адреси в Україні, діючої речовини, назви препарату, номера партії,  ваги або об’єму, дати виготовлення, терміну придатності, найменування фірми-виробника, його адреси, регламенту застосування та розміщення QR – кодів.
    5.  Дата виробництва тари (каністри), що зазначена на дні упаковки, не може бути пізнішою за дату виробництва вмісту каністри (тобто самої речовини).

    Більш розгорнуто питання фальсифікованих  пестицидів та наслідків їх використання висвітлено на сайті Держпродспоживслужби України – http://www.consumer.gov.ua/ContentPages/Materiali_Kampanii/238/

     

    Використання завідомо фальсифікованих пестицидів і агрохімікатів є порушенням законодавства про пестициди і агрохімікати тягне за собою цивільну, дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно з чинним законодавством.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій