In English
Перейти до основної сторінки
In English
Про службу
Про службу
Керівництво
Структура
Кадрова політика
Профспілка співробітників Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області
Положення про ГУ
Діяльність
Діяльність
Діяльність
Закупівлі
Державна надзвичайна протиепізоотична комісія
Державний нагляд (контроль)
Сигналізаційні повідомлення про розвиток і поширення шкідливих організмів та заходи захисту сільськогосподарських та інших угідь
Для громадськості
Для громадськості
Звернення громадян та запити на інформацію
Особистий прийом громадян
Доступ до публічної інформації
Антикорупційні звернення
Корисні посилання
Послуги
Послуги
Адміністративні послуги та тарифи на ветеринарні послуги
Контакти
Контакти
Контакти
Нормативна база
Нормативна база
Нормативна база
Стара версія
gov.ua
Державні сайти України
gov.ua
Державні сайти України
ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
Людям із порушенням зору
A-
A+
In English
Стара версія сайту
Службова електронна пошта (для співробітників)
Хмарне сховище (для співробітників)
Службовий телефон (для співробітників)
Про службу
Про службу
Керівництво
Структура
Кадрова політика
Профспілка співробітників Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області
Положення про ГУ
Діяльність
Діяльність
Діяльність
Закупівлі
Державна надзвичайна протиепізоотична комісія
Державний нагляд (контроль)
Сигналізаційні повідомлення про розвиток і поширення шкідливих організмів та заходи захисту сільськогосподарських та інших угідь
Для громадськості
Для громадськості
Звернення громадян та запити на інформацію
Особистий прийом громадян
Доступ до публічної інформації
Антикорупційні звернення
Корисні посилання
Послуги
Послуги
Адміністративні послуги та тарифи на ветеринарні послуги
Контакти
Контакти
Контакти
Нормативна база
Нормативна база
Нормативна база
Пошук
Ключові слова
Знайти
Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України
Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства
Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів
Інші органи виконавчої влади
Увійти
Головна
Новини
НЕБЕЗПЕЧНА ХВОРОБА КУКУРУДЗИ
НЕБЕЗПЕЧНА ХВОРОБА КУКУРУДЗИ
admin
, опубліковано
17 Грудня 2019 року о 15:15
У травні нинішнього року державними фітосанітарними інспекторами було попереджено ввезення 41,504 тонн кукурудзи для попкорну вагою, походженням зі США, зараженої небезпечною хворобою – диплодіоз кукурудзи. Заражений вантаж затримано, до нього застосовані фітосанітарні заходи відповідно до чинного законодавства.
Диплодіоз кукурудзи (Stenocarpella maydis (Berkeley) Sutton синонім Diplodia zeae Lev) є однією з найбільш небезпечних хвороб цієї культури, викликається мікроскопічним грибом Stenocarpella maydis, що вражає і стебла, і листя, але найбільше – зерна і качани. При зараженні на рослині з’являються коричневі плями, листя в’яне, стає сухим і набуває сірого відтінку. Стебла розм’якшуються і надломлюються. Ці симптоми нагадують ураження викликані заморозками. При потраплянні у грунт збудник може залишатися життєздатним 2-3 роки.
Захворювання поширене на Африканському континенті, у США, Австралії, а також в Китаї, звідки до нас ввозиться велика кількість сільськогосподарської продукції. У Європі захворювання фіксувалося у Німеччині, Італії, Румунії, Грузії, Франції. Основним джерелом поширення збудника диплодіозу є заражене насіння.
Втрати від хвороби спостерігаються під час вегетації на будь який стадії розвитку рослин, а особливо під час збирання врожаю та зберігання зерна. В разі висівання зараженого насіння вони становлять майже 50%. Різке зниження продуктивності (до 80%) було за ураження після початку цвітіння волоті кукурудзи. За пізнього ураження диплодіозом зниження маси качанів сягає 16 %.
Найбільших економічних збитків диплодіоз завдає у кукурудзяному поясі США. Шкодочинність хвороби залежить від кліматичних умов. Так, наприклад, у вологому кліматі штату Індіана щорічні втрати зерна від диплодіозу сягають 15-25%, у штатах середнього зволоження – 3-15%, у посушливій зоні – близько відсотка.
Шкодочинність хвороби полягає також у зниженні товарних якостей зерна (вмісту крохмалю та олії). Заражене зерно згодоване худобі спричиняє мікотоксикоз.
У США виведено толерантні до диплодіозу лінії, однак жодна з них не є повністю імунною. Сприйнятливість вітчизняних сортів і ліній кукурудзи до диплодіозу не вивчено. Повністю стійкі до цієї хвороби сорти у виробництві відсутні.
Основними обмежувальними заходами поширення цієї хвороби є карантинні. Брак в Україні сортів кукурудзи, стійких до диплодіозу, порушення строків ротації, висока вартість фунгіцидів та інші чинники ускладнюють боротьбу з хворобою. Слід також відзначити високу адаптивність збудників диплодіозу до різних факторів навколишнього середовища, що теж утруднює боротьбу з його поширенням.
Згідно з міжнародними фітосанітарними стандартам ЄОКЗР, насіння кукурудзи із країн, в яких виявлено вогнища карантинних збудників, має бути отримано від культури, визнаної вільною від патогенів протягом сезону вегетації. Для своєчасного виявлення патогенів, посіви кукурудзи протягом вегетації треба тричі обстежити – у фазі сходів (3-4 листочки), у період викидання волоті, за два тижні до збирання врожаю. У разі виявлення вогнищ запроваджують особливий карантинний режим. На полях із сильним ступенем ураження всі рослини скошують і спалюють, грунт і техніку дезінфікують. За слабкого ураження рослини скошують і використовують у господарстві на силос і фураж.
Приєднуйтесь до нас
Попередня
ДЕРЖАВНИЙ РИНКОВИЙ НАГЛЯД У 2020 РОЦІ
Наступна
НЕБЕЗПЕЧНИЙ КАРАНТИННИЙ ШКІДНИК ПІВДЕННО-АМЕРИКАНСЬКА ТОМАТНА МІЛЬ