• In English
  • НЕБЕЗПЕЧНИЙ КАРАНТИННИЙ ШКІДНИК ПІВДЕННО-АМЕРИКАНСЬКА ТОМАТНА МІЛЬ
    , опубліковано 18 Грудня 2019 року о 17:17

    Tuta absoluta Myer
      Походить із Південної Америки. У 2006 році була виявлена у Іспанії, а пізніше у багатьох країнах Європейського Союзу та інших країнах (Білорусь, Росія та іншв).
    Морфологія. Імаго має довжину 5-6 мм, а у розмаху крил до 1,5 см. Сірувато-коричневого кольору. Самці темніші за самок. В рік може давати  від 8 до 12 генерацій, що є великим показником плодючості.
      Яйця кремово-жовтого кольору, мають овально-циліндрічну форму, дрібні. Розташовуються, як правило, на нижній стороні листа.
      Личинки молодшого віку білого або кремового кольору з чорною головою. По мірі дорослішання забарвлення змінюється, тіло набуває зеленуватого або рожевого кольору, а голова стає коричневою.  Гусінь першого віку має  довжину тіла  близько 1 мм, а старших віків до 8-9 мм. Лялечка коричневого кольору, довжиною близько 6 мм.
      Біологія.  Повний цикл розвитку. Самка відкладає до 250 яєць на поверхню листків частіше з нижньої сторони та на пагони рослин. Гусениці відроджуються через 4-5 днів та пожинають живитись. У сховищах де зберігаються кормові рослини може розвиватись і у зимовий період.
      Мінімальна температура,  необхідна для розвитку Tuta absoluta +8 °С, максимальна – +35°С. При середній температурі +30°С покоління розвивається за 20 днів, а в році може бути до 13 поколінь.
      Розповсюдження та ознаки пошкодження. Широкий поліфаг. Основною рослиною – живителем є помідори, але також зустрічається на баклажанах, картоплі (наземний частині), перці та бур’янах родини пасльонових (дурман, паслін). Пошкоджує листя, бруньки, стебла, квітки та плоди.
      Характерною ознакою пошкодження томатів – наявність  мін у вигляді плям, в середині яких знаходяться личинки південно-американської молі. Міни часто бувають прозорі, крізь які видно гусениць.
      На плодах гусениці роблять невеликі вхідні отвори, в результаті нокопичення в них екскрементів, пошкодження стають видимими.  Вхідні отвори  можуть розміщуватись в середині, або на нижній частині плоду. Ходи звивисті та глибокі діаметром 2-3 мм. У пошкоджених місцях відбувається загнивання плоду. Сильно ушкоджені листки та стебла засихають, а плоди втрачають товарний вигляд.
      Фітосанітарні заходи.  проведення огляду при надходженні продукції із-за кордону. При виявлені небезпечного шкідника проводиться знищення або повернення до країни-імпортера.
      В 3-км зоні пунктів ввезення імпортних вантажів та в місцях, де вирощуються пасльонові культури проводяться щорічні обстеження з використанням феромонних пасток.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій