• In English
  • УВАГА!!! НЕБЕЗПЕЧНИЙ КАРАНТИННИЙ ШКІДНИК – АМЕРИКАНСЬКИЙ БІЛИЙ МЕТЕЛИК
    , опубліковано 26 Лютого 2020 року о 16:16

    Американський білий метелик (Hyphantria cunea) – карантинний шкідливий організм обмежено поширений на території України. Батьківщиною   американського білого метелика є Південна Америка, звідки в 1939-1940 рр. був випадково завезений з вантажем в Угорщину, а потім він поступово проник  в Україну.

     

    Американський білий метелик – широкий поліфаг, що пошкоджує понад 300 видів рослин плодових, декоративних і лісових культур, особливо шовковицю, клен американський, яблуню, грушу, айву, вишню, бузину, сливу, волоський горіх, виноград, хміль. Основні місця заселення: зелені насадження в населених пунктах, деревна і чагарникова рослинність уздовж шосейних доріг, водойм, лісосмуг.

     

    Американський білий метелик відноситься до ряду лускокрилих класу комах. Це невеликий метелик чисто кольору (у деяких особин на передніх крилах є темно-коричневі плями), розмах крил 25-35 мм, довжина тіла до 15 мм. Голова, груди, черевце і ноги покриті білими волосками.

     

    Гусениця має сім віків: молоді гусениці ясно-жовті, в довжину від 1,5-2 мм до 5-6 мм; дорослі гусениці оксамитово-коричневі, з чорними бородавками на спині і жовто-помаранчевими з боків, тіло їх густо вкрите щетинками, довжина до 40 мм.

     

    Найбільшої шкоди  рослинам наносять гусениці: 6-8 гнізд шкідника на дереві середніх розмірів здатні повністю знищити його листя.

     

    Дорослі особини не харчуються, живуть 5-8, рідше 11-14 днів, їх єдина мета -розмноження. Через кілька годин після спарювання самка відкладає яйця на нижню сторону листа, в середньому від 400 до 800 яєць.

     

    Через 10-14 днів з яєць виходять гусениці, які починають живитись спочатку епідермісом  листа, а потім паренхімою.  Гусені з третього віку гусениці повністю об’їдають паренхіму листа, залишаючи тільки жилки.

     

    Живлення  гусениць супроводжується виділенням павутини. Павутинне гніздо – характерна прикмета американського білого метелика, по якій легко можна виявити шкідника. Спочатку гусениці облітають тонкою шовковистою прозорою павутиною один-два листка, потім кілька верхівкових листочків гілки. В кінці п’ятого віку гніздо може займати всю гілку, досягаючи розміру 1-1,5 і навіть 2 метри. Гусениці сьомого віку розповзаються по всій кроні дерева і живуть поодинці.

     

    Зимує шкідник у стадії лялечки в тріщинах кори дерев, в сухому листі, рослинному смітті, тріщинах будинків, парканів, в грунті. Вихід дорослих метеликів 1-го покоління відбувається в кінці квітня-початку травня, 2-го покоління – в кінці липня – початку серпня.

     

    Оптимальними строками боротьби з американським білим метеликом є період появи гусениць 1-3 віку – червень-серпень.

     

    Для ліквідації вогнищ і зниження чисельності шкідника необхідно проводити агротехнічні заходи: збір і знищення гусениць і яйцекладок. Павутинні гнізда зрізають і знищують шляхом спалення.

     

    На пошкоджених деревах видаляють мертву кору, стовбури дерев обмазують вапном.

     

    На присадибних ділянках слід використовувати ловчі пояси з картону. Перед залялькуванням гусениць ці пояси знімають і спалюють.

     

    Для знищення шкідника вкрай важливо виявлення і знищення його в першому поколінні, так як у другому – чисельність його майже вдвічі більше, відповідно і шкоди більше. Обстеження зелених насаджень слід проводити не менше  1 разу на тиждень.

     

    При великій кількості шкідника проводять  допоможе обприскування будь-яким з дозволених пестицидів від листогризучих комах.

     

    Також ефективним є використання біопрепаратів. Це спеціальні бактерії, хвороботворні організми, які певним чином впливають на гусінь.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій