• In English
  • ВІЛЬНЕ МІСЦЕ ВИРОБНИЦТВА ЯК ОДНА З УМОВ ЕКСПОРТУ РОСЛИН, РОСЛИННИХ ПРОДУКТІВ ТА ІНШИХ ОБ’ЄКТІВ РЕГУЛЮВАННЯ
    , опубліковано 02 Квітня 2020 року о 12:12

    З початком вегетаційного періоду Держпродспоживслужба в Київській області нагадує суб’єктам господарювання, які планують експорт садивного та насіннєвого матеріалу, зернових, лісоматеріалів, що обов’язковою умовою ввезення зазначених об’єктів регулювання до певних країн є встановлення вільного місця виробництва від визначених видів шкідливих організмів. З метою виконання фітосанітарних вимог країн-імпортерів за зверненням суб’єктів господарювання протягом вегетації у 2019 році державними фітосанітарними інспекторами управління фітосанітарної безпеки Головного управління   Держпродспоживслужби в Київській області обстежено та присвоєно офіційний статус місця виробництва, вільного від шкідливих організмів – 127 ділянкам на площі 6243,39 га. Позбавлено офіційного статусу місця виробництва, вільного від шкідливих організмів – 60 ділянок на площі 2279,9 га. Підтверджено статус місця виробництва, вільного від шкідливих організмів – 3-м тепличним господарствам.

    Інформація щодо вільних ділянок від регульованих шкідливих організмів

     

    Відповідно до Міжнародного стандарту з фітосанітарних заходів № 4 “Вимоги щодо встановлення вільних зон” “вільна зона” (далі – ВЗ) – це “зона”, відсутність в якій даного шкідливого організму науково доведена і де, в разі необхідності, вона офіційно підтримується. Встановлення і використання Національною організацією карантину і захисту рослин вільної зони дає можливість здійснювати експорт рослин, рослинних продуктів та інших об’єктів регулювання з однієї країни (країни-експортера), в якій наявна ВЗ, в іншу (країну-імпортер) без використання додаткових фітосанітарних заходів при дотриманні певних вимог.

    Фітосанітарні вимоги країн

     

    Порядок встановлення ВЗ, у випадку окремих підприємств – вільного місця виробництва, визначено Порядком офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, затвердженого наказом Мінагрополітики від 07.08.2012 № 487. Обстеження проводяться державними фітосанітарними інспекторами протягом вегетаційного періоду, враховуючи фенологічну фазу періоду вегетації рослин та/або біології розвитку регульованого шкідливого організму.

     

    Особливу увагу суб’єктам господарювання рекомендуємо звернути на вимоги країн ЄС (садивний матеріал, насіннєвий матеріал, плодоовочева продукція), Євразійського економічного союзу (садивний матеріал, насіннєвий матеріал, плодоовочева продукція, деревина, зернові), Туреччини (лісо- та пиломатеріали), КНР (кукурудза, ячмінь, соя). Детальну консультацію можна отримати у спеціалістів управління фітосанітарної безпеки відповідно до закріплених зон обслуговування: УПРАВЛІННЯ ФІТОСАНІТАРНОЇ БЕЗПЕКИ

    Call Now Button
    Будь в курсі подій