• In English
  • ЗАХІДНИЙ КВІТКОВИЙ ТРИПС
    , опубліковано 14 Травня 2020 року о 12:12

    Західний  квітковий трипс – Frankliniella occidentalis Perg походить з Північної Америки. Багатоїдний шкідник, що може заселяти понад 250 видів рослин з більш ніж 65 родин. Походженням даний шкідник з Північної Америки, проте вже у вісімдесяті роки минулого століття почалося його глобальне поширення. І на даний момент його можна зустріти в багатьох країнах світу, та на всіх континентах, за виключенням Антарктиди. В Україні західний квітковий трипс був вперше виявлений в 2001 році, на одному з місцевих підприємств в місті Ужгороді, Закарпатської області

    Личинки і дорослі особини західного квіткового трипсу висмоктують клітковий сік з рослинної тканини. Зовнішні ознаки, які проявляються у рослини, яка є зараженою західним квітковим трипсом можуть відрізнятися в залежності від виду ураженої рослини. Так, наприклад огірки або перці, які були уражені на етапі свого розвитку, можуть мати значні проблеми на більш пізніх етапах, а саме, листя таких рослин мають наліт срібного кольору, а сам листок має деформовану форму, а в місцях живлення утворюються шрами та плями. В свою чергу на трояндах та квітах сенполій, ураження західним квітковим трипсом проявляється у вигляді білого наліту, а якщо зараження відбулося до початку цвітіння, то це може призвести до деформації зародків. Яйця, які відкладає шкідник призводять до шероховатості на квітах типу орхідей, якщо ж яйця були відкладені на чутливих плодах, то це призводить до розтріскування шкірки плоду.

    При сприятливих умовах західний  квітковий трипс розмножується майже безперервно. В теплицях може розвиватись до 15 поколінь на рік. Тривалість одного повного циклу залежить від температури повітря. За температур 15, 20, 25 і 30°C він складає 44, 22, 18 та 15 днів відповідно. Кожна самка відкладає від 20 до 40 яєць, в паренхіму листків, частини квіток і молодих плодів. При температурі 15°C ембріональний розвиток триває 10 днів, при більш високих температурах 20 чи 30°C – 2-4 дні. Найвищий темп розмноження зареєстрований при температурі 20°C. Всього впродовж одного покоління розвивається 7 життєвих стадій шкідника (яйце, німфи різних віків та імаго).

    Самки шкідника живуть близько сорока днів, що ж стосується самців, то їх життєвий період в двічі менший.  Доросла комаха проводить зимовий період в грунті або в прикореневій розетці багаторічних культур. Реактивація трипсів бере свій початок при температурі, яка є вищою ніж + 7,9°С. Імаго трипса вибирається з грунту й оселяються на нижній поверхні листків. Самки у перші 24 години малорухомі, повільно мігрують з грунту на рослину, де живляться і після парування відкладають яйця у надрізи листка чи пелюсток квіток. Якщо ж мова йде про махрові квіти, то в них самка може відкладати яйця між пелюстками на квітоложе.

    Трипси добре літають і, потрапивши в нову теплицю, швидко заселяють її. Дорослі комахи та личинки західного квіткового трипса легко переносяться вітром, а також на одязі та у волоссі персоналу теплиць або при збиранні, пакуванні і реалізації зараженої продукції.. В інші країни трипс завозиться зі зрізаними квітами, горщиковими культурами, розсадою, будь-яким садивним матеріалом, а також зі свіжими овочами і фруктами.

    Потрапивши разом з квітами до помешкань, західний квітковий трипс може оселитися на кімнатних рослинах, де він розмножується і в подальшому розповсюджується. Тому необхідно здійснювати постійний карантинний контроль приватних і державних тепличних господарств, куди завозиться імпортна розсада овочів, квітів та інший садивний матеріал.

    В  2020 р. на м/п «Квітневе» було виявлено західний  квітковий трипс в салатах з Італії та помідорах з Іспанії. Після проведення фітосанітарних процедур заражений вантаж повернуто назад.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій