• In English
  • ТЮТЮНОВА БІЛОКРИЛКА – НЕБЕЗПЕЧНИЙ ШКІДНИК ЗАКРИТОГО ҐРУНТУ.
    , опубліковано 14 Травня 2020 року о 12:12

    Тютюнова або бавовняна білокрилка (лат. Bemisia tabaci) – вид дрібних рівнокрилих комах з родини білокрилок (Aleyrodidae).

    Доросла тютюнова білокрилка є мініатюрним метеликом довжиною до 1,5 міліметрів. У неї жовте тіло, а крила покриті білим нальотом. Ноги і вусики світло-жовтого відтінку.

    Комах можна виявити як на зовнішній, так і на внутрішній стороні листя рослин. Якщо рослину струснути, то рій дрібних метеликів тут же розлетиться на всі боки.

    Самки досить чутливі до якості кормової рослини, її фізичного стану та вологості повітря. За температури 20°С самки живуть до 60-ти днів, самці – до 20-ти. Плодючість – до 160 яєць. За рік в теплицях (близько 30-33°С) може розвиватись 11-15 генерацій тютюнової білокрилки.

    Зважаючи на кліматичні умови в Україні даний шкідник може завдати великої шкоди рослинам вирощуваним в умовах закритого ґрунту. У зв’язку з високим рівнем шкодочинності тютюнова білокрилка внесена до Переліку регульованих шкідливих організмів як карантинний організм, відсутній в Україні (список А-1).

    Білокрилка є небезпечним шкідником сільськогосподарських культур, відрізняється унікальною багатоїдністю (поліфагія), високою швидкістю зростання популяції, феноменальною живучістю та стійкістю до дії пестицидів. В даний час вид широко розповсюдився по всіх континентах. В оранжереях і теплицях білокрилка проникає далеко на північ.

    Економічні втрати від білокрилки досить великі, оскільки вона не тільки знищує і пригнічує культурні рослини, знижуючи їх продуктивність до 70%, але і є переносником багатьох небезпечних захворювань.

    Шкідник здатний пошкоджувати понад 600 видів рослин. Улюбленими культурами білокрилки є перець, огірок, салат, томат, а також численні квіткові рослини (троянда, гербера, пуансетія, фуксія, пеларгонія, азалія та інші). Шкідливої стадією розвитку є личинка, яка живиться соком рослин, що призводить до пожовтіння, засихання і обпадання листя. Доросла комаха переносить понад 60 вірусів – збудників небезпечних захворювань рослин, багато з яких можуть викликати втрату врожаю від 20 до 100%. Комахи літають не дуже добре, але можуть переноситися вітром на великі відстані.

    Як правило білокрилки ховаються на нижньому боці листків. На верхній стороні нижніх листків з’являється блискучий наліт (медяна роса, або падь) – виділення комах, на якому згодом розвиваються сажисті гриби («чернь»), що пригнічують розвиток рослин. До того ж ці виділення негативно відбиваються на процесі фотосинтезу.

    Однак найбільш небезпечна комаха у теплицях, парниках і оранжереях, де, як правило, є підвищений рівень вологості і висока температура повітря. Працюючи разом, гриби, імаго і личинки білокрилки вбивають рослини швидко і без можливості відновлення. А якщо врахувати, що кожне нове покоління білокрилки з’являється кожні 25-28 днів, то за 3-4 місяці у вас в теплиці будуть жити кілька поколінь білокрилки, однаково шкідливих для рослин.

    Знищити білокрилку дуже складно – наприклад, в теплиці одночасно живуть і розмножуються кілька стадій шкідника, тому серед них є стадії, які спокійно переносять застосування хімічних препаратів.

    З огляду на особливу життєздатність білокрилок, позбутися від комах можна виключно за допомогою комплексних заходів, які повинні включати в себе профілактичні та карантинні заходи, механічне знищення шкідників, а також обов’язкове застосування хімічних і біологічних засобів захисту рослин. Оскільки білокрилка демонструє швидку адаптацію і хорошу стійкість до інсектицидів, пестициди бажано чергувати, щоб уникнути у комах звикання.

    Білокрилку простіше не допустити на рослини, ніж боротися з нею. Тому фітосанітарні заходи набувають надзвичайної важливості. Забороняється ввезення в Україну укорінених рослин з листям, бульб, цибулин, розеток коренів в стані вегетації, зрізаних квітів, живців, саджанців, свіжих овочів, зелені, що заселені тютюновою білокрилкою. Так як шкідника досить важко виявити в партіях рослинних вантажів, кращою гарантією виключення ризику завезення буде його відсутність в місцях вирощування продукції. У випадку виявлення рослин або їх частин, які заселені B. tabaci, вся продукція підлягає поверненню, або знищенню.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій