• In English
  • УВАГА! НЕБЕЗПЕКА ВІД БАГАТОЇДНИХ СОВОК!
    , опубліковано 01 Червня 2020 року о 12:12

    Озима совка та гусениця

         

    Капустяна совка та гусениця

    За результатами спостережень за динамікою розвитку основних шкідників сільськогосподарських культур, проведених спеціалістами управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Київській області, відмічено  літ метеликів підгризаючих совок (озимої, окличної) та листогризучих (капустяної, бавовникової, совки-гамми, інших). На світлопастку за ніч обліковується по 5-20 метеликів. Гусениці совок  пошкоджують понад 50 видів рослин.

    Погодні умови цьогорічної вегетації (помірно тепла та волога погода) із наявністю квітучої нектароносної рослинності сприяютимуть живленню метеликів, подальшому розвитку яєць та гусениць фітофагів.

    З метою запобігання поширення гусениць підгризаючих і листогризучих совок необхідно провести обстеження посівів багаторічних трав, цукрових буряків, соняшнику, зернобобових, овочевих та інших культур і на початку та за масового відкладання яєць комахами застосувати біологічний метод – випуск яйцеїда-трихограми у нормах, згідно рекомендацій.

    У разі виявлення осередків високої чисельності гусениць застосовують інсектициди за регламентами існуючих технологій згідно «Переліку пестицижів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». ЕПШ підгризаючих совок у посівах буряків -1-2, кукурудзи, соняшнику, картоплі та інших просапних – 3-8 екз. на кв.м; ЕПШ листогризучих совок у посівах буряків 2-3, багаторічних трав – 8-10 екз. на кв.м, соняшнику – 3 екз. на рослину, на ранній капусті 1-2, на пізній – 5 екз. на рослину за заселення 5% рослин і більше.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій