• In English
  • СХІДНА ПЛОДОВА МУХА
    , опубліковано 15 Червня 2020 року о 16:16

    (Bactrocera dorsalis Hend)

    Пошкоджує плодові та овочеві культури. Широкий поліфаг, здатна пошкоджувати до 230 видів культур.

     

     

    Розповсюджена в Азії: Південний Китай, Індія, Таїланд, Гонконг, Японія, Пакистан, Шрі-Ланка, ОАЕ, В’єтнам. В США: Каліфорнія, Флорида.

    У регіоні ЄОЗР відсутній вид.

    Східна плодова муха відкладає яйця під шкірку плодів рослин. Через 1-3 дні з них виходять личинки і живляться цими плодами протягом місяця. Муха не розвивається при температурі нижче 13 С. Заляльковування відбувається в грунті під рослиною-господарем. Через 1-2 тижні відроджуються імаго. Східна плодова муха тропічний вид, який не може перезимувати в Європі, за виключенням півдня. Але дорослі особини здатні виносити знижені темперетури до 2 С в зимовий період. Беручи до уваги погодні умови останніх років і враховуючі кліматичні особливості південних областей України та Криму, слід передбачити потенційну можливість перезимовання  імаго в нашій країні.

    Це дрібні мухи-строкатокрилки. Довжина тіла імаго від 3,5 до 5 мм. Самки більші за самців. Забарвлення строкате. Голова великого розміру, білувато-сірого кольору, з великими червоними очима, відливають зеленуватим блиском. Грудь чорного кольору з жовтувато-білими лініями і плямами, на плечах є білі кільця. Черевце жовтого кольору, з двома поперечними свинцево-сірими смужками. Крила широкі, з двома поперечними і однією поздовжньою димчасто-сірими смужками. Ноги вохристо-жовтого кольору 0,9 до 1,3 мм. Поверхня яйця має характерний сітчастий малюнок.  Личинки – від 7 до 9мм. Досить рухливі та стрибучі.

    На поверхні заражених фруктів, при детальному розгляді, можуть бути виявлені сліди яйцекладки B. dorsalis у вигляді дрібних проколів. Високоцукристі соковиті фрукти можуть виділяти в місці проколу (яйцекладки) застигають краплі солодкого соку, здатні служити одним з візуальних ознак зараження фруктів шкідником.

    Імаго здатні перелітати на відстань більше 50 км. Перевозять на більші відстані із зараженими плодами.

    Контроль за Східною плодовою мухою здійснюється за допомогою феромонних пасток. Феромони діють 12 днів та на відстань 1 км. Норма встановлення: 1 пастка на 0,5 га. Обов’язково в 3-х км зоні.

    Вантажі з плодами із країн розповсюдження повинні доглядатися на наявність ознак зараження. Для регіону ЄОЗР рекомендовано завозити рослини та плоди із зон вільних від підроду Bactrocera.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій