• In English
  • ДИПЛОДІОЗ КУКУРУДЗИ
    , опубліковано 17 Червня 2020 року о 09:09

    Stenocarpella maydis (Berkeley) Sutton синонім Diplodia zeae Lev— це грибкове захворювання. Патоген найчастіше вражає кукурудзу, а саме качани цієї культури, проте постраждати можуть і стебла, листя, а іноді й коріння рослини. Поширений в Америці, Азії та Африці, був виявлений в країнах Європи: Австрії, Італії, Румунії. Диплодіоз кукурудзи є регульованим шкідливим організмом відсутнім в Україні, зі списку А-1. Запобігання занесенню та поширенню хвороби контролюється законодавчими актами та фітосантірними вимогами. В 2019 році, було виявленно 103,76 тонн, ураженої кукурудзи для попкорну з США, при цьому такі показники лише на пункті  фітосанітрного контролю при  ВМО № 1 м/п “Київ – Західний”.

    Диплодіоз кукурудзи може вражати культуру протягом усього періоду вегетації, проте найбільш сприйнятливі до патогену рослини в період молочної і воскової стиглості.

    Хвороба активно розвивається у тих зонах, де за липень — вересень сума опадів становить 500 мм. і більше, при середньодобовій температурі не нижче 20°С. Уражуються стебла, листкові піхви, листки, але частіше качани. На стеблах, переважно на нижніх міжвузлях, біля вузлів з’являється побуріння, потім розм’якшуються тканини, і стебло ламається. Найбільш характерно диплодіоз проявляється на качанах. З нижньої частини вони вкриваються суцільним білим м’яким ватоподібним нальотом, який поширюється на прилеглі до качана обгортки. Сильно уражені качани мають зморщений і недорозвинений вигляд, легко ламаються. На слабоуражених качанах можна спостерігати пухку білу грибницю, яка розмішується між борозенками або біля основи зернівок. Іноді зернівки в ураженому качані набувають коричневого кольору і легко кришаться. Найбільш типові прояви диплодіозу — утворення на зернівках, особливо в ділянці зародка, усередині стрижня і на обгортках, що прилягають до качана, пікнід у вигляді чорних крапок, які трохи піднімаються. Основне джерело інфекції диплодіозу – уражені рослинні рештки, на яких грибниця збудника зберігається до чотирьох років, а додаткове – заражене насіння, з яким і можливе його ввезення на територію України.

    Методи діагностування: Візуальний огляд, метод вологої камери, метод виділення на живильне середовище, мікроскопіювання морфометрія.

    Втрати від хвороби спостерігаються під час вегетації на будь-якій стадії розвитку рослин, особливо під час збору врожаю і зберігання зерна. Якщо засіяти заражене насіння, то втрати складуть майже 50%. Різке зниження продуктивності (до 80%) спостерігається після початку цвітіння волоті кукурудзи. При пізньому ураженні диплодіозу зниження маси качанів сягає 16%.

    У разі виявлення диплодіозу вводять особливий карантинний режим. На полях із сильним ступенем ураження всі рослини скошують і спалюють, ґрунт і техніку дезінфікують. При слабкому ушкодженні рослини скошують і використовують в господарстві на силос і фураж.

    Спеціалісти наголошують, що дефіцит в Україні сортів кукурудзи, стійких до диплодіозу, порушення термінів ротації, висока вартість фунгіцидів є факторами, що ускладнюють боротьбу з хворобою. Збудники диплодіозу мають високу адаптивність до різних чинників навколишнього середовища, що теж ускладнює боротьбу з його поширенням.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій