• In English
  • ПІВДЕННИЙ АМЕРИКАНСЬКИЙ МІНЕР – НЕБЕЗПЕЧНИЙ КАРАНТИННИЙ ШКІДНИК
    , опубліковано 17 Червня 2020 року о 13:13

    Південний американський мінер – шкідник родом з гірських районів Південної Америки.

    Liriomyza huidobrensis Blanc., широко відомий  як  шахтар листкового гороху – вид комах, мух родини  Agromyzidae.  Личинки цієї мухи пошкоджують  листя і стебла гороху та ряд інших овочів.

    Він також  відомий  як серпантиновий гірник, але ця назва також  використовується для близько спорідненого виду, Liriomyza  brassicae.

    Південний американський мінер відноситься до ряду карантинних організмів, що відсутні на території України.  Географічне розповсюдження включає в себе деякі країни Європи (Австрія, Бельгія, Греція, Нідерланди, Італія, Великобританія), Північна Америка (США), Центральна і Південна Америка (Сальвадор, Панама, Бразилія, Чилі, Колумбія, Вінесуела) та Австралія.

    Південний  американський  мінер пошкоджує  рослини з  14 ботанiчних  родин не надаючи явної  переваги  якійсь конкретній  родині. Зокрема це оранжерейнi,  декоративнi,  овочеві,  бобовi культури,  цукровий буряк  та  iн.  В Південній  Америці цей мінер – один з головних шкідників картоплі.  В Європі південний американський мінер – головний  шкідник  хризантем,  примули, вербени,  салату,  квасолі,  огірків,  селери.

    Личинки мiнують листки та черешки. Внаслiдок цього руйнуються  клiтини,  якi мають хлорофiл i здатнiсть рослини до фотосинтезу знижується. Сильно пошкоджені листки опадають, залишаючи стебла рослини незахищеними  вiд  вiтрy, бутони та молодi плоди зазнають сонячних опiкiв. Наявнiсть  непомiтних мiн личинок i проколiв імагo в листках садових та декоративних рослин, в подальшому можуть значно знизити урожай рослин. Молодi рослини i паростки уповiльнюють розвиток i гинуть.

    Розповсюджується на великi вiдстанi з матерiалом  рослин-живителів, частіше, зі зрізаними квітами.  Слiд  вiдзначити, що перiод  знаходження  хризантем  у вазi (1-2 тижні) достатнiй, щоб мінер закiнчив свiй цикл розвитку.  Дорослi  особини  здатнi перелiтати на короткі вiдстанi (в межах одного поля або однієї теплиці). Фітосанітарний  ризик пов’язаний із завезенням  лялечок з  грунтом, упаковкою або тарою.

    Шкідник родом з гірських районів Південної Америки.  Шкодочинними  фазами мінера  є личинки  та  дорослі особини. Самки відкладають яйця на листову пластину, проколюючи  її яйцекладом. Проколи служать як місцем відкладення яєць (яєчних проколів), так і для харчування клітинним соком самок та самців.  Личинка після того, як вийшла з яєць, приступає до живлення, пошкожуючи тканини листка. На одному листку, наприклад, томату, може знаходитися до 300 мін шкідника, але вже при 30 мінах на листку втрата врожаю може досягати 10%.

    Шкідливість посилюється тим, що під час відкладання яєць самка здатна переносити збудники хвороб рослин. В Ізраїлі розмноження південноамериканського листового мінера призвело до втрати 50% урожаю селери. На Американських континентах він є одним з головних шкідників картоплі.

    Імаго: дрібна, зеленувато-чорна муха, тіло компактне  завдовжки 1,3-2,3 мм; довжина крил 1,3-2,3 мм. Щиток жовтий. На голові є дві вертикальні щетинки, які розміщені на чорному полі. Зовнішні темні щетинки знаходяться на темній основі гіпопігідія. Самки  дещо більші від самців.

    ИллюстрацияЛичинка: безголова, завдовжки до 3,25 мм. При відродженні личинка безбарвна, згодом стає блідо-жовто-оранжевою. Личинка старшого віку жовто-оранжева. Задні дихальця  утворюють півмісяць з 6-9 порами, які знаходяться на підвищенні.

    Вирощування більшості сільськогосподарських  культур потребує  значних витрат на удосконалення агротехнічних заходів з підвищенням  їх урожайності. Одним з основних чинників зниження потенційної врожайності культур є біологічні агенти, які можуть відноситися до фітофагів, збудників хвороб та бур’янів. Сумарні втрати від  їх впливу є значними. Також  деякі види організмів у сприятливі роки можуть істотно знизити врожайність, навіть за вжиття заходів захисту культури. До того ж на одній культурі можуть розвиватися сотні видів, що, своєю чергою, ускладнює створення ефективної системи захисту рослин у тих чи інших агрокліматичних зонах. Існує реальна небезпека проникнення на територію держави нових видів шкідливих організмів, що здатні акліматизуватися в наших умовах, адаптуватися до видового різноманіття харчової бази і, не маючи аборигенних біологічних  ворогів, зайняти свою екологічну нішу в агроценозах. Це ще більше ускладнює процес  розробки ефективних систем захисту культур від шкідливих організмів. Тому основним завданням фітосанітарної служби, робота  якої спрямована на захист держави від біологічної небезпеки, є завчасне виявлення, ефективна локалізація та ліквідація вогнищ шкідливих організмів, які мають карантинне значення в Україні і занесені до Переліку регульованих шкідливих організмів у списках А1 (відсутні в Україні) та А2 (обмежено поширені на території України). Одними з потенційно небезпечних шкідників для України в недалекому май- бутньому можуть стати три види мінуючих мух (агромізід), які відносяться до роду Liriomyza, а саме: Liriomyza trifolii (хризантемний мінер), L. huidobrensis (південний американський мінер) та L. sativae (овочевий  листяний мінер). Усі наведені види є поліфагами і завдають значної шкоди декоративним та овочевим культурам. У місцях широкого розповсюдження фітофаги можуть знищувати до 80% урожаю різноманітних овочевих культур, особливо наносячи шкоду овочівництву закритого ґрунту. Указані види агромізід є доволі подібними між собою  як за морфологією, так і за біологічними ознаками. Характерним для них є розмноження без партеногенезу, розвиток з повним перетворенням.

    З метою  поліпшення виявлення та ідентифікації  агромізід  визначено ефективність застосування кольорових клейких пасток. Встановлено, що жовті пастки мають найвищий ступінь атрактивності для імаго ліріоміз  і можуть бути рекомендовані для здійснення фітосанітарного контролю.

    У травні 2018 року при проведенні фітосанітарного контролю імпортних вантажів на рункті  «Бориспіль – аеропорт» Київської області у вантажі зелені свіжої, а саме у базиліку, вагою 0,06 тонн, походженням із Ізраїлю, було виявлено, карантинний шкідник, відсутній в Україні – південний американський мінер (Liriomyza huidobrensis Blanc.). Заражений  вантаж затримано,  до нього були застосовані фітосанітарні заходи відповідно до чинного законодавства. З метою недопущення подібних випадків до країни-експортера – Ізраїль  надіслана нотифікація про невідповідність вантажу фітосанітарним  вимогам України. Але цей випадок не поодинокий, а саме, 15 жовтня 2019 року на пункті при м/п «Східний» ВМО №4 (Фрозен Фріо)  Головного управління Держпродспоживслужби  в Київській області у вантажі зелені зрізаної  та цибулі-шалот  вагою 0,003 тонн, що надійшов із Ізраілю було виявлено ентомологічний  карантинний організм – Південно-американський мінер – Liriomyza huidobrensis Blanc -личинки в живому стані 3 екз., а також подібні випадки були на ПКР м/п «Східний» ВМО №3 (Арктика) -2 випадки виявлення : 14.12.20 р., 22.04.20 р, країна-експортер –Ізраїль, вантаж-тархун (0,015 тонн). Заражений вантаж знищено. Країні-експортеру направлено нотифікаційне  повідомлення щодо невідповідності фітосанітарним  вимогам.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій