• In English
  • ОСНОВНІ ПРАВИЛА ПРИ ПРОВЕДЕННІ ЗАХИСНИХ ЗАХОДІВ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР
    , опубліковано 30 Червня 2020 року о 15:15

    В період інтенсивних обробок посівів сільськогосподарських культур та з метою профілактики отруєння пестицидами тварин та/або населення Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області нагадує основні правила при провадженні діяльності пов’язаної із застосуванням пестицидів.

    Відповідно до статті 12 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» застосування пестицидів у господарствах, в індивідуальних садах і городах, у побуті має здійснюватись тільки згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» та доповненнями до нього. Згідно Закону України «Про захист рослин» необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування засобів захисту рослин, Державних санітарних правил 8.8..1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві». Застосовувати препарати в оригінальних фірмових упаковках, що дасть змогу уникнути покупки фальсифікату.

    Вимоги щодо застосування пестицидів за межами населеного пункту:

    До роботи з пестицидами допускаються особи, що пройшли медичний огляд, спеціальну підготовку та мають відповідні посвідчення, допуск та наряд на виконання робіт з пестицидами відповідно до “Порядку одержання допуску (посвідчення) на право роботи, пов’язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами” (затверджено Постановою Кабінету Міністрів України № 746 від 18.09.1995). Усі роботи з пестицидами і протруєним насіннєвим матеріалом обов’язково реєструються у спеціальних журналах. При роботі з пестицидами необхідно використовувати засоби індивідуального захисту та спецодяг.

    Всі роботи з пестицидами за межами населеного пункту слід проводити в ранкові (до 10) і вечірні (18-22) години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче +10 град. С. Обприскування вентиляторними і штанговими обприскувачами допускається при швидкості вітру до 3 м/с (дрібно крапельне) і 4 м/с (крупно крапельне).

    Зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500 метрів, при штанговому – 300 метрів.

    Тривалість роботи з пестицидами першого і другого класів небезпеки не повинна перевищувати 4 години, з іншими — 6 годин на добу.

    Завчасно, але не менше чим за дві доби до початку
    проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарств
    сповіщає населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь
    та об’єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів. У
    період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що
    обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

    Застосування авіаційним методом:

    Авіаційним методом можуть бути застосовані тільки ті препарати, які включені до “Переліку препаратів, дозволених до авіаційного застосування в Україні”.

    Забороняється проводити авіахімобробки с/г культур, лісів та інших угідь що розташовані ближче: 5 км від місць постійного перебування медоносних пасік, 2 км від рибогосподарських водоймищ, відкритих джерел водопостачання, місць випасу свійських тварин, заповідників, парків, 1 км від населених пунктів, тваринницьких і птахоферм, посівів с/г культур угідь, що використовують у їжу без термічної обробки, а також садів і виноградників та місць проведення сільськогосподарських робіт.

    Захист бджіл від хімічного токсикозу:

    Фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, згідно ст.37 Закону України «Про бджільництво» зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату.

    Вимоги щодо застосування пестицидів у межах населеного пункту:

    Купувати потрібно засоби захисту рослин, які включені до «Переліку препаратів, дозволених для роздрібного продажу населенню» в спеціалізованих магазинах.

    Всі роботи з пестицидами в межах населеного пункту слід проводити з 22 до 07 години ранку при мінімальних висхідних повітряних потоках, за допомогою ранцевого обприскувача при швидкості руху повітря до 4 м/с.

    У масштабі населеного пункту забороняється повсюдна, одночасна обробка рослин однотипним препаратом, яка може обумовити масове надходження в атмосферне повітря населених пунктів аерозолю та парів токсиканта. Такі ситуації регулюються календарним графіком робіт чергуванням асортименту препаратів в період інтенсивних обробок.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій