• In English
  • УВАГА! НЕБЕЗПЕКА ВІД КУКУРУДЗЯНОГО (СТЕБЛОВОГО) МЕТЕЛИКА!
    , опубліковано 07 Липня 2020 року о 07:07

    За  даними фітосанітарного моніторингу, проведеного спеціалістами управління фітосанітарної безпеки, в посівах кукурудзи розпочався літ потенційно небезпечного шкідника – стеблового (кукурудзяного) метелика, що пошкоджує також просо, сорго, інші товстостеблові культури. Літ фітофага та відкладання яєць відмічатиметься протягом розтягнутого періоду – до одного місяця. Гусениці будуть проникати у стебла та пошкоджувати качани кукурудзи.

    Для збереження врожаю кукурудзи господарствам усіх форм власності необхідно проводити постійний нагляд за розвитком стеблового метелика. Для контролю та обмеження чисельності шкідника у кукурудзі слід проводити знищення бур’янів та квітучих нектароносів. Біологічний захист – випуск трихограми на початку та під час масового відкладання яєць застосовують за нормою 50-100 тис. самиць на 1 га. Ефективність застосування трихограми залежить від погодних умов, біологічних показників комахи, дотримання регламентів, методики та технології застосування її на конкретному полі.

    У фази «викидання волоті – формування зерна» хімічний захист кукурудзи здійснюють за наявності на 18% рослин і більше яйцекладок кукурудзяного метелика або 6-8 % рослин з гусеницями кукурудзяного метелика або бавовникової совки I і II віків. Обприскування посівів проводять одним із інсектицидів: Ампліго 150 ZC, ФК-0,2-0,3 л/га; Борей, КС – 0,12-0,14 л/га, Децис f-люкс 25ЕС, КЕ-0,4-0,7 л/га; Карате 050 ЕС, к.е.-0,2 л/га; Кораген 20, КС-0,15 л/га; Ламдекс, СК-0,2-0,3 л/га; Рубін, КЕ-0,2 л/га або ін. відповідно до «Переліку …».  Обробки краще здійснювати у вечерні години.

    При роботі з пестицидами необхідно дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій