• In English
  • ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ЗОБОВ’ЯЗАЛО СУБ’ЄКТА ГОСПОДАРЮВАННЯ ПОВЕРНУТИ СПОЖИВАЧАМ ПОНАД 470 ТИС. ГРН. НЕОБҐРУНТОВАНО НАРАХОВАНИХ КОШТІВ ЗА КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ
    , опубліковано 15 Липня 2020 року о 17:17

    У червні 2020 року Головним управлінням Держпродспоживслужби в Київській області (надалі – Головне управління) згідно колективних звернень громадян було проведено позапланові заходи державного контролю з питань дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих тарифів комунального підприємства районного підпорядкування, що надає послуги з централізованого опалення, з централізованого постачання холодної води та водовідведення в Київській області.

    Під час перевірки було виявлено порушення вимог п. 3 розділу VI Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про житлово-комунальні послуги» № 2189-VIII     (далі – Закон), а саме, районною радою були неодноразово встановлені тарифи на вищевказані послуги без наявності укладених нових типових договорів за правилами, визначеними Законом та постановою Кабінету Міністрів України від 05.07.2019 № 690, а комунальне підприємство здійснювало нарахування за послуги населенню з застосуванням цих тарифів.

    Відповідно до п. 3. розділу VI Прикінцевих та перехідних положень Закону, договори про надання комунальних послуг, укладені до введення в дію цього Закону, зберігають чинність на умовах, визначених такими договорами, до дати набрання чинності договорами про надання відповідних комунальних послуг, укладеними за правилами, визначеними Законом. У разі якщо згідно з договорами про надання комунальних послуг, укладеними до введення в дію цього Закону, передбачено більш ранній строк їх припинення, такі договори вважаються продовженими на той самий строк і на тих самих умовах.

    Відповідно до ст. 12 Закону надання житлово-комунальних послуг здійснюється виключно на договірних засадах. Істотною умовами договору про надання житлово-комунальної послуги, зокрема є ціна послуги. Відповідно тариф на комунальну послугу є однією із істотних умов договорів про надання комунальних послуг.

    Таким чином, до переходу на нові договори про надання комунальних послуг, що укладатимуться за правилами, визначеними Законом, та відповідно до типових договорів, затверджених Кабінетом Міністрів України окремо для різних моделей організації договірних відносин, продовжують діяти старі договори про надання комунальних послуг, що укладалися за вимогами Закону України «Про житлово-комунальні послуги» № 1875-IV та Типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 № 630.

    За результатами перевірки Головне управління зобов’язало комунальне підприємство повернути населенню необґрунтовано нараховану суму, шляхом здійснення перерахунків плати за послуги з централізованого опалення на суму 284 тис.грн і послуг з централізованого водопостачання та водовідведення на суму 194 тис.грн.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій