• In English
  • БАКТЕРІАЛЬНЕ В’ЯНЕННЯ (ВІЛТ) КУКУРУДЗИ – ERWINIA STEWARTII
    , опубліковано 26 Серпня 2020 року о 17:17

    Erwinia stewartii (SmithDye внесена до списку А-1 карантинні організми, відсутні на території України Переліку регульованих шкідливих організмів.  Ця хвороба стоїть перша в списку  вимог Китаю  при експорті кукурудзи з України  до КНР

    Шкодочинність бактеріального вілту значною мірою залежить від стійкості сорту і виду кукурудзи. Хворобою уражуються всі види кукурудзи: зубоподібна, кремениста, попкорн, але найбільше — цукрова. У країнах, де поширена хвороба, у роки епіфітотій на сортах цукрової кукурудзи втрати іноді сягали 80–100%, найбільше культура уражувалась у стадії проростків.

    Ознаки ураження: Вілт кукурудзи — типово судинна хвороба, яка уражує всі органи рослини — листя, стебла, корені, волоті, качани й насіння. Може проявлятися на рослинах в усіх фазах розвитку, але найпомітніша при ураженні проростків. Проростки в’януть, як при посухах; рослини світліють, жовкнуть, пізніше стають бурими, швидко всихають і гинуть (рис. 1).

      

    Рис. 1. Ознаки ураження вілт

    При ураженні дорослих рослин кукурудзи (до цвітіння) на листках з’являються поздовжні плями — від штрихів розміром у кілька міліметрів до  смуг на   всю довжину  листка і завширшки 1 –10 мм (рис. 2 а). Спочатку плями водянисті, світло–зелені, потім жовті, швидко поширюються уздовж жилок. Кінчики листків усихають, знебарвлюються, скручуються і відмирають. Перші плями виникають на нижніх листках, потім поширюються на стебло і верхні листки.

    Рис. 2. Рослина кукурудзи (а) та стебло (б), пошкоджені бактеріальним в’яненям (вілтом) кукурудзи

    При ранньому зараженні рослини затримуються в рості, в’януть, засихають, частково зберігаючи при цьому зелений колір листя. Більшість таких рослин гине в першій половині вегетації. Ті рослини, які не загинули, передчасно зацвітають, волоті швидко всихають, набираючи білого забарвлення. Качани або не утворюються зовсім, або насіння в них уражене.

    В місцях ураження, особливо на поперечному зрізі стебла, утворюються дрібні крапельки жовтого тягучого бактеріального слизу (рис. 2 б). Виділення бактеріального ексудату із судинних пучків стебла та характерне жовте забарвлення судинних пучків — типові діагностичні ознаки цієї хвороби.

    Заходи боротьби та карантинні заходи:

    1. використання стійких сортів і гібридів;
    2. проводення ранньої оброки посівів інсектицидами для зниження чисельності популяції переносників хвороби;
    3. на зараженій території проводити знищення пожнивних решток , так як вони можуть бути джерелом інфекції  та проводять  глибоку оранку грунту;
    4. заборона ввезення насіннєвого матеріалу кукурудзи із заражених районів країн, де зареєстровано хворобу;
    5. для запобігання завезення збудника бактеріального вілту під час ввезення насіння кукурудзи з-за кордону проводення карантинного огляду з обов’язковим відбором зразків для лабораторної експертизи.
    6. для своєчасного виявлення захворювання проведення обстеження посівів кукурудзи в період вегетації три рази: у фазі сходів (3–4 листки), у період викидання волоті та за 10–15 днів до збирання врожаю.
    Call Now Button
    Будь в курсі подій