• In English
  • УВАГА! ЗАХІДНИЙ КУКУРУДЗЯНИЙ ЖУК!!!
    , опубліковано 04 Вересня 2020 року о 09:09

    З початком вегетаційного періоду спеціалістами управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області відповідно до затвердженого плану робіт проводиться моніторинг території Київської області з метою виявлення карантинних організмів. Моніторинг проводиться як візуально, так і за допомогою феромонних пасток.

    У 2018 році під час моніторингу за допомогою феромонних пасток на посівах кукурудзи було виявлено карантинний організм – західний кукурудзяний жук у 3-х районах (Білоцероківському, Ставищенському, Тетіївському), 3-х населених пунктах, 4-х господарствах на загальній площі 501 га і, відповідно до ст. 33 ЗУ “Про карантин рослин”, запроваджено карантинний режим.

    У 2019 році з’явилися нові вогнища західного кукурудзяного жука – в 5-ти районах (Білоцерківському, Переяслав-Хмельницькому, Тетіївському, Миронівському, Володарському), 8-ми населених пунктах, 6-ти господарствах на загальній площі 906,6 га, де запроваджено карантинний режим.

    У 2020 році нові вогнища карантинного шкідника з’явилися у 5-ти районах (Таращанському, Кагарлицькому, Тетіївському, Богуславському, Білоцерківському), у 11-ти господарствах на загальній площі 833,5 га.

    Інформація щодо запровадження карантинного режиму оновлюється на офіційному веб-сайті oblvet.org.ua щоквартально. З діючими розпорядженнями про накладання карантинного режиму ви можете ознайомитись за посиланням: https://dpssko.gov.ua/oblvet.org.ua/rishennya-pro-zaprovadjennya-karantinnogo-rejimu/

    Звертаємо увагу, що  у західного кукурудзяного жука Diabrotica virgifera virgifera Le Conte шкодять як жуки, так і личинки. Жуки пошкоджують волоть, стовпчики жіночих суцвіть, листя, іноді обгризають молоді качани. Внаслідок живлення жуків на генеративних органах знижується врожайність. Особливо небезпечні личинки, які живляться коренями кукурудзи. Ослаблені дорослі рослини під час сильних вітрів та дощів легко вилягають і стебло набуває форми «гусячої шиї». Найбільшої шкоди західний кукурудзяний жук завдає там, де відсутня сівозміна: за постійного вирощування кукурудзи щільність популяції цього шкідника істотно зростає. На стадії імаго шкідник може поширюватись самостійно: жуки добре літають, швидкість їхнього активного льоту сягає 10 км/год; за сильного попутного вітру віддаленість їхнього польоту може сягати 20 км/год і більше. Поширення може також відбуватися транспортними засобами, с/г технікою, знаряддями обробітку грунту із заражених ділянок. Детально із заходами, які застосовуються у вогнищах цього небезпечного шкідника можна ознайомитись у Інструкції з виявлення, локалізації та ліквідації західного кукурудзяного жука.

    Звертаємо Вашу увагу на те, що відповідно до ст. 12 Закону України Про карантин рослин особи, які здійснюють господарську діяльність, пов’язану з виробництвом, переробкою, зберіганням, транспортуванням, торгівлею рослинами і рослинними продуктами, зобов’язані здійснювати систематичний моніторинг земельних угідь, які належать їм на правах власності або користування з метою виявлення регульованих шкідливих організмів.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій