• In English
  • НЕБЕЗПЕЧНИЙ КАРАНТИННИЙ ШКІДНИК – ЧОРНИЧНА ПЛОДОВА МУХА RHAGOLETIS MENDAX CURRAN.
    , опубліковано 07 Вересня 2020 року о 11:11

    Чорницю та лохину вирощують в Україні на промислових ділянках, а також чорниця росте у дикій природі. За останні роки чорниця високоросла (лохина) з маловідомої нішевої культури перетворилася на одну із основних ягідних культур. За даними Держстату України площі під насадженнями лохини з 2017 по 2019 зросла з 0,6 тис. га до 0,9 тис. га, площі під чорницею в 2019 році становили 0,2 тис. га. Проте на думку експертів та учасників ринку площі під лохиною з урахуванням дрібних господарств вже в 2019 році могли перевищити 2 тис. га, а з урахуванням динаміки на кінець 2020 року площі можуть сягнути близько 3 тис. га. Навіть офіційна статистика показує стрімке збільшення площ, інтерес до вирощування цієї культури не згасає відповідно збільшується імпорт садивного матеріалу. За декілька років закладені площі у 2018 – 2019 роках перейдуть у плодоносний вік та почнуть давати перші врожаї, Україна зможе експортувати значно більший обсяг лохини, а відповідно постане питання доступу на зовнішні ринки збуту та збереження врожайності. Особливу увагу при цьому треба звернути на недопущення проникнення на територію України такого небезпечного карантинного організму, як чорнична плодова муха Rhagoletis mendax Curran.

    Для будь якого шкідливого організму для виживання на новій території необхідні рослини – живителі, для R. mendax – це культивовані та дикозростаючі види Ericaceae, особливо Gaylussacia та Vaccinium spp. (VcorymbosumVangustifolium та VVitis – idaea). В Україні Vaccinium spp. буде піддаватися найбільшому ризику оскільки широко розповсюджений як в дикій природі так і в культурі. У дикозростаючому вигляді Vaccinium найбільш поширений у Поліссі, Карпатах, північному Лісостепі.

    Імаго R. mendax Curran. менше, ніж домашня муха, і становить від 3 до 4,75 мм. Тіло темно коричневе, позначене сірим і білим кольором. У самки є чотири білі смуги поперек черевця, у самця – три. У самки голкоподібна структура яйцекладу, яка може бути видовжена з черевця або відсунена. Черевце самця трохи більше, ніж у самки. Розмах крил становить близько 8 міліметрів. Ідентифікуються за характерним знаком “W” або “M” на їх крилах

                 

    Личинка довжина від 8 до 11 мм; шириною від 1,5 до 2,0 мм, білуватого кольору.

    Пупарій овальний, жовтувато-коричневого кольору, довжиною від 3 до 4 мм.

                  

    Симптоми пошкодження R. mendax:

    –  передчасне опадання ягід;

    – на ягоді можуть з’являтися: зміна забарвлення, здуття, гумоз, внутрішнє живлення, помітний вихідний отвір, запах, сочіння, пошкодження чорні або коричневі, парша чи ямчатість.

    Прокол при внесенні яйця
    Опалі, заражені ягоди
    Вихідні личинкові отвори неправильної форми

    Самка відкладає яйця безпосередньо під шкірку ягід рослини – живителя і ембріональний розвиток триває від 3 до 7 днів. Личинки зазвичай харчуються від 2 до 5 тижнів. Утворення пупарію відбувається в грунті під рослиною – живителем, і це є нормальною стадією перезимівлі. Імаго можуть проживати до 40 днів у польових умовах. Одна самка може відкладати від 25 до 100 яєць.

    Невелике пошкодження виникає через прокол  (довколо якого зазвичай відбувається зміна кольору) при внесенні яйця, буде помітний яйцекладочний рубець. В одну ягоду відкладається лише одне яйце. Інкубаційний період триває від 3 до 10 днів. Період живлення триває в середньому від 14 до 22 днів. Ягода буде передчасно дозрівати і загнивати. Біля заселених рослин спостерігається велика кількість опалих ягід. Уражені ягоди втрачають тургор внаслідок харчуванням личинок третього і більше віку коли майже вся м’якоть вже зїдена. Личинки  можуть залишати ягоду через отвір невірної форми, проколюючи шкірку. Після падіння на землю личинки заглиблюються в грунт, щоб перетворитися на пупарій. В окрузі  Вашингтон (штат Мен), найбільше пупаріїв (99,8%) були виявлені на глибині 5 см від поверхні землі, але деякі з пупаріїв можна було знайти на глибині 20 см у піщаному грунті..

    Більшість пупаріїв розвиваються у імаго на наступний рік. Приблизно від 5 до 20 відсотків пупаріїв залишаються в грунті протягом двох років, а потім перетворюються у імаго. Приблизно один відсоток залишається в грунті протягом трьох – чотирьох років.

    Втрати чорниці через передчасне опадання зазвичай не має істотного значення, але заражені ягоди, які залишились на кущі можуть спричинити серйозні втрати на ринках, які вимагають повної відсутності шкідника, як всередині країни (зниження ціни, використання тільки на технічну переробку та інше) так і на зовнішніх ринках (додаткові витрати на заходи або повна заборона імпорту). Зараженість також може призводити до зниження врожайності та збільшенню виробничих витрат. Хоча у США шкідник не вважається карантинним, проте діють суворі правила торгівлі всередині країни. Для імпорту чорниці з США Мексика вимагає, щоб він походив з зони вільної від шкідника. Канадська програма сертифікації чорниці передбачає застосування ряду заходів з управління ризиками, включаючи моніторинг шкідників, заходи контролю, сортування ягід, відбір зразків та тестування з метою управління ризиком розповсюдження R. mendax.

    Таким чином заходи боротьби, які можуть бути запроваджені по аналогії з Канадою призведуть до значних збитків та можливо дороговартосні та малоефективні у дикій природі.

    Rmendax розповсюджений у Північній Америці: Канада (Онтаріо, Нью-Брансвік, Квебек, Нова Шотландія, острів Принца Едварда), США (Алабама, Коннектикут, Делавер, Флорида, Джорджія, Іллінойс, Кентуккі, Меріленд, Міссурі, Нью-Джерсі,  Північна Кароліна, Род-Айленд,  Південна Кароліна, Теннессі, Західна Вірджинія, Массачусетс, Мен, Мічиган, Міннесота, Нью-Гемпшир, Нью-Йорк, Огайо, Пенсильванія, Вірджинія, Вісконсин).

    Входить до списків регульованих шкідливих організмів Марокко,  Туніс,  Канада,  Казахстан Грузія, Норвегія,  Туреччина, Україна, Євразійського економічного союзу, країн Європейського Союзу та ЄОКЗР.

    Серед найбільш вірогідних шляхів проникнення відзначається три:

    1) Рослини – живителі для посадки з ягодами та без походженням з країн поширення Rmendax.

    Попит на саджанці зростає тому імпорт цілком можливий. Візуальний огляд не є достатнім, оскільки в середовищі вирощування може міститися пупарій, в ягодах – яйця та личинки.

    2)  Ягоди рослин – живителів походженням з країн поширення Rmendax.

    Заражені личинками ягоди рослин -живителів та пупарії в пакувальній тарі походженням з Канади та США, наявні прямі поставки, можливий реекспорт. Личинки, які встигнуть перетворитися на пупарії будуть більш стійкими до втрати вологи та фізичного впливу.

    3) Пакувальний матеріал (який повторно використовується після перевезення ягід рослин – живителів або рослин для посадки походженням з країн поширення шкідливого організму).

    Повторно використаний в міжнародній торгівлі для зберігання, транспортування, фасування або обгортання свіжих ягід або рослин перерахованих видів – живителів, незалежно від їх розміру або матеріалу. Ризик перенесення пупарію у вантажах, які зазвичай не підпадають під фітосанітарний контроль (лабораторну експертизу).

    Біологічні особливості карантинного організму сприятимуть акліматизації Rhagoletis mendax на території України. Як наведено вище площі під основною рослиною – господарем на території України значно збільшились і мають подальшу тенденцію до зростання. Крім того в дикій природі Vaccinium найбільш поширений у Поліссі, Карпатах, північному Лісостепі.

    Відповідно до однієї з найпоширеніших класифікацій клімату – класифікації Коппена (The climate classification of Köppen-Geiger) в Україні вологий континентальний клімат. Такий тип клімату спостерігається в країнах – сучасного поширення Rmendax (окремі штати США та Канади). Вишнева муха (Rhagoletis cerasi) поширена в Україні повсюдно, а види Rhagoletis подібні між собою біологічно. Спираючись на територію поширення R. mendax в США та аналіз фітосанітарного ризику США проведений для вишневої мухи, яка там є карантинним шкідником, можна стверджувати, що території співпадають. Отже аналогічні зони співпадуть і в Україні. Для виживання пупарія експериментально доведено, що низькотемпературний поріг складає – 23 ºC у грунті, в Україні такі морози рідкість, тим більше вплив матиме і наявність снігового покриву.

    Види чорниці досить часто вирощуються в місцях, які певною мірою можна контролювати, наприклад, розсадники; декоративні насадження в парках, скверах і рекреаційних зонах; території лісгоспів. Однак вважається, що навіть постійний і активний контроль та захист лісонасаджень не зможе запобігти акліматизації. Щодо розсадників, то в них найкращий рівень захисту, але після певного віку, саджанці а згодом і молоді кущі передбачено будуть вирощуватись на відкритому повітрі, що не захистить їх від дорослих комах, що відкладають яйця.

    Більшість площ насаджень знаходиться у дикій природі, заходи боротьби зі шкідником будуть ускладнені великою територією диких живителів та можливому повторному перезараженню промислових насаджень. Рід Vaccinium включає поширені дикорослі ягідні культури (зокрема брусницю та журавлину). В Україні в дикому вигляді росте чорниця звичайна (Vaccinium myrtillus) та лохина драговинна (Vaccinium uliginosum).  Збільшення імпорту саджанців чорниці високорослої (Vaccinium corymbosum) з Північної Америки підвищує ризик занесення.

    Процедури контролю, вже встановлені в регіоні EPPO для R. cerasi, подібні до тих, що застосовуються проти видів шкідників Північної Америки, і тому можуть бути застосовані проти будь-якого спалаху R. mendax в межах регіону ЕРРО. Якщо можливо, дикі і покинуті плантації повинні бути знищені. Відзначають, що системні органофосфати, такі як диметоат, дуже ефективні проти більшості видів, вбиваючи яйця, личинки та дорослі особини обговорювали використання піретроїдів, але вони використовувались лише тоді, коли активність шкідників була низькою. Були випробувані більш екологічно прийнятні методи, а саме спреї приманки (інсектицид плюс джерело аміаку), який може бути застосований як спосіб точкової обробки; грунтове застосування інсектицидів для знищення пупаріїв; і аналоги ювенальних гормонів, які можуть бути застосовані на грунті. Феромонні пастки можуть використовуватися для моніторингу популяцій побудували модель для прогнозування ризику зараження.

    Також застосування липких червоних сфер в якості методу моніторингу, мають потенціал в якості методу контролю в якості приманки і обробки пестицидами. Ранньо дозріваючі сорти менш сприйнятливі до зараження, ніж пізньо дозріваючі сорти, поява ягід яких збігаються з появою дорослих (наприкінці липня-початку серпня).

    Моніторинг R. mendax заснований на використанні візуальних принад липких пасток: жовті плоскі пастки та червоного або зеленого кольору сферичні пастки. Ці пастки просочують ацетатом амонію для підвищення привабливості. Деякі спеціалісти рекомендують розміщувати жовті пастки на початку сезону, а червоні сферичні пізніше, коли з’являються імаго самок. Пастки використовуються для виявлення наявності мух у полі для застосування інсектицидних програм, або використовується для оцінки економічних порогів нижче за які обробка не рекомендується. В Сполучених Штатах, пороги змінюються з однієї мухи у чорниці високорослої до 10 мух на пастку в низькорослої чорниці. Пастки знаходяться в основному по периметру поля але часто поєднуються з пастками, розміщеними у  всередині поля. Моніторинг використовується для визначення загальної присутності шкідливого організму.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій