• In English
  • СТРИГА – РОСЛИНА –ПАРАЗИТ
    , опубліковано 08 Вересня 2020 року о 14:14

    3 вересня 2019 року в офіційному друкованому виданні «Офіційний вісник України» № 67 було оприлюднено наказ Міністерсва Аграрної політики та продовольства України від 16.07.2019р № 397 «Про внесення змін до переліку регульованих шкідливих організмів». До цього переліку було внесено такі бур’яни як стриги. Хочу детальніше познайомити вас з цими шкідливами організмами.

    Стрига (Striga spp.) – паразитична рослина. Всього на планеті налічується близько 60 видів даного роду.

    Стриги можуть зустрічатись як на культурних сільськогосподарських рослинах, так і на необроблених землях. Заселяють вони в першу чергу злакові та зернові культури (пшеницю, жито, кукурудзу, просо, сорго, овес, рис тощо)

    Так, наприклад, стрига єгипетська (Striga hermonthica Benth.) однорічна трав’яниста напівпаразитична рослина. Стебло заввишки 15-60 см, волосисто-шовковисте, слабогалузисте. Гаусторії  білі, або білі з червоними смугами, циліндричні. Листки лінійні, цільнокраї. Квітки великі, зібрані в довгі китиці.

    Розповсюдження відбувається від материнської рослини, насіння розноситься на далекі відстані вітром, водою, на вовні тварин, пір’ї птахів, одязі людини, на поверхні машин, на колесах автомобілів і сільськогосподарській техніки.

    Найбільшої шкоди стрига завдає, рослині на якій паразитує, в перший місяць вегетації. Бур’ян утворює численні, м’ясисті підземні пагони. Їхня кількість може бути дуже великою – до 500 на одній рослині. При контакті з з корінням, клітини паразита починають виділяти фермент, який розм’якшує або розчиняє стінки тканини ураженої рослини. Гаусторії паразита досягають ксилеми рослини живителя, і далі стрига живе як паразит. Потім пагони виходять на поверхню грунту, розвиваються стебло і листки. Сильно уражені стригою культурні рослини мають такий вигляд, як під час сильної посухи. Листки в’януть, жовтіють, ріст затримується, згодом уся рослина зморщується і відмирає. Залежно від ступеня ураження, урожайність може знижуватись від 40% до 100%.

    Найбільш ефективним агротехнічним прийомом боротьби зі стригами є своєчасна і ретельна культивація грунту (до моменту цвітіння).

    Для попередження завезення на територію України  Striga spp необхідно проводити ретельне інспектування об’єктів регулювання (вантажів насіннєвого матеріалу, рослин та рослинних продуктів, транспортих засобів).

    Call Now Button
    Будь в курсі подій