• In English
  • ШКОДОЧИННІСТЬ КАРАНТИННОГО ШКІДНИКА – ПІВДЕННОАМЕРИКАНСЬКОЇ ТОМАТНОЇ МОЛІ TUTA ABSOLUTA MEYR.
    , опубліковано 10 Вересня 2020 року о 10:10

    На земній кулі розповсюджено близько 2,5 млн. видів живих організмів, серед яких налічується до 2 млн. видів комах, з яких біля 10% – шкідники рослин, а також численні збудники хвороб та бур’яни. Особливе місце з поміж них займають карантинні організми, що становлять потенційну економічну загрозу рослинним ресурсам.

    ИллюстрацияТоматна мінуюча міль (Tuta absoluta)— тропічний вид метеликів родини Виїмчастокрилі молі (Gelechidae). Ця комаха може завдавати помітної шкоди низці культивованих рослин, особливо томатам. Поширена у десятках країн усіх континентів.

    Перший екземпляр метелика було знайдено у 1913 році у Перу. Вважають, що саме Південна Америка є природною батьківщиною цього виду. Звідси, завдяки діяльності людини, почалося його стрімке поширення (інвазія суходолом). У1990 роки метелик фіксується у Венесуелі, Болівії, Аргентині, Еквадорі, у 2004 році — у Бразилії, Чилі, Уругваї, і розселення тривало. Вид поки не перетнув північні кордони Центральної Америки (найпівденніші знахідки зроблені у Панамі, Коста-Ріці та на Гаїті. У 2006 році метелик вперше з’явився в Іспанії, звідки почалося його розселення по Європі. У 2008—2009 роках його вже знайшли у Франції, Італії, на Близькому Сході та у Північній Африці. Нині він зареєстрований від Марокко до Єгипту, в екваторіальних країнах континенту, а на Сході — аж до Індії та Китаю включно. Загалом за даними на липень 2020 року наявність метелика підтверджене у понад 100 країнах світу.

    В Україні вид вперше знайшли у 2010 році — в Криму та на Одещині, у відкритому грунті та в одному тепличному господарстві. Станом на 1 січня 2015 року осередки метелика були виявлені також у Херсонській, Миколаївській, Запорізькій та Дніпропетровській областях.

    В Україні стосовно  томатної молі проводяться карантинні заходи.  Регулярно заселені нею плоди знаходять у вантажах з-за кордону.

    Томатна міль шкодить  овочевим культурам родини пасльонових як в закритому, так і у відкритому грунті. Крім томатів, вона пошкоджує баклажани, перець, фізаліс, картоплю і багато дикорослих та декоративних рослин

    Метелики томатної молі сіруватого кольору (можливі варіації від сріблястого до коричневого кольору) з чорними симетричними плямами на передніх, вузьких крилах і з довгими ниткоподібними вусиками на голові. Довжина тіла складає 6-7 мм. Розмах крил 8-12 мм.

    За рік можливий розвиток 10 – 12 генерацій Tuta Absoluta. Цикл розвитку фітофага включає: яйця, личинки, які мають 4 віки, лялечки та імаго. Самка відкладає від 250 до 300 яєць на поверхню листків в основному з ніжньої сторони та на пагони рослин. До яйцекладки приступає на 3-й день після народження.

    Мінімальна температура, необхідна для розвитку імаго, складає 8ºC, максимальна – 35ºC. При температурі 30ºC покоління розвивається за 20 днів, може дати до 13 поколінь в рік.

    ИллюстрацияГусениці шкідника можуть жити на всіх частинах рослин томатів и пошкоджувати рослини на всіх стадіях росту. Рідше вражають картоплю (тільки наземні частини), утворюючи великі міни на листі, вигризаючи довгі ходи в стеблах, зелених и зрілих плодах, викликають значні втрати врожаю як в теплицях, так і в відкритому ґрунті.

     

    Пошкоджені плоди погано зберігаються, загнивають і втрачають товарну якість. Втрата врожаю може досягти 50-100%. Розповсюджується з розсадою і плодами томатів у всіх фазах розвитку, також з пакувальним матеріалом, ґрунтом, інвентарем, рослинними рештками.

    Заходи боротьби з томатною міллю дуже ускладнені. Ефективний захист пасльонових культур можливий за умови дотримання цілого комплексу заходів. Основними елементами є:

    • суворий фітосанітарний контроль, включаючи заборону імпорту плодів і садивного матеріалу з країн, де шкідник набув значного поширення (Туреччина, Іспанія, Марокко, Єгипет, Сирія та ін.);
    • візуальний та за допомогою феромонних пасток моніторинг у овочевих господарствах — рослин в період вегетації та сільгоспродукції, що зберігається;
    • переривання життєвого циклу шкідника сівозмінами — чорним паром на строк не менше ніж 6-8 тижнів;
    • уникання спільних посадок ранніх та пізніх сортів томатів;
    • знищення метеликів за допомогою світлових, кольорових та феромонних пасток, а у закритому ґрунті — застосування хижих та паразитичних комах (клоп Podisus);
    • видалення бур’янів на полі та в теплицях і поблизу посівів оскільки бур’яни часом стають резерваторами томатної молі;
    • глибока осіння оранка ґрунту;
    • в теплицях і парниках на 4-5 тижнів відкривати для прогрівання сонцем грунт — це знищуює лялечок метелика;
    • знищення плодів і рослинних рештків, уражених шкідником;
    • ретельне очищення земле обробної техніки, виробничого інвентарю, пакувального матеріалу та спецодягу працівників;
    • облаштування засними сіткам вікон, дверей та інших отворів у теплицях;
    • використання високоефективних інсектицидів.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій