• In English
  • ПРОГНОЗ ФІТОСАНІТАРНОГО СТАНУ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ЗАХИСТУ ОСНОВНИХ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ РОСЛИН В ГОСПОДАРСТВАХ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ В ОСІННІЙ ПЕРІОД 2020 РОКУ
    , опубліковано 14 Вересня 2020 року о 10:10

    Для проведення сівби озимих зернових культур сприятливі умови настають за встановлення середньодобової температури повітря 14-15ºС, в результаті осіння вегетація рослин триває 40-50 днів. На Київщині середнім багаторічним оптимальним строком для посіву озимих зернових є період з 5 по 25 вересня. Від перебігу агрокліматичних умов осіннього періоду значною мірою залежить розвиток озимини та шкідників і хвороб у посівах. Достатнє зволоження грунту при посіві сприятиме до настання зимових холодів рослинам добре укорінитися та підготуватися до перезимівлі. Хімічний захист озимого поля восени – важлива складова системи догляду за посівами, передумова успішної перезимівлі і формування потенціалу продуктивності озимих культур.

    Для отримання здорових сходів, запобігання розвитку шкідливих організмів у майбутньому, у тому числі і сажкових хвороб, та стабілізації фітосанітарного стану посівів у передпосівний період насіння озимих зернових культур високих посівних кондицій оздоровлюють через протруєння із зволоженням або водними суспензіями (10 л/т), віддавши перевагу протруйникам широкого спектру дії. Це можна роботи як завчасно (за 2-3 тижні), так і безпосередньо перед сівбою.

    Для знищення зовнішньої і внутрішньо інфекції фітопатогенів краще оздоровлювати насіння за день, або в день сівби системними протруйниками: Вітавакс 200 ФФ, ВСК 2,5-3 л/т, Вінцит форте SC, КС-1-1,25 л/т, Вінцит Мініма, к.с. – 1,0-2,0 л/т, Кінто Плюс, ТН -1-1,5 л/т, Ламардор Про 180 РS, ТН -0,5-0,6 л/т, Максим Стар 025 РS, ТН – 1,5-2,0 л/т, Селест Топ 312,5 РS, ТН – 1,5-2,0 л/т, ТМТД, КС – 3,0-4,0 л/т, або іншими рекомендованими препаратами. З метою підвищення стійкості рослин проти вірусних хвороб та інших шкідливих організмів, а також для підвищення морозостійкості, посухостійкості та покращення фізіологічних показників одночасно з протруюванням насіння обробляють біостимуляторами росту рослин: Альга (Альга 300, Альга 600, Альга К), ВП- 0,5-1,0 кг/т, Гумілайт, ВГ – 100-200 г/т, Гумісол, р.-15 л/т, Ендофіт L1, РК-3-5 мл/т

    Личинка хлібного туруна
    Гусениця озимої совки

    Регулюванню чисельності й шкідливості грунтових шкідників сприятиме обробка насіннєвого матеріалу за 1-5 днів до сівби інсектицидними протруйниками: Імідор Про, КС – 1 л/т, Ін Сет, ВГ – 0,6-0,75 кг/т, Нупрід Макс, ТН – 2 л/т, Команч, ВГ -0,5 кг/т, Матадор, ТН – 0,75-1,5 л/т, та ін., а застосування Вайбрансу Інтеграл 235PS, ТН -1,5-2 л/т забезпечить токсикацію насіння, проростків та сходів протягом 2-3 тижнів проти насіннєвої, грунтової інфекцій, а також проти спеціалізованих шкідників сходів зернових культурцикадокпопелиць, злакових муххлібних блішок.

    У фазу сходи-3-й листок захист від хлібної жужелиці проводять за наявності 1-2 личинки на кв.м, від підгризаючих совок – 2-3 і більше гусениць на кв.м. Для цього ефективними будуть: Альфагард 100, к.е. – 0,10-0,15 л/га, Пірінекс, КЕ – 1,2 л/га, ін.

    З появою сходів озимої пшениці в осінній період, насамперед за помірно теплої вологої погоди посіви заселятимуть та будуть пошкоджувати злакові мухи: шведські (вівсяна та ячмінна), озима, опоміза пшенична, інші, розвиток яких до появи сходів озимини відбувається на падалиці.

    Шведська вівсяна муха
    Шведська ячмінна муха
    Опоміза пшенична

    Імаго озимої мухи та опомізи пшеничної восени у сходах зернових відкладатимуть яйця, а відродження та шкідливість їх личинок відбуватиметься навесні наступного року. Сисні шкідники: злакові попелиці, цикадки, які є переносниками вірусних хвороб (мозаїки, карликовості) заселятимуть посіви за теплої погоди. Тому, за порогової чисельності вищевказаних фітофагів (злакові мухи – 40-50 екз. на 100 п.с., попелиці – 100 особин на кв.м, цикадки – 50-150 екз. на кв.м) у фази сходи-кущіння посіви обприскують осередково чи всуціль Альтексом, КЕ – 0,1-0,15 л/га, Альфагардом 100, КЕ – 0,15 л/га, Данадимом стабільним, к.е. – 1,0-1,5л/га, Енжіо, КС – 0,18 л/га та ін.

    Сходи озимини, зокрема з непротруєного насіння, на добрих агрофонах, можуть хворіти на кореневі гниліборошнисту росу, септоріоз, гельмінтоспоріоз, інші плямистості, збудники яких повсюду накопичились в грунті, рослинних рештках, насінні.

    кореневі гнилі борошниста роса септоріоз

    Проти вищезазначених хвороб для хімічного оздоровлення посівів застосовують фунгіциди: Абакус Плюс, к.е. – 0,5-1,0 л/га, Амістар Екстра 280 SC, КС – 0,5-0,75 л/га, Бампер Супер, КЕ – 0,8-1,2 л/га, Дерозал 500 SC, КС – 0,5 л/га, Замір, ЕВ – 0,75-1,5 л/га, та інші.

    Озимий ріпак, посіяний господарствами Київщини в оптимальні строки протруєним насінням, дав сходи. За умов теплої та сухої погоди на початку осені відбувається повсюдне заселення посівів хрестоцвітими та ріпаковими блішками. За виявлення 3-5 блішок на кв.м посіви озимого ріпаку захищають Альфагардом 100, КЕ – 0,10-0,15 л/га, Карате Зеоном 050 СS, СК – 0,15 л/га, Нагомі, ВГ – 0,2-0,3 г/га, Протеусом 110 ОD, МД – 0,3-0,75 л/га, Сумі-альфою, КЕ – 0,3 л/га, або іншими рекомендованими інсектицидами.

    Хрестоцвіті блішки

    IMG 7 8Хрестоцвіті блішки

    У фазу 3-4 розеткових листків ріпак заселятимуть ріпаковий пильщик, листкоїд, капустяна совкабілани, які пошкоджуватимуть сім’ядолі та листкову поверхню.В вересні-жовтні за ЕПШ ріпакового пильщика та листкоїда (3 екз. на кв.м.), капустяних біланів і совок (2 гусениці на кв.м.) захищають посіви озимого ріпаку через обприскування інсектицидами: Децис f-люкс 25 ЕС, КЕ – 0,25-0,50 л/га, Коннект 112,5 SиC, КС – 0,4-0,5 л/га, Оперкот Акро, КС – 0,05 л/га, та ін.

    Сходи озимого ріпаку можуть хворіти на чорну ніжку, фомоз, альтернаріоз. В разі порушення сівозміни, загущенні й забур’яненні посівів, внесенні надмірних доз азотних добрив та частих дощів ймовірний розвиток кореневих гнилей. бактеріозу коренів, пероноспорозу. За появи ознак цих хвороб у фазі утворення розетки рослини ріпаку слід оздоровлювати Аканто плюс 28, КС – 0,5-1,0 л/га, . Амістаром Екстра 280 SC, КС – 0,75-1,0 л/га, Заміром, ЕВ – 1,0-1,5 л/га. У фазу 4-5 листків за наявності симптомів хвороб та для стримування росту листя і підвищення стійкості до екстремальних погодних умов рослини обприскують Містиком Супер, к.е. – 1,0 л/га, Оріусом, ЕВ – 1,0 л/га, Тілтом 259 ЕС, КЕ – 0,5 л/га, іншими.

    Пероноспороз ріпаку
    Фомоз ріпаку
    Альтернаріоз ріпаку

    Неглибоке розпушування міжрядь у фазах сходи – перша пара справжніх листків, підгортання рослин перед входженням в зиму, підвищують їх зимостійкість та опірність до несприятливих умов. Найкраще рослини озимого ріпаку перезимовують, утворивши 6-10 листків за висоти 10-15 см за винесення точки росту над поверхнею грунту на 1 см та діаметрі кореневої шийки 0,6-1 см.

    У фазі 5-6 листків рослин озимого ріпаку для запобігання переростання та покращення перезимівлі проводять обробку регуляторами росту: Карамба Турбо, РК– 0,7-1,4 л/га, Стабілан 750, SL – 1,5 л/га.

    Мишоподібні гризуни – постійні шкідники озимих культур осінньо-зимового періоду. Фітосанітарним моніторингом в місцях резервації відмічається активізація життєдіяльності їх. Жилі колонії мишоподібних гризунів відмічають на багаторічних травах, сходах падалиці, просапних культурах. Надалі шкідники заселятимуть та пошкоджуватимуть посіви озимих зернових культур та ріпаку. Найпоширенішими в посівах та інших стаціях, як і в попередні роки, будуть полівка звичайна і гуртова, миші: хатня, лісова, польова.

    Полівка звичайна
    Миша польова

    Першочерговими заходами в обмеженні чисельності мишоподібних гризунів є профілактичні заходи: знищення бур’янів, своєчасна зяблева оранка, що позбавлятиме гризунів кормової бази та надійного сховища, контроль за розвитком та регулювання чисельності цих шкідників в місцях резервацій з метою недопущення масового розселення їх у озимих посівах. Враховуючи високі показники життєдіяльності шкідників, необхідно встановити контроль за їх розвитком.

    При виявленні в посівах 3-5 і більше жилих колоній на 1 га для боротьби з гризунами слід слід застосовувати хімічні та біологічні засоби. До препаратів хімічної групи родентицидів відносяться отруєні принади на основі бродіфакуму: Антимиша, Бродівіт, Бродіфакум, 0,25%, Мишолов – 10 г в нору, з вмістом діючої речовини 0,005%, принада Багіра – 1,5-2,5 кг/га, родентицидна принада «Щелкунчик, ПР» – 10-25 г/5 кв. м; на основі бромадіолону: Рат Кіллер Супер, Бромакем – 5-10 кг/га та інші дозволені до використання препарати. Із групи біологічних препаратів рекомендований Бактеронцид, зернова принада, 1-2 кг/га Бактеронцид гель, 1 л препарату на 10 кг принади.

    Працюючи з пестицидами, слід суворо дотримуватися правил безпеки та технології застосування препаратів, забезпечуючи збереження навколишнього середовища від забруднення.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій