• In English
  • ПРО ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ ПОСІВУ ОЗИМИХ КУЛЬТУР ПІД УРОЖАЙ 2021Р.
    , опубліковано 16 Вересня 2020 року о 15:15

    В сучасних умовах особливого значення, при вирощуванні стабільних  урожаїв зернових, набувають застосування новітніх методів контролю комплексу шкідливих організмів в господарствах усіх форм власності.

    При цьому значну роль відіграють сівозміни і агротехнічні заходи захисту рослин, що регулюють чисельність  шкідників та прояви  хвороб на всіх етапах  формування урожаю культурних рослин. Внаслідок недотримання сівозміни, що пов’язано часто із вузькою спеціалізацією господарств району з вирощування зернових культур, підвищується чисельність шкідників – дротяників, озимої совки, попелиць, трипсів, та перш за все хлібної жужелиці, шкідлива діяльність якої може призвести до значних втрат врожаю.

    Посіви цьогорічної вегетації уражувались багатьма хворобами, чому сприяли погодно-кліматичні умови.  У зв’язку з цим на післяжнивних рештках наявний значний запас інфекції септоріозу пшениці, гельмінтоспоріозів ячменю, борошнистої роси та інші. Хвороби передаватимуться на сходи падалиці, а також стануть джерелом для  зараження сходів озимих зернових урожаю наступного року.

    Насіння зернових інфіковане хворобами  підлягає проведенню фітосанітарної  експертизи для підбору протруйників з урахуванням їх спектра протигрибкової  дії та рівня захисної спроможності стосовно комплексу хвороб.

    Отже, готуючись до посівної кампанії озимих культур під урожай 2021 року для ефективного захисту рослин обов’язковою є реалізація організаційно-господарських, агротехнічних, хімічних, біологічних методів.  Дотримання сівозміни правильний підбір попередника становлять основу інтегрованого захисту озимих культур від комплексу шкідливих, зокрема спеціалізованих об’єктів.

    Добрі попередники – рання картопля, ріпак, багаторічні трави – усувають загрозу від хлібної жужелиці, істотно обмежують загрозу від попелиць, трипсів, кореневих гнилей, септоріозу, фузаріозу, зимуючих бур’янів в посівах озимих зернових. Важливе значення має також оптимальна агротехніка, яка поєднує дві мети – підвищення продуктивності рослин та обмеження розмноження шкідливих організмів. Збалансовані норми мінеральних добрив сприяють отриманню дружніх сходів, швидкому росту, підвищують енергію і темп кущення, в результаті чого рослини стають більш стійкими до пошкоджень та легше їх  переносять.

    Одним з основних джерел інфекції хвороб озимих культур є насіннєвий матеріал, тому протруювання насіння обов’язкова і важлива ланка в технології вирощування зернових культур, яка дає можливість зберегти рослини на ранніх найуразливіших фазах їх розвитку. Кінцевою операцією у підготовці насіння до сівби є його хімічне оздоровлення, тобто нанесення пестициду на насіння для знищення зовнішньої і внутрішньої інфекції.

    Протруюють насіння завчасно  (за 2-3 тижні) – контактними препаратами, або перед сівбою. Завчасне протруювання особливо ефективне для захисту рослин від сажкових хвороб.   Системними протруйниками, які знищують зовнішню та внутрішню інфекцію, краще оздоровлювати насіння за день, або в день сівби. Протруювання, крім знищення зовнішньої та внутрішньої інфекції хвороб, захищає насіння та проростки від повторного зараження інфекцією, яка знаходиться у ґрунті, від можливого ураження, особливо при несприятливих умовах, від пліснявіння та загнивання, ослаблює негативну дію механічного травмування насіння.  Протруєння проводять із зволоженням на спеціальних машинах.

    Для протруювання насіння зернових культур на ринку пестицидів у достатній кількості є препарати, перевірені щодо ефективності і дозволені до використання в Україні. Проти комплексу хвороб (сажки, кореневі гнилі, пліснявіння насіння, септоріоз, борошниста роса, іржі) – протруєння насіння із зволоженням або водними суспензіями (10 л/т) одного із протруювачіввайбранс Інтеграл 235 FS,TH 1,5 – 2,0л/т, вітавакс 200 ФФ, в.к.с -.2,5-3л/т,   максим Стар 025 FS ,т.к.с. 1,0 – 1,5 л/т, максим Форте, т.к.с. 1,5 – 2,0 л/т, кінто Дуо, к.с. 2,0-2,5 л/тдітан М-45 з.п. 2,0 – 3,0 кг/т, вінцит Форте, КС – 1,0 л/тсупервін, КС 1,0 -1,8л/т  раксіл Ультра FS, т.к.с. 0,2 л/тультрасил ДуоТН- 0,5л/т,  іншур Перформ,т.к.с. – 0,5л/т, ламардор, 400FS,TH т.к.с. –  0,2 л/т, рекорд, ТН –  3,0л/т, оріус 5,ТН 1,25 – 1,5л/т, оріус Універсал ЕН 1,75 – 2,0л/га, пассад 190 ТН л/т, ламардор Про 180 FS,TH 0,5 – 0,6л/т,  сценік 80 FSТН 1,-1,6 л/т, систіва, ТН 0,75-1,5 л/т, сертікорТН 0,3-0,5 л/т, іншими дозволеними.

    В осередках високої чисельності ґрунтових шкідників – за 1-5 днів до сівби насіння доцільно обробити інсектицидним протруювачем (рубіжк.е.- 2 л/т, круїз ер 350 FS т.к.с. 0,4-0,5 л/т, нупрід 600, ТН.0,5-1,6л/т, ПІКУС 600, ТН 0,3-1,6 л/т, сідопрід, ТН – 05,0,85 л/т) або комплексними фунгіцидно-інсектицидними протруювачами:  селест Топ 312,5 FS ,т.к.с.  (озима пшениця -1,0-2,0 л/га -, озиме жито – 1,4- 1,5 л/т), рекорд Квадро, ТН 0,3-0,4л/т, селест Макс 165 FS, ТН 1,5-2,0 л/т, нупрід Макс, ТН 2,0 л/т.

    При підготовці насіння до сівби ефективним є використання регуляторів росту рослин.

    Нагадуємо! Протруювання, зберігання, перевезення та сівбу протруєним насінням слід проводити з дотриманням Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів в народному господарстві» ДСанПіН 8.8.1.2.001-98, що своєю чергою забезпечить не тільки захист рослин від шкідливих організмів, а й охорону навколишнього середовища. До робіт пов’язаних з протруєнням та висіву протруєного насіння  допускаються працюючі з наявними Допусками (Посвідчення) на право роботи з пестицидами і агрохімікатами.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій