• In English
  • НА КИЇВЩИНІ ЗАВЕРШЕНО ЧЕРГОВУ КАМПАНІЮ З ВАКЦИНАЦІЇ ДИКИХ М’ЯСОЇДНИХ ТВАРИН ПРОТИ СКАЗУ
    , опубліковано 19 Вересня 2020 року о 21:21

    19 вересня 2020 року на Київщині завершено проведення осінньої кампанії пероральної імунізації (вакцинації) диких м’ясоїдних тварин проти сказу, яка здійснювалася в рамках виконання плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин в Україні у 2020 році, погоджений рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичною комісією при Кабінеті Міністрів України від 12.02.2020 за № 1.

    Імунізація відбувалась вакциною «Орісвак» (виробник ТОВ «Укрветпромпостач», м. Бровари), яка представляє собою цілком безпечну для людей, тварин і навколишнього середовища їстівну принаду з желеподібною капсулою в якій знаходиться вакцина проти сказу. Принада має вигляд невеликих брикетів (розміром із сірникову коробку) з різким запахом м’ясокісткового борошна, який приманює тварин на декілька кілометрів. Після поїдання принад з вакциною у тварин через 21 день формується імунітет, який триває мінімум 1 рік.

    Розповсюдження принад здійснювали за допомогою літаків АН-2, оснащених системою реєстрації скидання вакцини з Global Positioning System (GPS). Польоти авіації відбувалися на заздалегідь визначених територіях (загальною площею до 21676,5 км2) над лісовими та сільськогосподарськими угіддями області, за виключенням територій населених пунктів, автошляхів та водойм.

    Заходи з пероральної вакцинації спрямовані на запобігання поширення сказу серед диких м’ясоїдних тварин, котрі є головними розповсюджувачами збудника цієї хвороби та забезпечення стабільної епізоотичної ситуації. Завдяки такому способу імунізації у багатьох країнах Європи в кінці минулого століття вдалося повністю позбутися цього захворювання.

    Враховуючи досвід іноземних колег, з метою звільнення території України від сказу природньо-вогнищевого типу, Держпродспоживслужба щорічно застосовує пероральний метод імунізації диких м’ясоїдних тварин з 2018 року.

     

    Довідкова інформація!

    Сказ – особливо небезпечна гостра вірусна хвороба тварин і людини, яка характеризується ознаками поліенцефаломієліту, паралічами і абсолютною смертністю. Відповідно до оцінки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), сказ входить у п’ятірку найбільш небезпечних зооантропонозів.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій