• In English
  • РЕЗУЛЬТАТИ РОБОТИ ВІДДІЛУ КОНТРОЛЮ ЗА РЕГУЛЬОВНИМИ ЦІНАМИ ЗА 9 МІСЯЦІВ 2020 РОКУ
    , опубліковано 06 Жовтня 2020 року о 16:16

    Відділом контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби у Київській області (далі – Відділ) за 3 квартали 2020 року було здійснено 45 заходів державного контролю за дотриманням вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін, з них 3 планових та 42 позапланових.

    Перевірки, які відповідно до наказу Держпродспоживслужби від 28.11.2019 № 1160 «Про затвердження річного плану здійснення заходів державного нагляду (контролю) Держпродспоживслужби на 2020 рік» заплановані на ІІ та ІІІ квартали 2020 року, не відбулися у зв’язку із забороною на проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності згідно набрання чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 № 530-ІХ.

    У 65 % перевірених суб’єктів господарювання виявлені порушення державної дисципліни цін. З метою усунення порушень у сфері житлово-комунальних послуг суб’єктам господарювання Київської області надіслано 14 приписів та 19 рішень, якими зобов’язано привести тарифи на житлово-комунальні послуги до економічно обґрунтованого рівня та відповідно повернути необґрунтовано нараховану плату споживачам у сумі 2,76 млн.грн шляхом здійснення перерахунків.

    За порушення державної дисципліни цін при формуванні, встановленні та застосуванні державних регульованих цін та одержання необґрунтованої виручки до суб’єктів господарювання застосовано адміністративно-господарські санкції у розмірі 998,3 тис.грн., на керівників суб’єктів господарювання складено 16 протоколів про адміністративні правопорушення, згідно яких накладено на посадових осіб адміністративні штрафи на суму 10,4 тис. грн. До державного бюджету суб’єктами господарювання сплачено штрафних санкцій на суму 351,4 тис.грн., керівниками суб’єктів господарювання на виконання постанов про адміністративні правопорушення сплачено 5,8 тис. грн.

    З метою сприяння та контролю усунення порушення суб’єктами господарювання у сфері ціноутворення, Головним управлінням було надіслано 14 листів з інформацією про результати перевірок та рекомендаціями щодо скасування прийнятих рішень до органів місцевого самоврядування.

    За 9 місяців 2020 року відділом було розглянуто 143 звернення громадян. Фахівцями відділу прийнято участь у роботі 10 комісій/робочих груп з розгляду розрахунків планових тарифів на житлово-комунальні послуги, створених міськими радами Київської області та Київською обласною радою.

    Таким чином, завдяки роботі відділу контролю за регульованими цінами Головного управління за 9 місяців 2020 року споживачам житлово-комунальних послуг у Київській області фактично повернуто 4,96 млн.грн, а також попереджено обрахування споживачів на суму 714,4 тис.грн.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій