• In English
  • СЬОГОДНІ СОРТУЄМО ВІДХОДИ (СМІТТЯ) -ЗАВТРА ЧИСТЕ І ЗДОРОВЕ ДОВКІЛЛЯ
    , опубліковано 06 Жовтня 2020 року о 16:16

    Щоденно, щохвилини людство продукує все більше і більше сміття, засмічує планету різноманітними відходами, тим самим негативно впливаючи на екологічну ситуацію та навколишнє природнє середовище, що в результаті має шкідливий вплив на здоров’я населення. Відходи мають неоднаковий термін розкладання. Для прикладу, щоб повністю розклалася металева бляшанка, потрібно близько 100 років, а скляна пляшка — приблизно 1000. Кинутий на землю сигаретний фільтр розпадатиметься до 3 років, губка для миття посуду — 200, одноразовий посуд – 500, виріб з поліетилену від 10 до 20 років, а викинутий підгузник — до 500 років.

    В першу чергу необхідно говорити про побутові відходи.

    Тверді побутові відходи (ТПВ) – це відходи, які утворюються в процесі життєдіяльності людини та накопичуються в житлових будинках, суспільних, навчальних, лікувальних, торгівельних та інших організаціях (це харчові відходи, предмети домашнього вжитку, сміття, листя, будівельні відходи, макулатура, скло, тверді, великогабаритні, ремонтні, рідкі, крім відходів, пов’язаних з виробничою діяльністю підприємств) і не мають наступного використання за місцем їхнього утворення.

    Проблема утилізації сміттєвих відходів актуальна не лише в Україні, а й по всьому світу.

    Домінуючим способом поводження з побутовими відходами залишається їх вивезення та захоронення на полігонах та сміттєзвалищах.

    Кожна держава вирішує проблему накопичення сміття по – різному (спалювання, захоронення, переробка), проте основним правилом ефективної боротьби з відходами є його грамотне сортування.

    Лідером серед інших країн є Швеція. Країна настільки розвинула свій потенціал із перероблення вторсировини, що та навіть у них уже закінчилася.

    В Україні ситуація на жаль невтішна. Єдиний вихід – всім громадянам більш свідомо ставитися до утилізації сміття та його сортувати.

    Сортування сміття (відходів) це розділення відходів на різні групи для переробки відходів і може здійснюватися вручну в побуті за допомогою роздільного збору до сміттєвих контейнерів. або автоматично у місцях переробки сміття.

    Базовим поділом відходів є розділення на сухі та вологі. Сухі (неорганічні) або тверді побутові відходи (ТПВ) включають папір, картон, скло, бляшанки тощо. Вологі, або органічні відходи, це шкірки від овочів, залишки їжі, листя, трава і подібне.

    Як правильно сортувати відходи?

    Головним в розподілі сміття є сам процес, під час якого потрібно вірно визначити групу для утилізації. Існує 5 стандартних видів відходів:

    • органіка;
    • скло;
    • папір;
    • метал;
    • пластик.

    Якість поділу сміття залежить від активності і свідомості учасників процесу на всіх етапах. Поділ сміття є відповідальністю всіх свідомих громадян країни. Щоб система вибіркового збору сміття була ефективною, необхідна активна участь кожної людини, що викидає сміття. Без цього дії місцевих органів влади неефективні. Сортування передбачає наявність відповідних контейнерів для кожного виду сміття на спеціально виділеному майданчику і регулярне сортування побутових відходів.

    До контейнерів з позначкою «Органіка» слід класти відходи м’яса, риби, овочів та фруктів, хліб, напівфабрикати, кондитерські вироби, а також інші харчові відходи такі як: господарський папір, паперові серветки, залишки від чаю і кави, кімнатні рослини та квіти. Не можна класти: олію, молоко, соуси та інші рідкі харчові продукти.

    До контейнерів з позначкою «Папір і Картон» можна класти  газети, каталоги, журнали, рекламні проспекти, зошити, чистий та використаний папір для нотаток і малювання, конверти, книжки без твердої обкладинки, картонні ящики та коробки, паперові пакети та паперову тару. Проте не підлягають сортуванню та переробці: чеки, серветки, коробки для піци, паперові стаканчики, фантики, туалетний папір, паперові рушники та копірка.

    У контейнер для металу та пластику можна класти алюмінієві та консервні бляшанки, металеві кришки, пластикові пляшки з-під різноманітних напоїв, пластикові коробки та інше упакування, кришечки, пакети з-під молока та соку, упакування  з-під засобів для миття та чищення (гель для прання, зубна паста). Не можна вкидати небезпечні відходи, такі як банки з-під лаків, фарб, лікарські засоби та їх упакування, автомобільні запчастини, побутову техніку, батарейки тощо.

    У контейнер для скла можна класти цілі та биті пляшки з-під напоїв, ліків або косметики. Не підлягають переробці кришталь, жаростійке та ударостійке скло.

    Відходи, які не підлягають сортуванню необхідно вкидати в контейнер з позначкою «Інші відходи».

    Що ж стосується збору особливо небезпечних відходів, їх слід відвозити у спеціальний пункт прийому. Саме це стосується залишків масел та масляних фільтрів, решток клею, фарби, лаку та розчинників, ламп денного світла, медичних відходів, хімікатів та пестицидів, ртутних термометрів, батарейок та акумуляторів.

    Усі відходи, щоб бути придатними до переробки, мають бути чистими (вимитими від залишків їжі, жиру) та сухими.

    Отже, найоптимальнішим та найбезпечнішим способом поводження з ТПВ є сортування відходів з подальшою його повторною переробкою.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій