• In English
  • ДБАЄМО ПРО ДОВКІЛЛЯ РАЗОМ!
    , опубліковано 08 Жовтня 2020 року о 17:17

    Загальновідомо, що проблеми у сфері поводження з твердими побутовими відходами актуальні для всієї України. Це питання загальнодержавного масштабу.       

    Останнім часом проблема екологічної безпеки через утворення великих обсягів відходів набуває гостроти. Діяльність у сфері поводження з відходами виробництва   та споживання є одним з факторів, який  спричиняє суттєву антропогенну дію через ризик негативного впливу небезпечних хімічних та біологічних сполук — складових інгредієнтів відходів на здоров’я людини та довкілля. Шкідливими можуть виявитись за певних умов будь-які відходи, особливо при порушенні правил поводження з ними.

    ИллюстрацияВарто зазначити, що однією з суттєвих проблем є недостатня інформаційна обізнаність населення щодо роздільного збору, повторного використання сміття. За даними проведених спостережень компетентними установами, стан навколишнього природного середовища в 2020 році суттєво не змінився. Високий рівень зношеності основних фондів, незадовільний стан частини водопровідно-каналізаційних мереж, існування несанкціонованих сміттєзвалищ, відсутність на багатьох об`єктах зливової каналізації, систем зворотнього використання води, пилогазоочисного устаткування – створюють умови, які обумовлюють виникнення непростої екологічної ситуації.

     

    ИллюстрацияКласичний шлях видалення відходів (контейнер — сміттєвоз — звалище — рекультивація) сьогодні неефективний і, крім того, потенційно небезпечний, оскільки навіть ретельно оброблене та засипане ґрунтом звалище є джерелом «звалищного газу», який стимулює парниковий ефект. Відходи можуть бути факторами, які стимулюють негативну дію на зміну клімату, на людину. Адже території складування та захоронення ТПВ через свою дію на довкілля та населення відносяться до об’єктів підвищеної санітарної небезпеки. Щоденно на звалище вивозиться тисячі тонн сміття, а стан звалищ часто не відповідає санітарним нормам. Експлуатація діючих звалищ ТПВ та інших відходів в Україні відбувається з порушеннями екологічних вимог, майже 90 % сміттєзвалищ не відповідають екологічній безпеці. Неналежним чином проводиться рекультивація сміттєзвалищ, відповідними роботами охоплено лише 20 % з тих, що потребують рекультивації

     

    Полігон ТПВ становить реальну загрозу навколишньому середовищу, оскільки забруднює атмосферне повітря та підземні водні горизонти відповідно газоподібними та рідкими продуктами гниття відходів (фільтратом) та продовжує залишатись об`єктом потенційної загрози виникнення тут надзвичайної ситуації, пов`язаної із ймовірним залповим скидом фільтрату за межі полігону. До Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області за період з 2018 року по теперішній час надійшло 17 звернень громадян, щодо порушень санітарного законодавства суб’єктами господарювання, котрі здійснювали свою діяльність на ринках послуг у сфері поводження з відходами. Головним управління Держпродспоживслужби в Київській області вжито відповідні заходи реагування згідно законодавства.

    ИллюстрацияТа все ж людина може вплинути на подальшу «долю» тих відходів, які вона викидає. За будь-яких умов у боротьбі зі сміттям вирішальну роль відіграє особисте ставлення кожного з нас до цієї проблеми. Найперше, це сортування, за словами фахівців, розділення сміття, зменшить до 40% кількість відходів, що йдуть на сміттєзвалища.

    Збережемо довкілля! Збережемо природу! Збережемо своє життя!!!

    Call Now Button
    Будь в курсі подій