• In English
  • АНАЛІЗ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДРОЗДІЛІВ УПРАВЛІННЯ ФІТОСАНІТАРНОЇ БЕЗПЕКИ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ЗА 9 МІСЯЦІВ 2020 РОКУ
    , опубліковано 19 Жовтня 2020 року о 17:17

    1. Відділ фітосанітарних заходів на кордоні

    Протягом І півріччя 2020 року на пунктах карантину рослин при відділах митного оформлення Київської митниці Держмитслужби державними фітосанітарними інспекторами було проведено фітосанітарний контроль імпортних об’єктів регулювання у кількості: 57 098 688 одиниць та 30,619 тонн садивного матеріалу, 95 797 506 штук зрізаних квітів, 1143,115 куб.м деревини, 299843,28 тонни інших об’єктів регулювання та 1487001 штук дерев’яного пакувального матеріалу з різних країн світу.

    При проведенні фітосанітарного контролю імпортованих об’єктів регулювання, що надійшли до митниць призначення, виявлено 153 порушення вимог фітосанітарних заходів України. З них:

    15 випадків виявлення карантинних організмів:

    • у зелені зрізаній (салат), що надійшла з Італії у кількості 0,125 тонни, виявлено ентомологічний регульований шкідливий організм – Західний квітковий трипс (Frankliniella occidentalis Perg.). Заражений вантаж знищено під контролем державного фітосанітарного інспектора.
    • у зелені зрізаній (салат ромен), що надійшов з Італії у кількості 0,24 тонни, виявлено ентомологічний регульований шкідливий організм – Західний квітковий трипс (Frankliniella occidentalis Perg.). Заражений вантаж знищено під контролем державного фітосанітарного інспектора.
    • у зелені зрізаній (салат Лолло), що надійшла з Італії у кількості 0,8862 тонни, виявлено ентомологічний регульований шкідливий організм – Західний квітковий трипс (Frankliniella occidentalis Perg.). Заражений вантаж знищено під контролем державного фітосанітарного інспектора.
    • в помідорах свіжих, що надійшли з Іспанії у кількості 2,704 тонни, виявлено ентомологічний регульований шкідливий організм –  Західний квітковий трипс (Frankliniella occidentalis Perg.). Заражений вантаж повернено до країни-експортера.
    • в помідорах свіжих, що надійшли з Туреччини у кількості 19,71 тонни, виявлено ентомологічний регульований шкідливий організм  Південно-американську томатну міль (Tuta absoluta Meyr.). Вантаж повернено до країни-експортера.
    • у зелені зрізаній (салат Лолло Россо), що надійшла з Італії у кількості 0,084 тонни, виявлено ентомологічний регульований шкідливий організм – Західний квітковий трипс (Frankliniella occidentalis Perg.). Заражений вантаж знищено під контролем державного фітосанітарного інспектора.
    • у зелені зрізаній (рукола), що надійшла зі Словенії (походження –  Італія) у кількості 2,628 тонни, виявлено ентомологічний регульований шкідливий організм – Західний квітковий трипс (Frankliniella occidentalis Perg.). Заражений вантаж повернено до країни-експортера.
    • у зелені свіжій (тархун), що надійшла з Ізраїлю у кількості 0,01 тонни, виявлено ентомологічний регульований шкідливий організм Південний американський мінер (Liriomyza huidobrensis). Заражений вантаж знищено під контролем державного фітосанітарного інспектора.
    • в помідорах свіжих, що надійшли з Туреччини у кількості 19,09 тонни, виявлено ентомологічний регульований шкідливий організм  Південно-американську томатну міль (Tuta absoluta Meyr.). Вантаж повернуто до країни-експортера.
    • у зрізаних квітах, що надійшли з Королівства Нідерланди у кількості 132109 штук, виявлено ентомологічний регульований шкідливий організм – Західний квітковий трипс (Frankliniella occidentalis Perg.). Заражений вантаж повернуто до країни-експортера.
    • в помідорах свіжих, що надійшли з Франції (походження – Іспанія) у кількості 0,06 тонни, виявлено ентомологічний регульований шкідливий організм  Південно-американську томатну міль (Tuta absoluta Meyr.). Заражений вантаж знищено під контролем державного фітосанітарного інспектора.

    –      в насінні гірчиці продовольчої, що надійшов з РФ у кількості 22,0 тонни, виявлено гербологічний регульований шкідливий організм  Гірчак повзучий (степовий) (Acroptilon repens L.). Заражений вантаж повернуто власнику під контролем державного фітосанітарного інспектора;

    • в помідорах свіжих, що надійшли з Польщі у кількості 19,2 тонни, виявлено ентомологічний регульований шкідливий організм  Південно-американську томатну міль (Tuta absoluta Meyr.). Заражений вантаж повернуто під контролем державного фітосанітарного інспектора;
    • в насінні коріандру для сівби, що надійшов з Чехії у кількості 0,43 тонни, виявлено гербологічний регульований шкідливий організм  Повитиця польова – (Cuscuta campestris Yunck.)Заражений вантаж повернуто під контролем державного фітосанітарного інспектора;

    –      в насінні гірчиці продовольчої, що надійшов з Литви (походження РФ) у кількості 0,025 тонни, виявлено гербологічний регульований шкідливий організм  Гірчак повзучий (степовий) (Acroptilon repens L.). Заражений вантаж знищено під контролем державного фітосанітарного інспектора;

    66 випадків порушення МСФЗ № 12 “Фітосанітарні сертифікати” (надходження імпортних об’єктів регулювання без фітосанітарних сертифікатів або у супроводі недійсних фітосанітарних сертифікатів). Також 50 випадків надходження об’єктів регулювання у супроводі копій фітосанітарних сертифікатів.

    72 випадки порушення МСФЗ № 15 “Вказівки щодо регулювання дерев’яного пакувального матеріалу у міжнародній торгівлі” (надходження немаркованого дерев’яного пакувального матеріалу). До немаркованого пакувального матеріалу вжито заходи – знищення або проведення термічної обробки з подальшим нанесенням маркування під контролем державних фітосанітарних інспекторів.

    2. Відділ карантину рослин

    Протягом 9 місяців 2020 року на об’єкти регулювання видавались документи дозвільного характеру: карантинні сертифікати – 26690 штукфітосанітарні сертифікати – 8820 штукфітосанітарні сертифікати на реекспорт – 40 штук.

    У 1-му кварталі 2020 року проведено  63 планових перевірки дотримання норм діючого законодавства у сфері карантину рослин. Складено  26 розпоряджень щодо усунення порушень, виявлених під час здійснення заходів державного нагляду. Накладено  28 адміністративних стягнень за ст.105 та ст.106 КУпАП на загальну суму 5389,00 грн.

    У 2-3 кварталах планові перевірки дотримання норм діючого законодавства у сфері карантину рослин не проводились у зв’язку з виконанням Закону № 530-IX  Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

    Відповідно до Наказу Мінагрополітики від 07.08.2012 № 487 (Про затвердження Порядку офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки) проведено обстеження:

    – з метою встановлення сатусу вільного місця виробництва на площі 4254,03 га, 3701 м2, 167 ділянок;

    – підтверджено статус вільного місця виробництва – на площі 42,6 га, 2 тепличні господарства;

    – скасовано статус вільного місця виробництва на площі 2591,019 га, 62 ділянки у зв’язку з невиконанням розпорядження державного фітосанітарного інспектора та зміною виробничих площ.

    Проведено обстеження території Київської області на виявлення карантинних організмів на площі 115 тис. га, 417 тис. м2, в тому числі за допомогою 500 феромонних пасток.

     

    У вогнищах амброзії полинолистої та американського білого метелика проведено відповідні заходи (механічні).

    Виявлено нові вогнища західного кукурудзяного жука та накладено карантинний режим:

    1. Володарський р-н на площі 420 га.
    2. Богуславський р-н на площі 170 га.
    3. Білоцерківський р-н на площі 74 га.
    4. Тетіївський р-н на площі 26 га.
    5. Кагарлицький р-н на площі 443,5 га.
    6. Таращанський р-н на площі 120 га.

    Проведено ревізію старих вогнищ золотистої картопляної нематоди. Скасовано карантинний режим у Макарівському районі на площі 11,679 га (3 розпорядження); у Бородянському районі на площі 3,5 га (1 розпорядження).

    Ревізія вогнищ триває.

    Отримано 15 нотифікаційних повідомлень про невідповідність фітосанітарним заходам країн, до яких експортувалася продукція. Щодо всіх повідомлень проведено розслідування, результати яких направлено до Держпродспоживслужби.

    3. Відділ контролю за обігом засобів захисту рослин

    Спеціалістами управління фітосанітарної безпеки та управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства проведено 53 навчання працівників, робота яких пов’язана з організацією та безпосереднім проведенням робіт по транспортуванню, зберіганню, застосуванню, торгівлею пестицидами і агрохімікатами (в районах та м. Києві). На навчаннях сільгосптоваровиробникам були вручені пам’ятки щодо недопущення отруєння  бджіл при застосуванні засобів захисту рослин. По результатам навчань видано 1186 допусків (посвідчень).

    У сфері захисту рослин: опубліковано 72 статті (в районних газетах – 23, на офіційних сайтах РДА, органів місцевого самоврядування – 24, на сайті ГУ Держпродспоживслужби в Київській області – 25), 1 виступ на телебаченні, 3 виступи на радіо, лекцій -73, бесід –  529.

    Протягом лютого – березня 2020 року спеціалісти відділу в районах Київської області приймали участь в проведенні 22 кущових  семінарів – нарад  на тему: «Державне регулювання у галузі бджільництва, заходи з ліквідації хвороб бджіл та профілактика щодо їх отруєнь пестицидами». Всього по області присутніх на семінарах – нарадах – 1015 осіб. Також 3 наради-семінари з актуальних питань (фальсифіковані пестициди, безпека бджіл).

    Проведено обстеження:

    –  посівів ячменю для визначення фітосанітарного стану на відповідність Протоколу фітосанітарних вимог щодо експорту ячменю з України до КНР ( в тому числі для встановлення статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від Tilletia controversa ) у Бориспільському та Білоцерківському районах. Обстежено 10 полів на площі 988,58 га;

    – посівів сої для визначення фітосанітарного стану на відповідність Протоколу фітосанітарних вимог щодо експорту сої з України до КНР. Обстежено 7 полів на площі 1052,1 га;

    – посівів кукурудзи для визначення фітосанітарного стану на відповідність Протоколу фітосанітарних вимог щодо експорту кукурудзи з України до КНР. Обстежено на площі 54529,6 га.

    Враховуючи результати обстежень та висновки фітосанітарної експертизи  посіви ячменю (988,58 га), сої (1052,1 га) та кукурудзи (54138,1 га) відповідають  Протоколам фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту ячменю, сої, кукурудзи  з України до КНР.

    На посівах кукурудзи площею 391,5 га (4 поля) господарства, що розташоване в Тетіївському районізгідно висновків фітосанітарної експертизи ДУ «Центральна фітосанітарна лабораторія» було виявлено  шкідливий організм Wheat streak mosaic virus – Вірус смугастої мозаїки пшениці, що знаходиться під карантинним контролем Китаю, тому фітосанітарний стан посівів на зазначених полях не відповідає Протоколу фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту кукурудзи  з України до КНР.

    На відповідність Протоколам фітосанітарних вимог щодо експорту ячменю, сої, кукурудзи з України до КНР обстежено 56 місць зберігання зерна, що буде експортуватися до КНР на площі 44362,2 м² та 53,6 м ³. Враховуючи результати обстежень та висновки фітосанітарної експертизи зазначені місця зберігання відповідають Протоколам фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту ячменю, сої, кукурудзи  з України до КНР.

    За підсумковими даними з проведення захисту сільськогосподарських культур від шкідників, хвороб та бур’янів захист рослин в області застосований на площі – 1887,1 тис. га, в т. ч.:

    • хімічний метод – 1750,0  тис.га, з нього:
    • застосовано від шкідників – 411,5 тис.га;
    • застосовано від хвороб – 441,3 тис.га;
    • застосовано від бур’янів – 873,6 тис.га;
    • десикація посівів на площі  -23,6 тис.га

    Окрім того, біометод  на площі – 137,1 тис.га, протруєно насіння зернових культур – 37,7 тис.тонн, використано хімічних засобів захисту рослин – 1909,1 тонн та біологічних – 27,2 тонн.

    Державними фітосанітарними інспекторами відділу проведено 66 заходів державного нагляду (контролю) на дотримання вимог законодавства у сфері захисту рослин, а саме 65 планових та 01 позапланова перевірка – за зверненням фізичних осіб та згідно погодження Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

    В результаті здійснених заходів державного нагляду (контролю) складено 24 приписи про порушення вимог чинного законодавства, винесено 5 протоколів, накладено 5 адміністративних стягнень по ст. 83-1 пункт 2 КУпАП – екологічно необгрунтоване  здійснення  захисту  рослин, оштрафовано на суму 850,00 грн.

    Опрацьовано піврічний звіт про проведені заходи із захисту рослин від шкідників, хвороб та бур’янів  на території Київської області у 2020 році.

    Розроблено 4 місячні прогнози фітосанітарного стану та рекомендації щодо захисту основних с/г рослин, які розміщено на офіційному сайті.

    Подано 39 інформаційних повідомлень щодо розвитку та розповсюдження шкідників і хвороб у агроценозах області,  надано 16 сигналізаційних повідомлень, які розміщено на офіційному сайті.

    Організовано та проведено весняні контрольні обстеження на площі 53,3 тис.га; обстежено насіннєвого матеріалу на виявлення комірних щкідників – 0,407 тис.тонн; обстежено плодових насаджень – 2,8 тис.га.

    Розроблено та видано «Прогноз на 2020р.» – 1 шт. (тираж 100 екз.)

    Літні обстеження посівів сільськогосподарських культур на заселеність шкідниками та ураженість хворобами проведені на площі –  305,6 тис.га

    Проведено постійний моніторинг фітосанітарного стану посівів основних сільськогосподарських культур на площі – 78,5 тис.га

    4. Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва

         За 9 місяців 2020 року спеціалістами відділу було здійснено 20 планових заходів контролю з них 14 заходів державного нагляду, щодо дотримання суб’єктами господарювання вимог законодавства у сфері насінництва та розсадництва, 5 заходів державного нагляду, щодо дотримання суб’єктами господарювання вимог законодавства у сфері охорони прав на сорти рослин та 1 захід державного нагляду,  щодо дотримання суб’єктами господарювання вимог законодавства у сфері господарської діяльності з біологічної і генетичної безпеки, щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання ГМО у відкритій системі. За  результатами державного контролю  складено 20 уніфікованих актів,  10 приписів щодо виявлених порушень вимог законодавства, з них:

    – 9  у сфері насінництва та розсаднитва;

    – 1  у сфері охорони прав на сорти рослин.

    та 3 позапланових заходи державного нагляду з них   2-а заходи в сфері насінництва та 1-н захід в сфері контролю за ГМО, щодо виявлених порушень в сфері насінництва видано 1-н припис та 1-е розпорядження про усунення порушень. Накладено адміністративне стягнення на відповідального з насінництва ТОВ «Торговий Дім «НАСІННЯ».

    На виконання наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 20.12.2018 року № 613 «Про затвердження порядку знищення насіння, яке не може використовуватись на посів, продовольчі, кормові та інші цілі, та садивного матеріалу який не може бути використаний для створення багаторічних насаджень або інших цілях» державними інспекторами відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби у Київської області здійснено контроль за знищенням протруєного насіння в кількості 914573 кг, яке не може бути використано на посів та інші цілі з них кукурудза протруєна – 634699 кг, соняшник протруєний -142041 кг, оз.жито- 132489,9 кг, оз.ріпак 891 кг, ячмінь – 1080 кг., горох- 3132 кг, соя-  66 кг,. батьківські лінії кукурудзи –  174 кг .

    Узгоджено та затверджено 25 план – схем розташування посівів перехреснозапильних культур 18 суб’єктам насінництва та розсадництва на 2020 рік.

    Проведено 24 наради-семінари  із суб’єктами господарювання та органами місцевого самоврядування в Кагарлицькому, Богуславському, Таращанському, Білоцерківському, Сквирському, Рокитнянському, Ставищанському, Володарському, Миронівському, Баришівському та Бородянському районах  з метою ознайомлення сільгоспвиробників з порядком проведення заходів державного нагляду (контролю) у сфері насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин, ГМО, що використовуються у відкритих системах, надано роз’яснення стосовно алгоритму дій при зверненні фізичної особи про порушення що спричинило шкоду її  правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю .навколишньому середовищу чи безпеці держави при використанні, розповсюдженні незареєстрованих ГМО у відкритих системах.

    Проведено визначення та аналіз розташування посівів зразків насіння та садивного матеріалу ввезених в Україну сортів рослин не внесених до Реєстру сортів рослин придатних для поширення в Україні та /або до Переліку сортів рослин ОЕСР для селекційних, дослідних  робіт та експонування. згідно надісланих підтверджень в  звітний період.

    Підготовлено та опубліковано 96 статей з питань сфер насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин та ГМО що використовується у відкритих системах, з них:  88 статей розміщено на офіційних веб-сайтах та 8 статей в друкованих ЗМІ.

    Проведено 199 бесід серед суб’єктів господарювання спрямованих на попередження правопорушень законодавства України у  сферах насінництва та розсаднитва, охорони прав на сорти рослин та  господарської діяльності з біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання ГМО у відкритій системі.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій