• In English
  • СУД ПІДТВЕРДИВ ОБҐРУНТОВАНІСТЬ ПРИПИСУ ГУ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ЩОДО ПОВЕРНЕННЯ СПОЖИВАЧАМ НАДЛИШКОВО НАРАХОВАНИХ КОШТІВ ЗА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ НА СУМУ ПОНАД 267 ТИС. ГРН.
    , опубліковано 20 Жовтня 2020 року о 17:17

    Нагадуємо, що Головним управлінням Держпродспоживслужби в Київській області (надалі Головне управління) на підставі звернень громадян у 2018 році був проведений позаплановий захід державного нагляду з питань дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих тарифів Підприємства, що надає житлово-комунальні послуги мешканцям Київщини.

    Перевіркою було виявлено численні порушення Підприємством вимог порядків формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, тарифів на теплову енергію та послуги з централізованого опалення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869 та норм Закону України «Про ціни і ціноутворення» та Закону України «Про житлово – комунальні послуги».

    Також при здійсненні заходу контролю спеціалістами Головного управління було виявлено передчасне введення в дію тарифів Підприємством, з недотриманням встановленого Законом України «Про житлово-комунальні послуги» граничного терміну 15 днів.

    За результатами перевірки Підприємству було направлено припис з вимогами повернути споживачам необґрунтовано нараховані кошти за житлово-комунальні послуги на суму понад 267 тис. грн. та привести тарифи до рівня економічно обґрунтованих, відповідно до вимог діючого законодавства.

    Не погодившись з висновками Головного управління Підприємство звернулось до суду з позовною заявою про визнання протиправним та скасування акту і припису, складених за результатами перевірки.

    В серпні 2020 року за результатами проведеної судової комп’ютерно-технічної експертизи, ініційованої Головним управлінням, Київський окружний адміністративний суд встановив, що тарифи на житлово-комунальні послуги не відповідають вимогам законодавства і введені в дію з порушенням норм державної дисципліни цін, чим підтвердив обґрунтованість припису Головного управління.

    Головним управлінням Держпродспоживслужби в Київській області продовжується робота щодо запобігання порушень в сфері ціноутворення, забезпечення встановлення економічно обґрунтованих тарифів на комунальні послуги та недопущення обрахунків споживачів Київської області.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій