• In English
  • ІНСПЕКТОРИ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ КОМІСІЇ З ПИТАНЬ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ТА БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ (DG SANTE) ПРОВЕЛИ АУДИТ УКРАЇНСЬКИХ ВИРОБНИКІВ РИБНОЇ ПРОДУКЦІЇ, ЯКА ЕКСПОРТУЄТЬСЯ ДО КРАЇН ЄС
    , опубліковано 16 Листопада 2020 року о 12:12

    В період з 03 до 13 листопада 2020 року інспектори Європейської Комісії з питань охорони здоров’я та безпечності харчових продуктів (DG SANTE) провели дистанційний (онлайн) аудит українських виробників рибної продукції, яка експортується до країн ЄС.

    В заходах взяли участь т. в. о. Голови Держпродспоживслужби Ольга Шевченко, посадові особи Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини і Управління міжнародного співробітництва Держпродспоживслужби.

    З боку Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області участь в аудиті взяли перший заступник начальника Головного управління, посадові особи управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, офіційні ветеринарні лікарі Васильківської районної державної лікарні ветеринарної медицини, а також представники рибопереробних підприємств.

    Інспекторами DG SANTE, зокрема, були обговорені питання функціонування українського законодавства в частині державного нагляду/контролю виробничого ланцюжка рибної продукції, що експортується до країн ЄС, а саме: здійснення контролю за постачальниками сировини, в тому числі походження аквакультури, технологічним процесом виробництва, відбором та дослідженням зразків сировини та готової продукції, сертифікацією вантажів.

    Окремо вивчалось питання проведення категоризації операторів ринку в залежності від ризиків, пов’язаних з їх діяльністю, планування та здійснення заходів державного контролю. Крім того, розглянуто порядок дій державних інспекторів при затвердженні потужностей для експорту харчових продуктів до країн-членів ЄС, а також при позбавленні їх даного права.

    Українська сторона відзначила важливість проведення європейськими фахівцями даного аудиту. Зокрема, було наголошено, що такого роду перевірки дають можливість не тільки продемонструвати відповідність українського виробника європейським вимогам, а й в подальшому вести предметні дискусії щодо здійснення державного контролю з метою його удосконалення.

    Інспектори DG SANTE пообіцяли найблищим часом підготувати та надіслати звіт за результатами аудиту.

    Довідково: На території України функціонує 22 рибопереробних підприємства, які схвалені для експорту харчових продуктів до країн-членів ЄС. На території Київщини таких підприємств 8.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій