• In English
  • РЕАЛІЗАЦІЯ ПРОЄКТУ ФАО: ВІДБУЛОСЬ НАВЧАННЯ ЩОДО ЗДІЙСНЕННЯ ЗАХОДІВ, НАПРАВЛЕНИХ НА ПОДОЛАННЯ ПРОБЛЕМ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ РИЗИКАМИ СТІЙКОСТІ МІКРООРГАНІЗМІВ ДО АНТИМІКРОБНИХ РЕЧОВИН
    , опубліковано 20 Листопада 2020 року о 14:14

    Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області провело 20 листопада 2020 року дистанційний (онлайн) семінар на теми: «Опитування контактних осіб або спеціалістів ветеринарної медицини операторів ринку із розведення тварин та виробництва кормів (суб’єктів господарювання або фізичних осіб) з питань використання антибактеріальних препаратів та обізнаності в частині антимікробної резистентності. Відбір зразків для виділення ізолятів бактерій щодо протимікробної резистентності».

    До участі в семінарі були залучені посадові особи 25 структурних підрозділів Головного управління, а також спеціалісти Центральної випробувальної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Київській області та м. Києві.

    Метою проведення даних заходів є реалізація проєкту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) щодо посилення національних можливостей подолання проблем, пов’язаних із ризиками стійкості мікроорганізмів до антимікробних речовин (AMR).

    Так, за сприяння спеціалістів територіальних підрозділів Держпродспоживслужби, ФАО проведуть опитування респондентів в межах всієї держави. В Київської області до опитування планується залучити 54 респонденти за наступними напрямками: господарства з вирощування великої рогатої худоби м’ясних порід та молочних корів, з вирощування свиней, бройлерів та курей-несушок, овець та кіз, особистих селянських господарств, фермерських господарств, з виробництва продуктів бджільництва, кормів, а також по 3 спеціаліста з ветеринарної практики та реалізації ветеринарних препаратів.

    Крім того, силами спеціалістів Головного управління будуть відібрані зразки  з метою проведення в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м. Київ) досліджень на наявність резистентності у виділених цільових мікроорганізмах.

    Всі отримані дані будуть проаналізовані. Аналіз буде використано для наукового обґрунтування підходу щодо організації національного плану моніторингу антибіотикорезистентних штамів мікроорганізмів в Україні.

    Довідково

    В Україні лабораторіями Держпродспоживслужби використовується лише диско-дифузний метод визначення чутливості мікроорганізмів до антимікробних засобів. Завдяки Проєкту ФАО планується впровадити метод  мінімальних розведень, для визначення мінімальної інгибуючої концентрації (передбачена закупівля за кошти ФАО спеціального обладнання).

    Обладнання буде передано Державному науково-дослідному інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, який зможе провести дослідження і отримати дані щодо циркуляції в Україні антибіотикорезистентних штамів.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій