• In English
  • РЕЗУЛЬТАТИ РОБОТИ ВІДДІЛУ КОНТРОЛЮ ЗА РЕГУЛЬОВНИМИ ЦІНАМИ ЗА 2020 РІК
    , опубліковано 06 Січня 2021 року о 16:16

    Відділом контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області (далі – Відділ) протягом 2020 року було здійснено 78 заходів державного контролю за дотриманням вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін, з них 3 планових та 75 позапланових, розглянуто 189 звернень громадян.

    Перевірки, які були заплановані на ІІ, ІІІ та IV квартали 2020 року, відповідно до наказу Держпродспоживслужби від 28.11.2019 № 1160 «Про затвердження річного плану здійснення заходів державного нагляду (контролю) Держпродспоживслужби на 2020 рік», не відбулися у зв’язку із забороною на проведення органами державного нагляду  планових заходів із здійснення державного нагляду у сфері господарської діяльності згідно набрання чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 № 530-ІХ.

    У 72 % перевірених суб’єктів господарювання виявлені порушення державної дисципліни цін. З метою усунення порушень у сфері житлово-комунальних послуг суб’єктам господарювання Київської області винесено 22 приписи та 42 рішення, якими зобов’язано привести тарифи на житлово-комунальні послуги до економічно обґрунтованого рівня та повернути необґрунтовано нараховану плату споживачам у сумі 4,92 млн.грн шляхом здійснення перерахунків.

    За порушення державної дисципліни цін при формуванні, встановленні та застосуванні державних регульованих цін та одержання необґрунтованої виручки до суб’єктів господарювання застосовано адміністративно-господарські санкції (штраф) в сумі 1,66 млн.грн, на керівників суб’єктів господарювання складено 26 протоколів про адміністративні правопорушення, згідно яких накладено на посадових осіб адміністративні штрафи на суму 26,2 тис.грн.

    Станом на 31.12.2020 суб’єктами господарювання у добровільному порядку  сплачено до державного бюджету 502,6 тис.грн. штрафних санкцій, керівниками суб’єктів господарювання на виконання постанов про адміністративні правопорушення сплачено 10,2 тис.грн.

    Протягом 2020 року, з метою сприяння та контролю усунення порушення у сфері ціноутворення, Головним управлінням було надіслано 16 листів до органів місцевого самоврядування з інформацією про результати перевірок та рекомендаціями щодо скасування рішень, якими затверджено економічно необґрунтовані тарифи на житлово-комунальні послуги.

    Також, фахівцями Відділу було прийнято участь у роботі 10 комісій/робочих груп з розгляду розрахунків планових тарифів на житлово-комунальні послуги, створених міськими радами Київської області та Київською обласною радою.

    Завдяки роботі Відділу контролю за регульованими цінами у 2020 році попереджено обрахування споживачів на суму 714,4 тис.грн., споживачам житлово-комунальних послуг Київської області фактично повернуто 5,68 млн.грн, в тому числі:

    • споживачам послуг з централізованого опалення м. Боярка – 3,20 млн.грн,
    • споживачам послуг з централізованого опалення м. Вишневе – 1,72 млн.грн,
    • споживачам послуг з вивезення побутових відходів м. Обухів – 650,4 тис.грн,
    • споживачам електроенергії у новобудовах смт. Гостомель – 39,6 тис. грн,
    • споживачам послуг з централізованого опалення смт. Гостомель –  27,2 тис.грн,
    • споживачам послуг з централізованого опалення с. Софіївська Борщагівка – 34,9 тис.грн,
    Call Now Button
    Будь в курсі подій