• In English
  • ЗВЕРТАЄМО ВАШУ УВАГУ!!!
    , опубліковано 25 Січня 2021 року о 12:12

    Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області інформує, що  вантажі з об’єктами регулювання, що ввозяться на митну територію України (в тому числі з метою транзиту) під час поширення COVID-19, з країн, які надали офіційну інформацію: Індія, Перу, Коста-Ріка, Аргентина, Еквадор, Парагвай, Колумбія, Іспанія, Бразилія, Індонезія, Єгипет, Уганда, Чилі, США та Пакистан можливий імпорт у супроводі копій фітосанітарних сертифікатів з дотриманням усіх інших фітосанітарних вимог.

    Водночас, відповідно до статті 36 Закону України «Про карантин рослин» при імпорті і транзиті вантажів з об’єктами регулювання з незазначених вище країн повинні супроводжуватись оригіналами фітосанітарних сертифікатів.

    Проте не всі суб’єкти господарювання дотримуються фітосанітарних заходів України. Протягом 2020 рік у пунктах пропуску на державному кордоні та на пунктах при відділах митного оформлення встановлені випадки порушення фітосанітарних вимог України, а саме: надходження немаркованого дерев’яного пакувального матеріалу (95 випадків з Франції, Італії, Чехії, Польщі, Туреччини, Швеції, Казахстану, Росії, Словенія, Королівство Нідерланди, Австрії, Словаччини, Латвії, Іспанії, Литви, Швейцарії, США, Азербайджану, Ірану, Білорусі  та Німеччини); надходження імпортних об’єктів регулювання без фітосанітарних сертифікатів або у супроводі недійсних фітосанітарних сертифікатів (159 випадків з Італії, Еквадору, Йорданії, Канади, Уганди, Колумбії, Іспанії, Франції, Вірменії, Китаю, Єгипту,  Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії,  Іспанії, Бразилії, США, Польщі, Німеччини, Білорусі, Туреччини, Королівства Нідерланди, Ізраїлю, Таїланду, Росії, Угорщини, Південна Африка, Литви, Чехії, Грузії, Йорданії, Румунії), про що державними фітосанітарними інспекторами складено  нотифікаційні повідомлення до країн-експортерів про порушення фітосанітарних вимог МСФЗ № 12 та № 15 (всього 254 випадки).

    При проведенні фітосанітарного контролю імпортованих об’єктів регулювання, що надійшли до митниць призначення, виявлено регульовані шкідливі організми 19 випадків:

    – у зелені зрізаній (салат), що надійшла з Італії у кількості 0,125 тонни, виявлено ентомологічний регульований шкідливий організм – Західний квітковий трипс (Frankliniella occidentalis Perg.). Заражений вантаж знищено під контролем державного фітосанітарного інспектора.

    Иллюстрация– у зелені зрізаній (салат ромен), що надійшов з Італії у кількості 0,24 тонни, виявлено ентомологічний регульований шкідливий організм – Західний квітковий трипс (Frankliniella occidentalis Perg.). Заражений вантаж знищено під контролем державного фітосанітарного інспектора.
    – у зелені зрізаній (салат Лолло), що надійшла з Італії у кількості 0,8862 тонни, виявлено ентомологічний регульований шкідливий організм – Західний квітковий трипс (Frankliniella occidentalis Perg.). Заражений вантаж знищено під контролем державного фітосанітарного інспектора. – в помідорах свіжих, що надійшли з Іспанії у кількості 2,704 тонни, виявлено ентомологічний регульований шкідливий організм –  Західний квітковий трипс (Frankliniella occidentalis Perg.). Заражений вантаж повернено до країни-експортера.
    – в помідорах свіжих, що надійшли з Туреччини у кількості 19,71 тонни, виявлено ентомологічний регульований шкідливий організм  Південно-американську томатну міль (Tuta absoluta Meyr.). Вантаж повернено до країни-експортера.
    – у зелені зрізаній (салат Лолло Россо), що надійшла з Італії у кількості 0,084 тонни, виявлено ентомологічний регульований шкідливий організм – Західний квітковий трипс (Frankliniella occidentalis Perg.). Заражений вантаж знищено під контролем державного фітосанітарного інспектора.

     

    – у зелені зрізаній (рукола), що надійшла зі Словенії (походження –  Італія) у кількості 2,628 тонни, виявлено ентомологічний регульований шкідливий організм – Західний квітковий трипс (Frankliniella occidentalis Perg.). Заражений вантаж повернено до країни-експортера.

    – у зелені свіжій (тархун), що надійшла з Ізраїлю у кількості 0,01 тонни, виявлено ентомологічний регульований шкідливий організм Південний американський мінер (Liriomyza huidobrensis). Заражений вантаж знищено під контролем державного фітосанітарного інспектора.

    – в помідорах свіжих, що надійшли з Туреччини у кількості 19,09 тонни, виявлено ентомологічний регульований шкідливий організм  Південно-американську томатну міль (Tuta absoluta Meyr.). Вантаж повернено до країни-експортера.

    – у зрізаних квітах, що надійшли з Королівства Нідерланди у кількості 132109 штук, виявлено ентомологічний регульований шкідливий організм – Західний квітковий трипс (Frankliniella occidentalis Perg.). Заражений вантаж повернено до країни-експортера.

    – в помідорах свіжих, що надійшли з Франції (походження – Іспанія) у кількості 0,06 тонни, виявлено ентомологічний регульований шкідливий організм Південно-американську томатну міль (Tuta absoluta Meyr.). Заражений вантаж знищено під контролем державного фітосанітарного інспектора.

    – в насінні гірчиці продовольчої, що надійшов з РФ у кількості 22,0 тонни, виявлено гербологічний регульований шкідливий організм  Гірчак повзучий (степовий) (Acroptilon repens L.). Заражений вантаж повернено власнику під контролем державного фітосанітарного інспектора;

    – в помідорах свіжих, що надійшли з Польщі у кількості 19,2 тонни, виявлено ентомологічний регульований шкідливий організм  Південно-американську томатну міль (Tuta absoluta Meyr.). Заражений вантаж повернено до країни-експортера;

    – в насінні коріандру для сівби, що надійшов з Чехії у кількості 0,43 тонни, виявлено гербологічний регульований шкідливий організм  Повитиця польова – (Cuscuta campestris Yunck.). Заражений вантаж повернено до країни-експортера;

    – в насінні гірчиці продовольчої, що надійшов з Литви (походження РФ) у кількості 0,025 тонни, виявлено гербологічний регульований шкідливий організм  Гірчак повзучий (степовий) (Acroptilon repens L.). Заражений вантаж знищено під контролем державного фітосанітарного інспектора;

    – в помідорах свіжих, що надійшли з Франції у кількості 0,0041 тонни, виявлено ентомологічний регульований шкідливий організм  Південно-американську томатну міль (Tuta absoluta Meyr.). Заражений вантаж знищено під контролем державного фітосанітарного інспектора;

    – у зелені зрізаній (рукола), що надійшла з Італії у кількості 3,361 тонни, виявлено ентомологічний регульований шкідливий організм – Західний квітковий трипс (Frankliniella occidentalis Perg.). Заражений вантаж знищено під контролем державного фітосанітарного інспектора.

    – у зелені свіжій (тархун), що надійшла з Ізраїлю у кількості 0,003 тонни, виявлено ентомологічний регульований шкідливий організм – Південний американський мінер (Liriomyza huidobrensis). Заражений вантаж повернено до країни-експортера;

    – у клементинах свіжих, що надійшли з Греції у кількості 12,362 тонни, виявлено ентомологічний регульований шкідливий організм – Середземноморську плодову муху (Ceratitis capitatа Wied.). Заражений вантаж повернено до країни-експортера.

    Звертаємо вашу увагу, що, до­три­му­ю­чись фітосанітарних ви­мог, ван­та­жо­влас­ни­ки, пе­ревізни­ки та імпортери убез­пе­чу­ють се­бе від не­ви­прав­да­них за­три­мань і про­стоїв ван­тажів, до­дат­ко­вих ви­т­рат на про­ве­ден­ня фіто­санітар­них процедур. Відповідно до статті 12 Закону України “Про карантин рослин” особи, які здійснюють господарську діяльність, пов’язану з виробництвом, переробкою, зберіганням, транспортуванням, торгівлею рослинами і рослинними продуктами, зобов’язані: виконувати фітосанітарні правила та здійснювати фітосанітарні заходи.

    З детальними вимогами країн-імпортерів ви можете ознайомитись за посиланням за новим посиланням https://dpss.gov.ua/fitosanitariya-kontrol-u-sferi-nasinnictva-ta-rozsadnictva/fitosanitarni-vimogi-krayin.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій