• In English
  • КУРІННЯ У ПРИМІЩЕННЯХ ЗАКЛАДІВ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА ЗАБОРОНЕНО!
    , опубліковано 27 Січня 2021 року о 10:10

    Закон України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» (далі – Закон) визначає основні принципи та напрями державної політики щодо попередження куріння тютюнових виробів, зниження рівня їх вживання серед населення, обмеження доступу до них дітей, охорони здоров’я населення від шкоди, що завдається їхньому здоров’ю внаслідок розвитку захворювань, інвалідності, а також смертності, спричинених курінням тютюнових виробів чи іншим способом їх вживання.

    Так, закладом ресторанного господарства є організаційно-структурна одиниця у сфері ресторанного господарства, яка здійснює виробничо-торговельну діяльність: виробляє і (або) доготовляє, продає і організовує споживання продукції власного виробництва і закупних товарів, може організовувати дозвілля споживачів.

    Відповідно до Закону забороняється куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів у приміщеннях закладів ресторанного господарства. Тому, відведення спеціальних залів для курців або наявність попільничок для куріння у приміщенні ресторану, бару тощо є неправомірним.

    Крім того, згідно з частиною сьомою статті 13 Закону власник, уповноважені ним особи або орендарі відповідних споруд чи окремих приміщень зобов’язані відвести спеціальні місця для куріння, сумарна площа яких не повинна перевищувати 10% загальної площі відповідної споруди або приміщення, обладнані витяжною вентиляцією або іншими засобами для видалення тютюнового диму, а також розмістити наочну інформацію, що складається з відповідного графічного знака й тексту такого змісту: “Місце для куріння. Куріння шкодить вашому здоров’ю!”.

    Проте, такі обмеження поширюються лише стосовно приміщень закладів ресторанного господарства, тому куріння на літніх майданчиках або терасах допускається.

    На суб’єктів господарювання, які порушують вищезазначену заборону щодо розміщення попільничок або куріння у приміщеннях закладів ресторанного господарства може бути накладений штраф від однієї тисячі гривень до десяти тисяч гривень.

    Суб’єктам господарської діяльності наголошуємо на обов’язку дотримуватися норм антитютюнового законодавства.

    Про факти виявлення вказаних порушень у закладах на території Київської області просимо інформувати Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області за адресою: 08133, м. Вишневе, вул. Балукова, 22; e-mail: gu@dpssko.gov.ua, тел. (044) 406-01-65.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій