• In English
  • ЗАСТОСУВАННЯ ФЕРОМОННИХ ПАСТОК В СФЕРІ КАРАНТИНУ РОСЛИН.
    , опубліковано 01 Лютого 2021 року о 16:16

    Феромонні пастки – це міні-контейнери, які використовуються для приваблення та відлову комах за допомогою відповідного запаху. У своїй роботі використовують біологічноактивні речовини, які виділяють комахи для притягування до себе особин свого виду. Ці речовини називаються феромони які кріпляться до пастки , яка не дозволяє вильоту шкідника на зовні.

    Застосування феромонних пасток широко розповсюджено в цілому світі. Вони не несуть жодної небезпеки людям та навколишньому природному середовищу. Саме запах феромону  приваблює шкідників протилежної статі навіть за їх низької чисельності, які керуючись інстинктами прямують у напрямку пасток.  Існує декілька основних напрямків використання таких пасток: отримання інформації про наявність шкідників на певній території, визначення їх чисельності, динаміку розвитку, а на підставі одержаних при цьому даних планувати відповідні карантинні заходи.

    В залежності від виду комах пастки  мають різну будову, але вони переважно  складаються з будиночка, клейової вставки та диспансера. Конструктивні особливості феромонних пасток залежать від форми (циліндричні, лопатеві, конусоподібні, пласкі та ін.), способу утримання комах (всмоктувальні, рідинні, клейові), використовуваних матеріалів для виготовлення. Переваги феромонних пасток перед пестицидами та іншої “хімією” полягають у тому, що вони не отруйні і абсолютно безпечні для людини.

    З цього випливає що основною метою застосування феромонних пасток є:

    • Встановлення динаміки льоту, присутніх на території країни карантинних організмів;
    • Встановлення меж осередків поширення;
    • Виявлення нових осередків;
    • Зменшення чисельності карантинних організмів за допомогою феромонних пасток для створення «самцевого вакууму» та дезорієнтації самців, порушення феромонного зв’язку між статями.

    З метою виявлення нових вогнищ регульованих шкідливих організмів  та ревізії в старих вогнищах, фахівцями Управління фітосанітарної безпеки  Головного управління  Держпродспоживслужби в Київській області у Білоцерківському районі в 2020 році на площі більше ніж 350 га було використано феромонні пастки на виявлення таких регульованих шкідливих організмів як  азіатська бобовникова совка, американський білий метелик,  великий модриновий короїд, західний кукурудзяний жук, китайський вусач, смолівка кедрова, ясенева смарагдова златка, бронзова березова златка,  коричневий мармурновий клоп, вусачі роду Монахамус.

    Протягом 2018-2020 років у Білоцерківському районі фахівцями Управління  фітосанітарної безпеки  Головного управління  Держпродспоживслужби в Київській області було виявлено вогнища розповсюдження західного кукурудзяного жука на яких було встановлено карантинний режим. Обстеження за допомогою феромонних пасток і далі триватимуть, так як вони підтвердили свою ефективність у виявленні регульованиї шкіжливих організмів..

    Call Now Button
    Будь в курсі подій