• In English
  • ШКОДОЧИННІСТЬ КАРАНТИННОГО ШКІДНИКА – ПІВДЕННОАМЕРИКАНСЬКОЇ ТОМАТНОЇ МОЛІ TUTA ABSOLUTA MEYR.
    , опубліковано 01 Лютого 2021 року о 16:16

    Шкодочинність  карантинного шкідника – південноамериканської томатної молі Tuta absoluta Meyr.

     Свіжі овочі і фрукти завжди користуються попитом у споживачів, якщо у літньо-осінній період українці в основному купують плодоовочеву продукцію вітчизняного виробництва, то з настанням холодів населення споживає більше овочі та фрукти імпортного походження. З надходженням імпортних об’єктів регулювання, в тому числі овочів та фруктів, існує  ризик занесення на територію України різноманітних шкідливих організмів, особливо – регульованих. Зокрема, такого карантинного шкідника як –  південноамериканськї томатної молі.

    Томатна мінуюча міль  Tuta absoluta — тропічний вид метеликів родини Виїмчастокрилі молі (Gelechidae). Ця комаха може завдавати помітної шкоди низці культивованих рослин, особливо помідорам. Поширена у десятках країн усіх континентів.

    Назва «Мінуючая міль» (лат. Tuta absoluta)  виникла від здатності личинки (гусениці) комахи  прогризати на пасльонових культурах ходи і живитися мезофілом рослинної тканини, залишаючи при цьому на рослині плями (міни) схожі на  узори. Пошкоджені листки, бруньки, стебла, квітки і  плоди  зовні вкриті мінами.

    Основною рослинаю  живителем для Tuta absoluta є томат. В сприятливих кліматичних зонах, при достатній кількості їжі і відсутності природніх ворогів, ця комаха здатна знищити увесь урожай, ось чому боротьба з шкідником є  дуже важливою.

    Батьківщиною томатної молі є Південна Америка. Звідки, завдяки діяльності людини, почалося його стрімке поширення – інвазія . У1990 році метелик фіксується у Венесуелі, Болівії, Аргентині, Еквадорі, у 2004 році — у Бразилії, Чилі, Уругваї, і розселення тривало. Вид поки не перетнув північні кордони Центральної Америки (найпівденніші знахідки зроблені у Панамі, Коста-Ріці та на Гаїті). У 2006 році метелик вперше з’явився в Іспанії, звідки полчалося його розселення по Європі. У 2008—2009 роках його вже знайшли у Франції, Італії, на Близькому Сході та у Північній Африці. Нині він зареєстрований від Марокко до Єгипту, в екваторіальних країнах континенту, а на Сході — аж до Індії та Китаю включно. Загалом за даними на липень 2020 року поширення метелика підтверджене у понад 100 країнах світу.

    В Україні вид вперше виявили у 2010 році — в Криму та на Одещині, у відкритому грунті та в одному тепличному господарстві. Станом на 1 січня 2015 року осередки метелика були виявлені також у Херсонській, Миколаївській, Запорізькій та Дніпропетровській областях.

    Томатна міль – олігофаг, живиться на пасльонових культурах як в закритому,так і у відкритому грунті. Вона може закінчити свій розвиток (від яйця до дорослої стадії) на таких культурах, як помідори, картопля, баклажани  тощо. Мінімальна температура, необхідна для розвитку імаго, складає 8ºC, максимальна – 35ºC. При температурі 30ºC покоління розвивається за 20 днів, може дати до 13 поколінь в рік.

    Метелики томатної молі сіруватого кольору (можливі варіації від сріблястого до коричневого кольору) з чорними симетричними плямами на передніх, вузьких крилах і з довгими ниткоподібними вусиками на голові. Довжина тіла складає близько 6 -7 мм. Розмах крил – 8-12 мм.

    Яйця кремово-жовтого кольору, мають овально-циліндричну форму, дрібні. Розташовуються, як правило, на нижній стороні листя.

    Личинки молодших віків білого або кремового кольору з чорною головою. З часом забарвлення личинок змінюється, тіло набуває зеленуватого або рожевого кольору, а голова стає коричневою. Гусінь першого віку має довжину тіла близько 0,9 мм, старших віків 8-9 мм. Лялечка коричневого кольору, довжина близько 6 мм.

    Враховуючи велику шкідливість Південноамериканської томатної молі, боротьба з нею є одним з важливих і першочергових завдань усіх землекористувачів.

    Заходи захисту від шкідника:

    Карантинні. Завезення імпортного садивного матеріалу і плодів томатів із зон вільних від південноамериканської томатної молі; застосування феромонних пасток для своєчасного виявлення  шкідника; обстеження в період вегетації і зберігання плодів томатів та інших пасльонових культур.

    Агротехнічні.Уникнення спільних посадок ранніх та пізніх сортів пасльонових,глибока осіння оранка, видалення бур’янів на полі та в теплицях і поблизу посівів оскільки бур’яни часом стають резерваторами томатної молі.

    Але, потрібно памятати, що  ефективного препарату для боротьби з томатною міллю  не існує. Жоден з існуючих препаратів не здатний знищити шкідника повністю, тому томатна міль визнана у  всьому світі  одною з небезпечніших карантинних комах.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій