• In English
  • ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ЗОБОВ’ЯЗАЛО КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО ПОВЕРНУТИ СПОЖИВАЧАМ ПОНАД 5 МЛН.ГРН. НЕОБҐРУНТОВАНО НАРАХОВАНИХ КОШТІВ ЗА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ ТА СПЛАТИТИ ШТРАФ 1,9 МЛН.ГРН.
    , опубліковано 18 Лютого 2021 року о 17:17

    На виконання плану роботи на 2021 рік у січні Головним управлінням Держпродспоживслужби в Київській області (надалі – Головне управління) було проведено планову перевірку комунального підприємства, що надає послуги з постачання теплової енергії (послуги з централізованого опалення), послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій та послуги з поводження з побутовими відходами (послуги з вивезення побутових відходів) у смт. Глеваха Фастівського району Київської області.

    В ході перевірки було встановлено, що підприємством розраховані тарифи на житлово-комунальні послуги з численними порушеннями вимог порядків формування тарифів, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на комунальні послуги» та від 26.07.2006 № 1010 «Про затвердження Порядку формування тарифів на послуги з поводження з побутовими відходами», зокрема, до витрат на повірку одного квартирного лічильника води необґрунтовано були враховані витрати на паливно-мастильні матеріали, до собівартості тарифів на житлово-комунальні послуги були включені необґрунтовані витрати на бензин, реактивну електроенергію та необґрунтований прибуток (рентабельність).

    Відповідно до п. 2, п. 3-1 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про житлово-комунальні послуги» № 2189-VIII (далі-Закон) договори про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, укладені до введення в дію норм цього Закону, що регулюють надання послуг з управління багатоквартирним будинком, зберігають чинність на умовах, визначених такими договорами, до дати набрання чинності договорами про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, що укладені за правилами, визначеними цим Законом. У разі якщо згідно з такими договорами передбачено більш ранній строк їх припинення, такі договори вважаються продовженими на той самий строк і на тих самих умовах.

    Таким чином, з 10.06.2018 протягом дії договору про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій відповідні тарифи не можуть бути змінені виконавцем відповідних послуг і встановлені органом місцевого самоврядування. В порушення цих положень Закону рішенням виконкому Глевахівської селищної ради № 97 від 30.11.2018 були встановлені нові тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, що надає комунальне підприємство. Стаття 5 Закону передбачає нову класифікацію житлово-комунальних послуг, згідно з якою житловою послугою є послуга з управління багатоквартирним будинком, натомість мешканці смт. Глеваха досі мають чинні договори про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

    За результатами перевірки Головне управління зобов’язало комунальне підприємство повернути споживачам смт. Глеваха необґрунтовано нараховану суму за період 2018-2020 роки, шляхом здійснення перерахунків плати за житлово-комунальні послуги на загальну суму 5,193 млн. грн., в тому числі:

    1. за послуги з постачання теплової енергії (послуги з централізованого опалення) – 379,6 тис. грн., в тому числі:
    • населенню – 6,3 тис. грн;
    • бюджетним установам – 311,6 тис. грн.;
    • іншим організаціям – 61,7 тис. грн.
    1. за послуги з поводження з побутовими відходами (послуги з вивезення побутових відходів) – 109,1 тис. грн., в тому числі:
    • населенню – 10,1 тис. грн.;
    • бюджетним установам – 5,4 тис. грн.;
    • іншим організаціям – 93,6 тис. грн.
    1. за послуги з централізованого водопостачання та водовідведення – 3,318 млн. грн., в тому числі:
    • населенню – 1,777  млн. грн.;
    • бюджетним установам – 472,5 тис. грн.;
    • іншим організаціям – 1,069 млн. грн.
    1. споживачам (населенню) послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій – 1,387 млн. грн.

    Також, за вищевказані порушення на підприємство були накладені адміністративно-господарські санкції у сумі 1,916 млн. грн. За порушення державної дисципліни цін на керівника підприємства було складено протокол про адміністративне правопорушення відповідно до статті 165-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    В подальшому комунальне підприємство при застосуванні тарифів на житлово-комунальні послуги забов’язано приписом про виконання законних вимог щодо усунення порушень порядку формування, встановлення та застосування державних (регульованих) цін здійснювати перерахунки споживачам з урахуванням результатів перевірки Головного управління.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій