• In English
  • ВИМОГИ ДО ДЕРЕВ’ЯНОГО ПАКУВАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ ПРИ МІЖНАРОДНИХ ПЕРЕВЕЗЕННЯХ
    , опубліковано 23 Лютого 2021 року о 09:09

    При міжнародних перевезеннях різноманітних вантажів часто використовують тару виготовлену із деревини. Деревина, отримана з живих або мертвих дерев, може бути заражена шкідливими організмами. Дерев’яний пакувальний матеріал часто виготовляються зі свіжої деревини, яка не пройшла обробку, достатньої для видалення або знищення шкідливих організмів, і, тому залишається шляхом для поширення і інтродукції карантинних шкідливих організмів. Було доведено, що особливо кріпильна деревина несе високий ризик ввезення карантинних шкідливих організмів. Крім того, дерев’яний пакувальний матеріал дуже часто використовуються повторно, ремонтуються або переробляються. Дійсне походження різних частин дерев’яного пакувального матеріалу важко визначити, їх фітосанітарний статус не можливо легко встановити. Тому нормальний процес проведення аналізу фітосанітарного ризику, що визначає, чи необхідне вживання фітосанітарних заходів і наскільки жорсткими ці заходи мають бути, часто неможливий відносно дерев’яного пакувального матеріалу. З цієї причини Міжнародний стандарт з фітосанітарних заходів (МСФЗ) №15 описує міжнародно прийняті заходи, які можуть бути застосовані відносно дерев’яних пакувальних матеріалів всіма країнами з метою значного зниження ризику інтродукції і поширення більшості карантинних шкідливих організмів, які можуть бути пов’язані з цими матеріалами. Тому існують спеціальні вимоги щодо імпорту дерев’яного пакувального матеріалу, а саме:

    • Ввезення дерев’яного пакувального матеріалу як супровідного матеріалу для будь-яких вантажів здійснюється за умови його окорування, термічної обробки або знезараження, про що свідчить наявність маркування на ньому з двох протилежних боків.
    • Маркований дерев’яний пакувальний матеріал, який супроводжує будь-який вантаж, не супроводжується фітосанітарними документами, крім випадків, якщо країна призначення не виставляє інших умов.
    • У разі відсутності маркування на дерев’яному пакувальному матеріалі, виявлення у маркованому дерев’яному пакувальному матеріалі шкідливих організмів у живому стані або личинкових отворів діаметром більше 3 мм, утворених регульованими шкідливими організмами (зокрема вусачами роду Monochamus), він підлягає огляду, фітосанітарній експертизі, проведенню маркування або повторного маркування, а у випадках неможливості проведення зазначених заходів – знищенню під контролем фітосанітарного інспектора або при ввезенні в Україну такого пакувального матеріалу – поверненню в установленому законодавством порядку.
    • Вивезення за межі території України дерев’яного пакувального матеріалу у вигляді партії товару здійснюється за наявності маркування та у супроводі фітосанітарного сертифіката.
    • Митне оформлення пакувального матеріалу при ввезенні в Україну або вивезенні з України здійснюється після фітосанітарного контролю в порядку, встановленому законодавством.

    де UA – код країни;

    00000 – індивідуальний код особи, яка здійснює господарську діяльність з виробництва та маркування дерев’яного пакувального матеріалу;

    YY- код обробки НТ або МВ.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій