• In English
  • ЩОДО ПРИЙНЯТТЯ СПОЛУЧЕНИМ КОРОЛІВСТВОМ НАДЗВИЧАЙНИХ ЗАХОДІВ З МЕТОЮ ЗМЕНШЕННЯ РИЗИКУ ІМПОРТУ РОСЛИННОГО МАТЕРІАЛУ, ЗАРАЖЕНОГО XYLELLA FASTIDIOSA
    , опубліковано 04 Березня 2021 року о 15:15

    Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області інформує, що за повідомленням Департаменту з питань навколишнього середовища, продовольства та сільських справ Сполученого Королівства з 04 березня 2021 року набудуть чинності нові вимоги, які вносять зміни до положення про здоров’я рослин (фітосанітарні умови) (Поправка) (Вихід ЄС) 2020 року (The Plant Health (Phytosanitary Conditions) (Amendment) (EU Exit) Regulations 2020), щоб усунути загрозу здоров’ю рослин, спричинену Xylella fastidiosa.

    Прийняті зміни визначені пріоритетними для покращення біозахисту рослин Великобританії у відповідь на відомі загрози, тим самим захищаючи британський бізнес, суспільство та навколишнє середовище в короткостроковій перспективі, а також у майбутньому. Екстрене повідомлення щодо заходів подане Великобританією до СОТ.

    Додаткові вимоги застосовуватимуться до рослин оливи, мигдалю, лаванди, розмарину, кави та істоду миртолистого, з якими, як вважається, існує особливий ризик інтродукції Xylella fastidiosa. За рахунок тривалого латентного періоду збудник може переноситись в незаражені країни з імпортними рослинами задовго до виявлення інфекції, що і зумовило запровадження додаткових вимог.

    Нові заходи включатимуть наступні вимоги:

    • Ввезення рослин істоду миртолистого та кави з країн, де, як відомо, не зустрічається Xylella fastidiosa
    • Введення більш жорстких вимог до імпорту рослин оливи, мигдалю, лаванди, розмарину, та олеандру з країн, де, як відомо, зустрічається Xylella fastidiosa.

    Вимоги до рослин з високим ризиком із країн, де невідомо, що зустрічається Xylella fastidiosa, будуть збережені і включають щорічну офіційну перевірку з відбором проб та випробуванням відповідних рослин.

    З новими вимогами Сполученого Королівства можна ознайомитись за посиланням https://www.legislation.gov.uk/uksi/2021/136/contents/made.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій