Перейти до основної сторінки
Середземноморська плодова муха – Ceratitis capitata Wied. –– широкий поліфаг, пошкоджує близько 200 видів рослин із різних родин. До рослин живителів належать апельсини, мандарини, грейпфрути, авокадо, хурму, інжир, банани, лимони, суниці, гранати, манго, мушмула, груші, яблука, сливи, черешні, виноград, фініки, томати, баклажани, перець. На плодах видно місце проколу, який робить самка під час яйцекладки.
Батьківщиною середземноморської плодової мухи є Марокко, але вона значно поширена у всіх країнах Середземномор’я, де вирощують цитрусові культури. Її неодноразово завозили до Одеської області та АР Крим з Туреччини, Сирії та Єгипту. В Австрії цей шкідник з’явився у 1954 році, а вже у 1956 році в садах, на околицях Відня муха пошкодила 90-100% плодів. На півдні Німеччини втрати абрикос від середземноморської плодової мухи сягли 80%, персиків – 100%. Останнім часом муха поширилася також у Південній та Північній Америці. Збитки від цього виду, завезеного в Каліфорнію в 1980–90-х роках, оцінюються в сотні мільйонів доларів США щорічно. В Україні муху виявлено восени 1964 року у Севастополі, де вона пошкодила 100% персиків і 40-70% груш (вогнище ліквідоване). На сьогодні виявлено нове вогнище в м. Іллічівськ Одеської області на площі 9,9 га.
Самки відкладають від 1 до 20 яєць під шкірку дозріваючих плоді, проколюючи її яйцекладом. В це саме місце може відкласти яйця і інша самка.. Личинки, які відродились із яєць, через 1-2 дні проникають у м’якоть плоду. Процес живлення триває 2-3 тижні. При цьому пошкоджені плоди передчасно дозрівають і опадають. Личинки виходять із згнивших плодів і занурюються в грунт, де заляльковуються. За температури 26°С і вологості 70% розвиток від яйця до імаго відбувається за 18-20 днів.
В стиглих плодах личинки розвиваються швидше, ніж в зелених. Середземноморська плодова муха відноситься до групи найбільш небезпечних і шкодочинних видів практично у всіх країнах світу, де вирощуються рослини, які вона пошкоджує. Практично муха не переносить менше 0 °С. Імаго живе 6-8 місяців – за цей період може відкласти до 1000 яєць, а в середньому до 300.
За розміром середземноморська плодова муха трохи менше звичайної домашньої мухи – 4,5 мм., має специфічне забарвлення. Очі винно-червоні із зеленим відблиском (у живих особин).
Ушкоджені плоди зовні не відрізняються від здорових, але при натисканні вони продавлюються. Розрізавши пошкоджені плоди, всередині можна виявити білувато-кремових личинок мухи. На шкірці персиків, в місцях проколів з’являються краплини камеді. На апельсинах, айві, яблуках ушкоджені місця тверднуть і темнішають; частіше ушкоджені місця виявляють з нижнього боку висячих плодів. На плодах цитрусових культур в місцях проколу тканини розм’якшуються, набувають інтенсивного червоного кольору і утворюється горбик.
Середземноморська плодова муха при ввезені може акліматизуватись в південній частині країни. Тому продукція із країн її розповсюдження підлягає огляду. В місцях можливої акліматизації регулярно проводиться обстеження на виявлення середземноморської плодової мухи візуально та за допомогою феромонних пасток.
Попередня
Наступна