• In English
  • АСПЕКТИ РОЗМІЩЕННЯ РЕКЛАМИ АЛКОГОЛЬНИХ ТА ТЮТЮНОВИХ ВИРОБІВ
    , опубліковано 05 Березня 2021 року о 11:11

    На сьогоднішній день реклама є одним з найбільш глобальних заходів впливу на населення та здійснюється більшістю суб’єктів ринкової діяльності.

    Так, відповідно до положень статті 26 Закону України «Про рекламу»                      (далі – Закон) та Положення про Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області, затвердженого наказом Держпродспоживслужби від 24.02.2020 № 153, державний контроль за дотриманням законодавства про рекламу у сфері захисту прав споживачів реклами на території Київської області здійснює Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області (далі – Головне управління).

    Статтею 22 Закону встановлено заборону розміщення реклами алкогольних та тютюнових виробів.

    Найчастіше можна зустріти порушення частини першої статті 22 Закону при розміщенні реклами тютюнових виробів, реклама знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби:

    – засобами внутрішньої реклами;

    – при рекламі на транспорті;

    – засобами зовнішньої реклами;

    – у мережі Інтернет (виключення – веб-сайти, призначені для повнолітніх осіб, обов’язковою умовою доступу до яких є попередня ідентифікація віку користувачів).

    Частиною другою статті 22 Закону зазначено, що реклама алкогольних напоїв, реклама знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої, забороняється:

    – на радіо та телебаченні з 6 до 23 години;

    – в усіх друкованих засобах масової інформації (крім спеціалізованих видань);

    – засобами зовнішньої та внутрішньої реклами;

    – на зовнішніх та внутрішніх поверхнях транспортних засобів загального користування та метрополітену.

    Крім того, забороняється реклама алкогольних напоїв та тютюнових виробів, знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої та тютюнові вироби з використанням осіб віком до 18 років як фотомоделей. Така реклама не повинна містити зображення процесу паління тютюнових виробів або споживання алкогольних напоїв.

    Варто зазначити, що реклама алкогольних напоїв та тютюнових виробів не повинна формувати думку, що паління або вживання алкоголю є важливим фактором досягнення успіху в усіх сферах людського життя, створювати враження, що вживання алкогольних напоїв чи паління тютюнових виробів сприятиме розв’язанню особистих проблем, формувати думку, що алкоголь чи тютюнові вироби мають лікувальні якості або будь-яким чином заохочувати до вживання алкогольних напоїв чи тютюнопаління.

    Про факти розповсюдження такої реклами просимо інформувати управління захисту споживачів Головного управління.

    Наша адреса: 08133, м. Вишневе, вул. Балукова, 22;                                                         e-mail: koblzah@dpssko.gov.ua, тел. (04598) 5-00-23.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій