• In English
  • РАННЬОВЕСНЯНИЙ ДОГЛЯД ЗА ПОСІВАМИ ОЗИМИХ КОЛОСОВИХ КУЛЬТУР.
    , опубліковано 10 Березня 2021 року о 12:12

    Тривалий зимовий період, різка зміна відлиг зі зниженням температури призводять до виснаження рослин  озимих культур і як наслідок – низької енергії їх відростання після відновлення вегетації. Підживлені навесні рослини пшениці після перезимівлі швидко поправляються, добре ростуть і продуктивніше використовують запаси грунтової вологи.

    Перше весняне підживлення озимих проводять після сходу снігу при поновленні вегетації рослин, у період кущіння з дозою 30-40 кг діючої речовини на гектар, коли температура не вище 10°С.  Для нівелювання стресу у рослин при переході від низьких до плюсових температур, зміцнення імунітету, підвищення стійкості проти несприятливих факторів зовнішнього середовища у фазу весняного кущення доцільно провести позакореневе підживлення посівів мікродобривами, регулятори росту рослин, як в чистому вигляді так і в баковій суміші із засобами захисту рослин.

    Не можна забувати і про профілактику захворювань.

    З огляду на ризики раннього поширення борошнистої роси, септоріозу і решти хвороб варто планувати інтенсивний ранній захист фунгіцидами.

    Якщо посіви сильно уражено сніговою пліснявою, варто дочекатися відростання на них 1–2 нових листочків і захистити їх потужним фунгіцидом «Амістар Тріо 255 ЕС,КЕ» з нормою витрати 1 кг/га, «Бенорад,ЗП» -0,3-0, кг/га, « Акула,КЕ-0,8-1 кг/га та інш. фунгіциди дозволені в «Переліку …на 2021 рік»

    Для захисту листового апарату найбільш доцільним є проведення першої обробки фунгіцидами із групи стробілуринів в склад діючих речовин яких входять активні інгредієнти в поєднанні із діючими речовинами інших хімічних груп (Абакус 12,5 % к. е., Аканто Плюс 28 % к. с.,  Медісон 26,3 % к. с. та ін.). Ці препарати найбільш ефективні при використанні на ранніх стадіях розвитку інфекції септоріозу, іржі, піренофорозу, оскільки блокують проростання конідій, пікноспор і сумкоспор патогенів, стримують початковий ріст грибниці. Захисна дія препаратів триває до 5-6 тижнів. З метою запобігання виникнення резистентності у патогенів до цих препаратів дозволяється проводити одну, максимум дві обробки пшениці за вегетацію. Ці препарати слід використовувати тільки в системі чергування з іншими фунгіцидами, які відрізняються від стробілуринів іншим механізмом дії.

    Регулярний моніторинг фітосанітарного стану сільськогосподарських посівів, уміння правильно визначити хворобу за перших симптомів, знання особливостей розвитку хвороб та їхньої шкодочинності на різних етапах розвитку рослини має велике значення для обрання правильної стратегії хімічного захисту озимих зернових культур.

    Також слід пам’ятати  про захист посівів озимої пшениці  від бур’янів. До боротьби з бур’янами слід завчасно підготуватись, негайно подбати про засоби боротьби – гербіциди. Сьогодні на ринку є великий асортимент гербіцидів, різних за якістю, спектром і особливостями дії та ціною. Перевагу слід надавати гербіцидам, які контролюють широкий спектр бур’янів, мають тривалий період застосування (від весняного кущіння до появи прапорцевого листка), ефективно діють за відносно низьких температур повітря (вище +5 градусів С).

    Хліборобам в 2021 році гарної погоди і високих врожаїв!

    Call Now Button
    Будь в курсі подій