• In English
  • СУДОМ ВДРУГЕ ПІДТВЕРДЖЕНО ЗАКОННІСТЬ ТА ОБҐРУНТОВАНІСТЬ ПРИПИСУ ТА РІШЕННЯ, ВИНЕСЕНИХ ГУ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ.
    , опубліковано 10 Березня 2021 року о 14:14

    Головним управлінням Держпродспоживслужби в Київській області (надалі Головне управління) на підставі звернень громадян у 2020 році був проведений позаплановий захід державного контролю приватного підприємства, що надає послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій мешканцям житлового комплексу «Львівський Маєток» у с. Софіївська Борщагівка.

    Відповідно до п. 2, п. 3-1 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про житлово-комунальні послуги» № 2189-VIII (далі-Закон) договори про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, укладені до введення в дію норм цього Закону, що регулюють надання послуг з управління багатоквартирним будинком, зберігають чинність на умовах, визначених такими договорами, до дати набрання чинності договорами про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, що укладені за правилами, визначеними цим Законом. У разі якщо згідно з такими договорами передбачено більш ранній строк їх припинення, такі договори вважаються продовженими на той самий строк і на тих самих умовах.

    Істотною умовою договору про надання житлово-комунальної послуги, зокрема є ціна послуги. Відповідно тариф на комунальну послугу є однією із істотних умов договорів про надання комунальних послуг.

    Таким чином, з 10.06.2018 протягом дії договору про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій відповідні тарифи не можуть бути змінені виконавцем відповідних послуг. В порушення цих положень Закону, підприємство з лютого 2019 року при нарахуванні плати за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій почало застосовувати нові підвищені тарифи при чинних договорах про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

    За результатами перевірки Головне управління зобов’язало підприємство повернути споживачам шляхом здійснення перерахунків необґрунтовано нараховані кошти за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у сумі 163,9 тис. грн. та сплатити штраф у розмірі 2,7 тис. грн.

    Не погодившись з висновками Головного управління підприємство звернулось до суду з позовною заявою про визнання протиправним та скасування припису та рішення, винесених за результатами перевірки.

    В першій інстанції Київський окружний адміністративний суд підтвердив обґрунтованість припису та рішення Головного управління.

    В лютому 2021 року Шостий апеляційний адміністративний суд розглянув апеляційну скаргу підприємства та також підтвердив законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції, залишивши апеляційну скаргу підприємства без задоволення.

    Також, за результатами проведення перевірки з питань виконання вимог припису, Головним управлінням за невиконання вимог припису було прийнято рішення про застосування адміністративно-господарських санкцій до підприємства на суму 34 тис. грн. Наразі штрафні санкції сплачені підприємством в повному обсязі.

    Головним управлінням продовжується робота щодо запобігання порушень в сфері ціноутворення, забезпечення встановлення економічно обґрунтованих тарифів на комунальні послуги та недопущення обрахунків споживачів Київської області.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій