• In English
  • КАРАНТИННІ БУР’ЯНИ РОДУ SOLANUM
    , опубліковано 12 Березня 2021 року о 15:15

    Для сучасної людини значення рослин є просто надзвичайним, адже вони – основа життя, підтримують гомеостаз – сталість біосфери, вони утворили запаси деяких сучасних родовищ корисних копалин (вугілля, нафта, газ), забезпечують ґрунтам водоохоронні та протиерозійні властивості.

    Водночас, не слід забувати, що поряд із корисними рослинами існують й інші – карантинні рослини –  особливо шкідливі види, яких немає на території України або вони наявні обмежено і чисельність яких регулюється спеціальними заходами. Знищувати карантинні рослини можна різними способами: скошування, виривання, виполювання поблизу своїх садиб, офісів та прилеглих територій.

    За останні роки в Україні значно збільшилося ввезення  сільськогосподарських продуктів рослинного походження, насіння і посадкового матеріалу. Водночас зросла і небезпека поширення шкідників і хвороб рослин, а також насіння бур’янів.

    Стаття 22 Закону України «Про рослинний світ» регламентує, що з метою охорони здоров’я населення, запобігання захворюванню тварин та заподіянню збитків рослинному світу, господарюючим суб’єктам можуть здійснюватися заходи, спрямовані на регулювання поширення і чисельності окремих видів дикорослих рослин (отруйних, наркотиковмісних, карантинних тощо). І такі заходи дійсно проводяться, але це не означає, що карантинних рослин в Україні немає.

    Так, до карантинних належать бур’яни роду Solanum. Одним зі злісних представників цього виду є паслін колючий (Solanum rostratum Dunal). Ця рослина зустрічається вздовж доріг, на сміттєвих місцях, на необроблюваних землях. Внаслідок глибокої і розгалуженої кореневої системи паслін колючий успішно конкурує з культурними рослинами за елементи живлення і вологу, на засмічених пасльоном ділянках втрати врожаю культурних рослин досягають 40-50%, а в деяких випадках врожай може загинути повністю. Це і обумовлює його високу шкодочинність. Окрім того, цей бур’ян шкідливий і для тварин. Солома зернових і сіно трав, що засмічені бур’яном, непридатні ні на корм, ні в якості підстилки, а колючки можуть ще і поранити тварин та людей. Також паслін колючий є кормовою рослиною для відомих шкідників: колорадського жука та картопляної молі, а також сприяє розвитку вірусних захворювань картоплі і томатів.

    Якщо говорити про характеристики пасльону колючого, то висота його куща може досягати 70 сантиметрів. Стебло велике, гіллясте, трав’янисте, квітки жовті. Перші справжні листки вже мають колючки. Цвітіння та плодоношення цієї рослини продовжується до глибокої осені. Розмножується насінням, залежно від умов зростання на одній рослині може утворитися від 200 до 8000 насінин. Паслін колючий є дуже теплолюбною рослиною і росте на всіх типах ґрунтів, але краще всього на пухких, лужних суглинних або глинистих грунтах. Віддає перевагу добре освітленим ділянкам.

    Проведення комплексу заходів із локалізації та ліквідації вогнищ пасльону колючого однозначно сприяє зменшенню кількості випадків захворювань на алергію серед населення, підвищенню ефективності виробництва сільськогосподарської продукції, приведенню до належного фітосанітарного, екологічного та естетичного стану території країни. А тому  участь у виконанні заходів щодо боротьби з карантинними рослинами та недопущення подальшого розповсюдження карантинних рослин на території країни є обов’язком усіх свідомих громадян.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій